Pussy Riot lager teater: Publikum skal kjenne hvordan det er å sitte i russisk fengsel

Foto: Игорь Мухин/ Russian Wikipedia
Foto: Игорь Мухин/ Russian Wikipedia
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Alltid lurt på hvordan det er å sitte i et russisk fengsel? Vel, nå får du sjansen. Aktivist- og kunstnergruppa Pussy Riot lanserer nemlig prosjektet ”Inside Pussy Riot”.

Det russisk feministiske punkrockkollektivet Pussy Riot ble dannet i 2011 og huskes av de fleste på grunn av arrestasjonen av tre av medlemmene etter en ulovlig opptreden i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva i 2012, som endte med to års fengsel for to av jentene.

Pussy Riot har siden drevet med kunst og aktivisme, og nå vil de at publikum selv skal få kjenne på hvordan det er å være fanget i et russisk fengsel – og det skal de gjøre gjennom en seks ukers lang “theatre experience” på toppgalleriet Saatchi Gallery i London.

Pussy Riot. (Foto: (Таганский суд) By Denis Bochkarev/Wikipedia)                                                                                                                                               g

Vil involvere publikum

Totalt har rundt 25-30 kvinner vært med i Pussy Riots opptredener, under pseudonymer og med strikkede, fargede masker på seg. Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljokhina og Jekaterina Samutsjevitsj er de tre som ble arrestert i 2012, og de to førstnevnte har særlig blitt gruppas ansikt utad.

Arrestasjonen endte med at Samutsjevitsj ble løslatt, og de to andre ble dømt til to års fengsel som “hooliganisme motivert av religiøst hat”. Tolokonnikova og Aljokhina slapp ut fra fengsel i desember 2013.

Annonse

Tolokonnikova har siden løslatelsen rettet fokuset sitt til krysningen mellom kunst, sosial rettferdighet og fengselsreform.

– Vi har gjennomført ulovlige aksjoner, og vi kommer til å ha flere. Men vi har bestemt oss for å utforske an annen måte å innvolvere publikum, sier Tolokonnikova til Artnet.

Nadezhda Tolokonnikova. (Foto: Денис Бочкарев / Denis Bochkarev/Wikipedia)                                                                                                                    g

Inspirert av Ai Wei Wei

Teaterproduksjonen er et samarbeid mellom Pussy Riot og den engelske teatergruppen Les Enfants Terribles. Tolokonnikova fikk ideen til produksjonen etter å ha sett teatergruppas stykke Alice’s Adventures Underground in London.

– Jeg spurte meg selv, hva hvis vi kombinerte den estetiske effekten av teater med vår aktivistiske tilnærming? Kunne det faktisk forbedre vår politiske agenda? Sier Tolokonnikova til Artnet.

Stykket er en hylling av konseptkunstnerne Ilya og Emilia Kabakov, som brakte levevilkårene under kommunistiske Sovjet til det vestlige publikum, og til Ai Wei Wei og hans rekreasjon av sin til i fangenskap.

For å involvere publikum skal de bli delt inn i små grupper og behandlet som russiske politiske dissidenter. De skal bli arrestert og ledet fra rettssak til ensomme fengselsceller. Tolokonnikovas erfaringer tjener som det ledende premisset.

“You will be released”
Tolokonnikova lanserte mandag denne uka en Kickstarter-kampanje for å finansiere prosjektet. Donorer kan få Pussy Riot-merch for bidraget sitt, og kampanjen holder på til 4. August.

Til Artnet sa Tolokonnikova til alle fans som gleder seg: ”Spoiler: you will be released.”

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar