Nordic Anthology

Ukas beste utstillingsåpninger

Vi anbefaler vi fem utstillingsåpninger, som denne uka inneholder blant annet skulptur, foto, tegning og video – i tillegg til en kunstners opplesning av en uvanlig tekst.

VERNISSAGEGUIDEN: Denne uka skal blant annet Viktor Timofeev vise både video, lyd, tegning og performance på Podium, Stian Ådlandsvik viser ny arbeider på Galleri K, og kunstner Mari Slaattelids skal lese opp sin tekst om kunstneren Cy Twombly på Nasjonalmuseet. Av våre fem anbefalinger gleder vi oss ekstra mye til å se den japanske kunstneren Yoshishige Saitos skulpturer som stilles ut på Peder Lund.

Stian Ådlandsviks utstilling «Negative growth» åpner fredag. (Foto: Galleri K)

«Negative growth» av Stian Ådlandsvik på Galleri K
(Bjørn Farmanns gate 2, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Kunstner Stian Ådlandsvik åpner sin andre separatutstilling på Galleri K. I utstillingen «Negative growth» møter vi en tidshorisont som strekker seg tilbake til eldre steinalder og frem til vår egen omgang med redskaper. Kunstneren viser en rekke nye arbeider der metodiske snitt og oppdelinger, eller energifulle angrep, åpner forbindelser til menneskene som har vært delaktige i produksjonen.

Utstillingen viser Ådlandsviks poetiske og presise omgang med ting og tingenes biografier, hvor spor etter produksjon og en undersøkende holdning til materialer og prosesser blir til et samlet hele der tråder fra et arbeid plukkes opp og tas videre i neste.

Utstillingen holder ellers åpent fra 29. september til 22. oktober . Mer info på Facebook HER.

Viktor Timovfeev viser video, tegning og performance på fredag. (Foto: Podium)

«Sweet Guardian» av Viktor Timofeev på Podium
(Hausmannsgate 34, åpning fredag fra kl. 19.00 til 23.00)

Kunstneren Viktor Timofeev kommer fra Latvia, men arbeider for tiden i Rotterdam i Nederland. På fredag åpner han sin første soloutstilling i Norge, på Podium. Utstillingen består av et videoverk, lyd, veggtegninger og performance.

Mer info på Facebook HER.

Nordic Anthology #11. (Foto: Nordic Anthology)

«Nordic Anthology #11» av Steffen Kloster Poulsen på Fotogalleriet
(Møllergata 34, åpning torsdag fra kl. 17.00 til 19.00)

Den ellevte utstillingen i Nordic Anthology-serien åpner på Fotogalleriet i kveld. Kunstner Steffen Kloster Poulsens fotografiske praksis handler om de kompliserte forholdene mellom mennesker og teknologi, og om hvordan vår tillit til fotografering, skjermer og datamaskiner spiller en sentral rolle i denne utvekslingen.

Ved å legge en romlig dimensjon til fotografiets representasjon inviterer Poulsen i utstillingen sin publikum til å delta i utforskningen av en simulering: En studie av kunstgalleriet som sett av sofistikert, fotogrammetrisk programvare.

Utstillingen holder ellers åpent fra 29. september til 8. oktober. Mer info på Facebook HER.

Kristy Kross og Kristine Halmrast. (Foto: Tenthaus Oslo)

«Grønske» av Kristy Kross og Kristine Halmrast på Tenthaus Oslo
(Maridalsveien 3, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 22.00)

I utstillingen «Grønske» stiller to kunstnere, Kristy Kross og Kristina Halmrast, ut sammen for å se på hva de anser som deres individuelle prosjekts fellesnevner. «Grønske» refererer til de mikroskopiske levende organismene som lever med oss, og som utfordrer vår idé om orden og system. Begge kunstnerne ser på perspektiver og analyser av verden som ikke kan reduseres til en systematisk sannhet eller virkelighet, men til en opplevelse og referanse til noe dypt inne i oss selv.

Utstillingen holder ellers åpent fra 29. september til 22. oktober. Mer info på Facebook HER.

Den japanske kunstneren Yoshishige Saitos skulpturer stilles ut i Oslo. (Foto: Peder Lund)

«Continuations» av Yoshishige Saito på Peder Lund
(Tjuvholmen allé, åpning lørdag fra kl. 12.00 til 16.00)

Galleri Peder Lund presenterer lørdag to skulpturelle verk av den japanske kunstneren Yoshishige Saito (1904-2001). I Japan er Saito kjent som en av de største abstrakte skulptørene i sin tid. Hans stillinger på Tama Art University i Tokio på 60- og tidlig 70-tallet hadde en betydelig innflytelse på en generasjon japanske kunstnere som ledet til utviklingen av Mono-ha-bevegelsen. I stedet for produksjon av representasjonelle kunstverk fokuserte Saito på grunnleggende materialer og deres egenskaper – og skapte enkle ordninger med minimal kunstnerisk inngrep.

Mens surrealismen var den dominerende trenden blant de japanske avant-garde-kunstnerne i hans tid, fortsatte Saito å produsere strukturelle, abstrakte arbeider hvis konsepter var unike og uortodokse. Hans stolte engasjement for kreativ integritet er deler av grunnen til at han holdes så høyt i dag.

Utstillingen holder ellers åpent fra 30. september til 25.november Mer info på Facebook HER.

Verk av Cy Twombly. (Foto: Nasjonalmuseet)

Foredrag: «Cy Twombly og maleriet som ein lat tanke» av Mari Slaattelid på Nasjonalmuseet
(Universitetsgata 13, torsdag fra kl. 17.00 til 18.00)

Dette er ikke en utstillingsåpning, men en presentasjon av en tekst om en utstilling! Kunstner Mari Slaattelig, som siden 90-tallet har vært en av Norges mest markante, har skrevet en uvanlig tekst om den amerkanske kunstneren Cy Twombly, som blir framført i Nasjonalmuseet i forbindelse med utstillingen «Rastløse gester: Versk fra Hubert Loosers samling».

Mer info på Facebook HER.