Nå må Mehl på banen

La Zarina bli i Norge!

I Norge er det mange som har blitt glade i Zarina Saidova, og det bidrar ikke noe positivt å kaste henne ut, skriver Mikkel Ihle Tande. (Foto: Privat.)
I Norge er det mange som har blitt glade i Zarina Saidova, og det bidrar ikke noe positivt å kaste henne ut, skriver Mikkel Ihle Tande. (Foto: Privat.)
Det er bedre å ta inn færre innvandrere som ikke lar seg integrere, enn å kaste ut nordmenn som er blitt produktive medlemmer av samfunnet, skriver Mikkel Ihle Tande.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Illustratør Zarina Saidova har fått beskjed om å forlate Norge.

«Det er fortsatt håp for Zarina. Men hun trenger et mirakel», skrev Subjekt i dag.

Zarina Saidova er en prisbelønt og talentfull illustratør som har bodd i Norge i 19 år. Hun er 32 år i dag, noe som betyr at hun kom hit som 13-åring. I 2005 opplyste moren om at de to var fra Tsjetsjenia, mens de i realiteten kom fra Kasakhstan. Derfor blir Saidova nå kastet ut.

Begrunnelsen er at Saidova burde skjønt at hun skulle angitt moren sin så snart hun ble 18 år. Det er fullstendig urimelig.

Det var også Saidova selv som i 2022 fortalte sannheten, som nå får dramatiske konsekvenser. Selv om hun har lært seg norsk og studert på Kunsthøgskolen i Oslo.

Annonse

Det minner noe om Mustafa-saken fra 2022, der myndighetene til slutt snudde – etter massivt folkelig opprør mot at 19 år gamle Mustafa skulle kastes ut av landet han hadde bodd i siden han var seks år.

Staten tar slike avgjørelser for å opprettholde prinsipper og sende et signal om at det ikke skal lønne seg å lyve for å få opphold i Norge. Men disse prinsippene har vist seg å være både tøyelige og inhumane.

Les også: Norsk film er mye mer politisert enn mange liker å tro

Et problem med en løsning

Zarina Saidova har både jobb, hjem og kjæreste som hun har vært sammen med i ti år. Det er ingenting i veien for at politikere gjennomfører en regelendring som gjør at personer med så sterk tilknytning til Norge får lov til å bli her.

FRP har sagt at det ikke kan regnes som en straff å miste en tillatelse man i utgangspunktet ikke har rett på. Det er sant nok, men fritar ikke Norge fra ansvaret vårt etter å ha latt noen bo her i en årrekke og bli en del av samfunnet.

Det skal ikke lønne seg å lyve for å få oppholdstillatelse, men dette kan løses på andre måter. En åpenbar løsning er å gjennomføre strengere bakgrunnssjekk av de som kommer. Det betyr at tempoet må ned, men det er en retning vi er på vei uansett.

Kontrasten til resten av innvandringspolitikken er enorm. For eksempel tar vi stadig inn flere tusen innvandrere årlig fra folkegrupper der flertallet ikke kommer seg ut i arbeidslivet. Vi har tatt inn mange eritreere fra begge sidene av landets konflikt, som fører til opptøyer i flere byer. I flere bydeler i Oslo er kriminaliteten nå blitt så høy at til og med politisk korrekte kommentatorer og politikere roper om mer kontroll og lov og orden.

Kort sagt begynner de aller fleste å skjønne at vi har tatt inn for mange innvandrere som skaper problemer og store offentlige utgifter. Likevel fortsetter vi. Da er det ødeleggende for samfunnsmoralen å kaste ut dem som faktisk er lovlydige, produktive og har slått røtter i Norge.

Politikeren fremstår handlingslammet på to vidt forskjellige måter. Strenge der det ikke trengs, og veike der vi ikke har råd til å være det.

I Norge er det mange som har blitt glade i Zarina Saidova, og det fører ikke noe godt med seg å kaste henne ut til et land hun ikke har noe særlig tilknytning til. De problemene man søker å løse med disse reglene, kan fint håndteres på andre måter.

La Zarina Saidova bli i Norge – akkurat som Mustafa Hasan fikk bli for to år siden.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar