Vernissageguiden: Dette er kunståpningene du bør dra på i dag

OSL Contemporary
OSL Contemporary
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Du vil ikke gå glipp av verkene til Henrik Placht, Jone Kvie, Irma Salo Jæger, Juan Andrés Milanes Benito eller Yngve Benum. Hvis du er rask så kan du rekke alle i dag.

TORSDAG ER VERNISSAGEDAGEN, også kjent som den offisielle dagen for splittede vennegjenger. Dersom du skal krangle med vennene dine om hva dere skal gjøre i kveld, så bør du argumentere for en av disse:

PERMAFROST av Henrik Placht på Galleri Haaken. (Foto: Galleri Haaken).

«Permafrost» av Henrik Placht på Galleri Haaken
(Tjuvholmen Allé 23 fra kl. 18.00 til 20.00)

Henrik Placht har tidligere brukt maleriet som en dialogisk form for selvrefleksjon, for videre å bearbeide en personlig krise. I utstillingen Permafrost trekker Placht det lenger, med fokus på vår miljøkriserammede verden. 

Han beveger seg også mer mot en tilsynelatende leken glitch-estetikk, knyttet til bevisst bruk av vrengte bilder som dukker opp ved uforutsette funksjonsfeil i elektronisk utstyr. Placht er tydelig affektert av å være bombardert av uttrykk på internett og befinner seg i grenselandet mellom det analoge og det digitale språket.

Annonse

Utstillingen holder ellers åpent fra 12. januar til 5. februar. Mer info på Facebook HER.

JONE KVIE stiller ut på OSL Contemporary. (Foto: OSL Contemporary).

Jone Kvie på OSL Contemporary
(Haxthausen gate 3 fra kl. 19.00 til 21.00)

Jone Kvie er interessert i vår plass i verden, og utforsker skulptur ved å ta opp ulike fenomener i den fysiske verden og i samfunnet, spesielt de vi fortsatt sliter med å forstå. I utstillingen stiller han spørsmål ved hvordan vi kan kjenne eller erfare noe abstrakt som materielt fakta, og gjennom dette veie dets betydning.

Kvie har gjort flere tidligere skulpturelle prosjekter hvor han undersøker natur-fenomener. I hans nyeste serie med skulpturer, som stilles ut hos OSL Contemporary, betrakter Kvie hvordan et samfunns begrep om menneskekroppen informerer konstruksjonen av det samfunnets arkitektur og infrastruktur.

Utstillingen holder ellers åpent fra 12. januar til 11. februar. Mer info på Facebook.

DEAD END av Yngve Benum vises 13. januar til 5. februar 2017 på QB Gallery (Foto: QB Gallery)

«Dead end» av Yngve Benum på QB Gallery
(Tordenskioldsgate 5 fra kl. 18.00 til 20.00.)

I Yngve Benums arbeider blir de klovneaktige aspektene ved kultur og samfunn like mye verdsatt
som beleiret, og beundret like mye som de sørges over.

“Mickey Mouse morphs into the giant worm from the vintage video game Alone in the dark, which again morphs into something I’m unable to explain, which drags me into a surreal coma. After a good day. After a bad day I worry about anemic questions of dull deeds. Yngve Benum has the ability to paint these images […] in those flashes of joy and horror, before Sandman lures me into the abyss of anesthesia”, skriver forfatteren av leksikonet om «Dead End».

Utstillingen holder ellers åpent fra fra 12.01 til 05.02 2017. Mer info på Facebook HER.

Verk av Irma Salo Jæger som åpner utstilling på Henie Onstad Kunstsenter torsdag 12. januar. (Foto: Nordnorsk Kunstmuseum, Kim Skytte)

«På en varm dag» av Irma Salo Jæger på Henie Onstad Kunstsenter
(Sonja Henies vei 31 fra kl. 19.00. Obs! Medlemsåpning.)

Irma Salo Jæger får en omfattende, retrospektiv presentasjon på Henie Onstad Kunstsenter. Gjennom et helt liv har hun satt sitt preg på det modernistiske maleriet. Hun er en mester med farger, linjer og former og hun fanger lyset i store malerier.

Utstillingen varer fra 13. januar til 16. april. Mer info på Henie Onstads hjemmesider.

JUAN ANDRÉS MILANES BENITO på Galleri Riis. (Foto: Galleri Riis)

«Microwave for one» av Juan Andrés Milanes Benito på Galleri Riis
(Arbins Gate 7  fra kl. 17.00 til 20.00.)

Juan Andrés Milanes Benito er interessert i moderne forfall, tap av kulturell identitet, feiltolkning og misbruk av ny teknologi. Utstillingen hos Galleri Riis består av tre nye skulpturer og installasjoner som feirer svikt i kreative prosesser, og ruin som allegori for kritisk tenkning. Den består av en rekke referanser til nyere kunsthistorie og stiller spørsmål om identitet, og om politikken rundt utvekslingen mellom kunstnere, institusjoner og publikum.

Utstillingen holder ellers åpent fra 12. januar til 11. februar. Mer info på Facebook.

TORE HANSEN er blant kunstnerne som åpner utstilling på Kunstnerforbundet torsdag. (Foto: Kunstnerforbundet)

Gruppeutstilling på Kunstnerforbundet
(Kjeld Stubs gate 3 fra kl. 18.00 til 20.00)

I overlyssalen hos Kunstnerforbundet stilles verk av Tore Hansen ut. Hansens malerier står som en sentral viderefører og fornyer av den norske landskapstradisjonen. Gjennom 40 år har han bygget opp et egenartet billedregister med skogen som sitt foretrukne motiv.

I de andre salene i lokalet finnes utstilling av kunstnerne Mikael Hegnar, Ingri Haraldsen og Petter Buhagen, Vanna Bowles og Lewis & Taggart.

Utstillingen holder åpent fra 12. januar til 12. februar. Mer info på Facebook HER.

Marian Heyerdahl (Foto: Skjermdump, Blomqvist Kunsthandel)

«Cartooned Revisited» av Marian Heyerdahl på Blomqvist
(Tordenskiolds gate 5, fra kl. 18.00)

Årets første utstilling på Blomqvist Kunsthandel er en bred presentasjon av Marian Heyerdahls skulpturer fra serien «Cartooned Revisited». Stålskulpturene reiser spørsmål rundt fremstilling av kjønn, seksualitet og relasjoner i et samfunn hvor det polerte idealet dominerer.

Høyreiste, dukkede, interagerende, komiske og truende: Heyerdahls skulpturer speiler omgivelsene med sin høypolerte glans. Men sier de også noe om vår egen samtid? Bak den glatte fasaden presser ulike figurasjoner seg frem, med sine overdrevne tegneserieøyne stirrer de vilt ut i retning himmelhvelvingen. Hver og en forteller sin egen historie og representerer kunstnerens dialog med kunsthistorien, populærkulturen og vår egen samtid.

Utstillingen holder åpent fra 13. januar til 5. februar 2017. Mer info HER.

Ikke nok med det? Poing og Oslo-Filharmonien fremfører Jan Erik Mikalsen i kveld

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar