Noplace
VERNISSAGEGUIDEN

Ukas fem beste utstillingsåpninger

Aurora Passero har laget arbeider spesielt tilpasset rommene i Vigeland-museet, modellen til huset Bjarne Melgaard ønsker å bygge og bo i stilles ut og et utvalg av John Olav Riises fotografier presenteres.

Denne uka anbefaler vi fire utstillingsåpninger i kveld og en i morgen. På disse kan du få med deg både installasjoner, tekstil, arkitektur, video, skulptur og fotografi! Les mer om utstillingene under.

Aurora Passeros «Silvery Actions» åpner torsdag. (Foto: Vigeland-Museet)

«Silvery Actions» av Aurora Passero på Vigeland-Museet
(Nobels gate 32, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Aurora Passero åpnet forrige uke en utstilling på Galleri Haaken, og denne uken åpner utstillingen «Silvery Actions» hvor hun viser nye arbeider som er laget spesielt for rommene i Vigeland-museet. Passero stiller ut for andre gang i museet og benytter nå muligheten til å utforske problemstillinger som lenge har vært sentrale i hennes kunstnerskap. Ved å blande klassisk håndverk og maleritradisjon med populær- og undergrunnskultur, etnologi og kunsthistorie ønsker Passero å endre oppfatninger om hierarki mellom forskjellige kunstneriske sjangre.

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. februar til 13. mai. Mer info HER.

«A House to Die in» – en pop up-utstilling av Bjarne Melgaard
(Tjuvhomen allé 15, åpning torsdag fra kl. 19.00)

I 2011 kom Bjarne Melgaard til Olav og Fredrik Selvaag med en idé om å lage en skulptur formet som et hus. Snøhetta ble koblet på, og siden den gang har kunstneren og arkitektene utvekslet tanker, tegninger, 3D-modeller og dokumenter i arbeidet med å designe et hus som skal fungere som Melgaards bosted og atelier. Men reisen mot å realisere prosjektet har vært utfordrende, og pop up-utstillingen «A House to Die in», som arrangeres av Selvaag Art Collection og Snøhetta, skal gi et innblikk i historien om hvordan et ukonvensjonelt bygg kan bidra til å utfordre vår tradisjonelle oppfattelse av kunstens og arkitekturens yttergrenser.

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. til 25. februar. Mer info HER.

Utstillingsåpning fredag. (Foto: Noplace)

«Lessons in Seeing» av Anders Eiebakke og Grim Erland Svingen på Noplace
(Oslogate 2b, åpning fredag fra kl. 20.00 til 23.00)

Noplace åpner utstilling med kunstnerne Anders Eiebakke og Grim Erland Svingen. Utstillingen holder ellers åpent fra 2. til 18. februar — mer info på Facebook HER.

Foto: Kunstplass / Marte Hodne Haugen

«Unofficial soundtracks for emotional pictures» av Marte Hodne Haugen på Kunstplass
(Tordenskioldsgate 12, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)

Marte Hodne Haugen viser en nyprodusert videoserie som viser filmklipp fra klassiske filmer fra før tusenårsskiftet på en ny, satirisk og urovekkende måte. Hodne Haugen skaper motstridende forventninger og bidrar til å undergrave aktuelle problemstillinger. Kunstnerens produksjon består av ulike former for musikalske komposisjoner i kombinasjon med visuelle og litterære uttrykk. Hun tar i bruk materiale og virkemidler fra medier som vanligvis brukes til å formidle underholdning og informasjon, og bruker konstruksjonen og funksjonene disse mediene innehar for å illustrere sosiale konstruksjoner og funksjoner.

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. til 24. februar. Mer info HER.

Blomqvist viser et utvalg fotografier av John Olav Riise. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

«Fotografier» av John Olav Riise på Blomqvist Kunsthandel
(Tordenskiolds gate 5, åpning torsdag fra kl. 18.00)

Blomqvist Kunsthandel viser en utstilling med den norske fotokunstneren John Olav Riise (1885-1978). I denne presenteres et eksklusivt utvalg av Riises særegne modernistiske og surrealistiske fotografier fra 1920 til 1960-tallet. Riise utviklet sin fotografiske retning via piktorialistisk fotografi, kubisme, surrealisme og abstrakt naivisme — sterkt påvirket av fransk kunststrømning og tradisjon. På Blomqvist er utstillingens fokus portretter og landskaper utført med flere negativer i ett bilde, ofte håndkolorert.

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. til 18. februar. Mer info HER.