Han er den første nordmannen i verden til å opprette en trådløs tilkobling med en printer — helt uten problemer

– Det var lett, sier grafisk design-studenten Andreas Julius Mallaug (20).

På under syv minutter skal han ha etablert en IP-forbindelse mellom de to maskinene, og fått skrevet ut to A4-sider med fargeblekk, topptekst og sidetall. Hendelsen fant sted på Kunsthøgskolen i Oslo, i følge øyenvitner.

Andreas J. Mallaug (20) er grafisk design-student og verdens første nordmann til å tilkoble en PC med en HP Color LaserJet 9500 — helt uten problemer. (Foto: Leo Krohn)

– Jeg hadde en deadline, og var rimelig stresset. Da jeg skulle levere min skriftlige oppgave på lærerens kontor, måtte jeg ha den utskrevet. Alle mine medstudenter hadde dratt for dagen, som alle hadde brukt god tid og mange feilede forsøk på å få sine PC-er og Mac-er tilkoblet printeren dagen før. Men jeg fokuserte på å gjøre ting rett, og da gikk det.

– Helt uten problemer?

– Helt uten problemer. Og med farger, sier han.

– Hvordan gjorde du det?

– Jeg fant printeren ved å ta opp Windows-applikasjonen «Printer», og skrev inn IP-adressen 199.215.14.44 som læreren sa jeg skulle gjøre. Da kom printeren HP Laserjet 9500 opp, og krevde passord. Jeg skrev inn passordet som skolen ga meg, KHiO-Student-132A33-Printer, også fulgte jeg stegene derfra. Jeg leste nøye gjennom alt, og husket å snu arket, fordi til vanlig printes arkene vannrett, og tok bort haken for tosidig utskrift. Deretter var det noen andre ting jeg ikke helt husker, men det gikk helt uten problemer, sier han.

SLIK GJORDE HAN DET: Andreas så nøye over valgene for utskrift.

– Hvilket filformat var det du printet?

– PDF, Print Document File, sier han raskt.

– Vil du selv si at du er godt teknologisk anlagt?

– Vel, sånn passe. Jeg er raskest i klassen på å finne frem timeplanen på Fronter.com, eller en av de raskeste i hvert fall, sier han beskjedent.

Teknologisk bakgrunn
Mallaug kan trygt sies å være mer enn «sånn passe» teknologisk anlagt. På ungdomsskolen ble han valgt til elevrådsleder etter å ha plugget inn en USB-minnebrikke inn i den bærbare PC-en, med helt riktig side opp, på aller første forsøk.

– Er den historien helt sann?

– Her er det noen som har gjort sin research, ler han og fortsetter:

– Ja, det stemmer, det. Jeg klarte det da også, sier han.

Nyheter

Om Subjekt

Subjekt er et tidsskrift og nettsted for etikk og estetikk i kunst og kultur. De fysiske utgavene er riksdistribuert gjennom Interpress og kommer plutselig. Magasinet ble først lansert som et subjektivt papirmagasinformat med redaktøren som eneste bidragsyter i 2012. I 2014 kom den vanskelige andreutgaven på over 240 sider, med 30 bidragsytere. I 2017 ble Subjekt.no lansert, med papirmagasinet som ryggrad. Subjekt er utgitt med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Bidra? · Annonsere? · Ris/ros/kontakt? · Les mer om Subjekt.

2018 © Alle rettigheter reservert Subjekt, utgitt av Perfektum Partisipp AS. Redaktør og ansvarlig utgiver: Danby Choi.