Nytt norsk kunst- og motesamarbeid

Kunst og mote i nytt samarbeid under Oslo Runway

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Det blir både catwalk og utstilling når klesmerket Raske Rêvêr og kunstner Jara Marken lanserer sin samarbeidskolleksjon under Oslo Runway.

Solveig Aksnes (30) og Lisa Kristindatter Mortensen (26) har gjort seg kjent i motekretsene gjennom klesmerket Raske Rêvêr. Hittil har de sluppet tre kolleksjoner, hvor en tydelig fellesnevner er at designerne henter inspirasjon fra idrettsverdenen, trendy nok.

Under «Off Schedule»-programmet på Oslo Runway, vil Raske Rêvêr slippe sin nye og fjerde kolleksjon, «Sur la Mer», som er utformet i samarbeid med kunstneren Jara Marken. 16. august inviteres publikum til å se resultatet av samarbeidet.

Solveig Aksnes og Lisa Kristindatter Mortensen er designerne bak merket Raske Rêvêr. (Foto: Raske Rêvêr).

Tuftet på gjensidig beundring

– Vi har beundret kunsten og tegningene til Marken lenge, sier Aksnes og Kristindatter Mortensen.

Kristindatter Mortensen har dessuten gått på skole sammen med Jara Marken, som legger til at:

Annonse

– Jeg har vært veldig fascinert av hvordan Raske Rêvêr kombinerer et lekent og friskt uttrykk mot inspirasjonen fra typiske overklassesporter, som golf og tennis.

Det var Raske Rêvêr som initierte samarbeidet, med den første henvendelsen til Marken, med forespørsel om hun kunne tenke seg å inngå et samarbeid.

– Hvorfor det?

– Vi så flere likheter i hverandres arbeider, og tenkte at det kunne fungere sammen. Kolleksjonen «Sur La Mer» har utviklet seg til å bli et solfylt og skinnende prosjekt! Temaet er gjennomført, og kunsten og klesdesignet flyter over i hverandre, skriver Raske Rêvêr i en e-post til Subjekt.

Designerne har tatt i bruk abstrakte motiver som Marken har utarbeidet i samarbeid med de to designerne. Kolleksjonen er tiltenkt sportslige aktiviteter, men også det sommerlige, som avslapping ved havet.

Raske Rêvêr har benyttet Markens abstrakte motiver i sin nye kolleksjon «Sur la Mer». (Foto: Raske Rêvêr).

Presentert som performance

Utover selve kolleksjonen, vil designerne og kunstneren også presentere en utstilling bestående av skulpturer, digitale arbeider og en animasjonsvideo. De understreker at dette ikke blir en tradisjonell motevisning:

– Det vil være modeller som går med kolleksjonen, og tar del i gallerirommet som utøvere. Det blir like mye en performance som en klassisk catwalk, forteller de.

Under visningen vil Eli Melby stå for musikken. Raske Rêvêr lover festlige låter, som sammen med kolleksjonen og utstillingen skal inspirere til lek og aktiviteter.

– Kanskje vil vi få høre «Club Tropicana» av Wham! i løpet av kvelden, og blir dratt tilbake til det sprudlende 80-tallet?

Jara Marken er billedkunstner og har nettopp fullført en bachelor i kunst og håndverk, avdeling tekstil ved Kunsthøgskolen i Oslo. (Foto: Jara Marken).

– Fruktbart og lærerikt

Både Marken og Raske Rêvêr ser på samarbeidet som en berikelse. Begge parter er imidlertid nølende rundt hvorvidt transdisiplinært arbeid er noe det trengs mer av:

– Det er vanskelig å si om det burde være mer av det, men så lenge muligheten byr seg og man har lyst, er det i alle fall verdt å anbefale, sier Marken.

Når dette er sagt, presiserer Marken at hun har tro på samarbeid:

– At man kommer fra forskjellige utdannelser og ser arbeidet fra forskjellig perspektiv kan være fruktbart og lærerikt for begge parter. Ikke minst, åpner det for at man kan komme seg litt ut av sin egen boble, hvilket i sin tur åpner for ny inspirasjon.

Raske Rêvêr istemmer dette og ser på samarbeidet som en mulighet til å vise arbeidet sitt fra en annen side:

– Vi ønsket å vise oss på en annen type arena enn en tradisjonell catwalk, for å kunne visualisere andre sider av vårt eget arbeid. Når samarbeid gir så mye energi og kompetanse som dette prosjektet har gjort, tenker vi at det er en gylden mulighet til å kaste seg ut i noe nytt.

De tror nøkkelen til suksess for dette samarbeidet har vært felles referansepunkter:

– Marken formidler mange av de samme budskapene som vi gjør i vårt arbeid, bare gjennom andre former. Det ser vi jo selvfølgelig på som en berikelse.

Raske Rêvêr og Marken holder kortene tett til brystet, og har foreløpig ikke frigjort noen bilder av kolleksjonen.

Les også om Oslo Runway-aktuelle O-F-C, som er nominert til Bik Bok Runway Award.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar