Vernissageguiden

Kunsten du vil oppleve denne uka

LNM
LNM
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Denne uka anbefaler vi fem kunstopplevelser. I sentrum for flere av disse er menneskets flersidige forhold til naturen.

Flere av ukas beste kunstopplevelser setter søkelys på naturen og dens forandring. Både direkte, og mer indirekte, blir vi som publikum oppfordret til å reflektere over konsekvensene av global oppvarming.

På LNM viser Apichanya Wanthiang malerier som tar utgangspunkt i lokale og globale konsekvenser av klimaendringer gjennom malerier med motiver hentet fra flom- og oversvømmelseskatastrofer.

Samtidig, viser Hilde Frantzen resultatet av sin alternative forskningsmetode, hvor hun dokumenterer ulike terreng ved hjelp av en rutemalt tekstilduk på Soft galleri. Mens årets Øyakunstner, Tor Erik Bøe, tar utgangspunkt i sine omgivelser, både vekster og avfall på festivalområdet, når han gir sitt publikum en «eco-queer»-make-over.

Gå heller ikke glipp av Anja Carrs menneskestore lykketrollskulptur på QB Gallery og Arash Shahalis «Mystery Box Bingo» på Ingensteds.

Annonse
(Foto: LNM).

«Drivved og spøkelsesjegere» av Apichaya Wanthiang på LNM

(Kongens gate 2, åpning torsdag 9. august kl. 18.00)

Visuelt kildemateriale fra oversvømmelser og flom danner bakteppet for Apichaya Wanthiangs utstilling «Drivved og spøkelsesjegere». På LNM viser hun malerier med motiver hentet fra flom og oversvømmelser, så vel som å undersøke flombegrepet i overført betydning.

Wanthiang er av thailandsk opprinnelse, men har vokst opp i Brussel og Bergen. Hennes utforsking av flombegrepet arter seg både akademisk og personlig. Et sentralt tema for hennes arbeid har vært å se konsekvensene av global oppvarming i det rurale Thailand, hvor hennes familie rammes direkte av naturens stadig mer lunefulle temperament. Slik skaper Wanthiang et rom for refleksjon rundt en av vår tids største problemstillinger både på global og lokal basis.

Les mer HER.

(Foto: Kirsten Kjørholt).

«Terrenget – der landet ligger» av Hilde Frantzen på Soft galleri

(Rådhusgata 20, åpning torsdag 9. august kl. 18.00)

Tittelen til den nye utstillingen på Soft galleri viser til Hilde Frantzens pågående prosjekt, hvor hun prøver å fange naturens særegenhet med en selvutviklet, alternativ forskningsmetode. Dette gjør hun gjennom å ta med seg påmalte tekstiler ut i landskapet. Hver sten eller sprekk i bakken påvirker hvordan tekstilen legger seg.

De siste årene har hun besøkt ulike landskap i Lofoten, Svalbard og den norske fjellheimen, og det er resultatet av disse reisene som vil vises i utstillingen «Terrenget – der landet ligger». Frantzen ser på sine resultater som fysiske malerier aktivert av naturen, slik blir det flate maleriet levende og tar fysisk form.

Les mer HER.

(Foto: QB Gallery).

«Translations» av Anja Carr på QB Gallery

(Tordenskiolds gate 5, åpning torsdag 9. august kl. 18.00)

På QB Gallery åpner Anja Carr separatutstillingen «Translations». Carr er kanskje mest kjent for sine massive ponniskulpturer, som ble en umiddelbar Instagram-hit under fjorårets Høstutstilling. I «Translations» viser Carr to serier, én med veggskulpturer og én med todimensjonale arbeider, samt en menneskestor lykketrollskulptur iført en bleie kunstneren fikk fra et eldresenter.

Carrs arbeider kjennetegnes av sterke farger og et lekent uttrykk. Om man studerer verkene nøye, finnes det imidlertid også mer alvorlige refleksjoner, hvor Carr blant annet kritiserer skiller mellom kjønn, samt det bastante skillet mellom barn og voksne.

Les mer HER.

(Foto: Ihne Kristindottir).

Kunst på Øyafestivalen

(Tøyenparken, 8.–11. august)

Tradisjonen tro, har Øyafestivalen også i år et eget kunstprogram. Årets kunstner er Tor Erik Bøe, som også er mannen bak performancekveldene «Trollkrem Import», som det siste halvåret har blitt arrangert en gang i måneden i samarbeid med Munchmuseet i bevegelse.

På Øya vil Bøe tilby festivalens publikum en make-over. Sammen med et team, bestående av sminkør, frisør og to malere, vil Bøe gi de som besøker teltet hans under festivalen en «eco-queer»-look. Hvert ansikt vil bli sminket unikt. Om du noen gang har drømt om å være et kunstverk for en dag – eller bare vil skille deg ut under festivalen – er Bøes telt verdt et besøk!

Les mer HER.

Mystery Box Bingo.

«Mystery Box Bingo» med Arash Shahali på Ingensteds

(Brenneriveien 9, onsdag 15. august kl. 20.00)

På onsdag arrangerer frilanskuratoren Arash Shahali «Mystery Box Bingo» på Ingensteds, som en del av «Near Far Wherever You Are» – en minifestival for kunst som vil finne sted i Oslo, på Danskebåten og i København neste uke. Shahali beskriver «Mystery Box Bingo» som en møteplass for kunstnere, gamblere, artister, komikere, vinnere og tapere.

Shahali har tidligere avholdt lignende eventer i Bergen, hvor de som deltar i hans bingospill kan vinne kunstverk av unge kunstnere, samtidig som performancekunstnere får mulighet til å vise sine nye performancer til et større publikum. Dette blir en bingokveld utenom det vanlige!

Les mer HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar