Jan Khür
Etikk

Det å spise kjøtt er ikke som pedofili, men verre

Det danske veganerpartiets utspill om at kjøttspising er som pedofili går sin seiersgang på nettet. Folk kan ikke fordra at kjøtt sammenlignes med noe så «uetisk». Men pedofili er ikke uetisk i seg selv. Kjøttspising derimot.

Det danske partiet Veganerpartiet sammenligner pedofili med det å spise kjøtt. Det får danskene til å se rødt, skriver TV 2.

Nordmenn ser minst like rødt, og deler artikkelen i fleng.

Hvorfor?

Fordi at veganisme ikke kan sammenlignes med pedofili.

De har til dels rett. Sammenligningen er drøy. Men ikke fordi at det å spise kjøtt er etisk forsvarlig, mens pedofili ikke er det. Heller tvert om: Kjøttproduksjonen og -konsumet er forkastelig. Innrøm det. Pedofili? Not so much.

Nå gjelder det å holde hodet kaldt og tunga rett i munnen: Pedofili er en seksuell orientering. Et vesentlig skille går mellom misbruk av barn (en kriminell handling) og en seksuell orientering eller fantasi.

Jeg gjentar: Overgrep mot barn er kriminelt, og må være det. Det må forebygges, avdekkes og bekjempes. Men pedofili er ikke ensbetydende med overgrep mot barn. Pedofili er heller ikke en egenskap som folk selv velger.

Kjøttspising derimot.

Feigt og feil

Sammenligningen er, som nevnt, drøy. Så hvorfor skulle man engang gidde å diskutere dette?

Jo, fordi at pedofile igjen går ut som taperne i denne kampanjen.

Verken veganere eller kjøttspisere bør sammenligne sine motstandere med pedofile bare for å trå på stigmatiserte samfunnsgrupper som trappetrinn i egen kampsak.

Ikke bare er det feigt fordi at pedofile har særs dårlige rammer for å delta i debatten i dag.

Det er feil fordi at pedofili slett ikke er ensbetydende med overgrep mot barn.

Dessuten kommer du til å få mer av meg i feeden din.

Pedofile er ikke overgripere

Pedofile har langt fra gode rammer for å delta i en offentlig debatt. Stigmaet er slående, og å komme ut av skapet er kanskje til og med farlig.

«Men det er de som er farlige», tenker noen. Men det er helt feil. For en del pedofile har aldri hatt seksuell kontakt med barn. Enhver person med seksuelle lyster kan se for seg å motarbeide disse et helt liv. De aller fleste pedofile gjør det.

I Norge anslår vi at en til to prosent menn i Norge er pedofile. Det er minst 25 000. Muligens over 50 000. «Pedofile overgrep» mot barn årlig er langt færre, og måles i promille. Det er tusengangeren mer riktig å si at pedofile er ansvarlige og anstendige folk, enn å si at pedofile er overgripere.

Og så er det også slik at omtrent halvparten av de som har begått overgrep mot barn ikke blir diagnostisert som pedofile. De er bare overgripere, i tillegg til heterofile, homofile eller noe helt annet.

Det er altså lite, eller intet, grunnlag for å si at pedofili i seg selv er uetisk. Det skal holde å nevne at pedofili er en seksuell orientering, og som både homofili og heterofili er det all grunn til å tro at dette er en medfødt egenskap – noe man ikke har tilvendt seg eller valgt. Når man snakker om etikk, rett og galt, tillatelig og utillatelig, så snakker man om individets vilje til grunn for ord og handlinger.

Men så er konsekvensene av overgrep mot barn så uholdbare at vi, med all selvfølge, må ha et profesjonelt og humant system for både forebygging, avdekking og bekjempelse. Det innebærer et debattklima og et helsevesen der pedofili ikke kommer med et så stort tabu og stigma at pedofile ikke kan oppsøke psykiatrisk hjelp.

Dersom pedofile ikke møtes med en aksept og forståelse i samfunnet om at deres seksuelle tiltrekning er reell, gir det ikke mening for denne gruppen mennesker å gjøre noe annet enn å gruppere seg i likesinnede paralellsamfunn og illegale nettfora.

Pedofile, som alle andre folk, trenger å møte en viss forståelse. For det er også lite, eller ingen ting, som tyder på at den pedofile orienteringen kan endres, og derfor består behandlingen i å nettopp øve opp kontroll over seksuell lyst og atferd.

Pedofili er altså ikke en selvvalgt og viljestyrt egenskap, må gjentas.

Til sammenligning

Så til alle de som deler pedofili-kjøttspising-sammenligningen bare for å stigmatisere pedofile ytterligere for å få god samvittighet rundt eget kjøttkonsum: Pedofili er ikke en egenskap folk selv velger.

Når vi spiser kjøtt, derimot, gjør vi som mennesker flere bevisste valg som skader dyr og klima. Gevinsten, lykken, er forsvinnende liten ettersom vi i dag har både gode og sunne kjøtterstatninger. I motsetning til pedofile, som ikke kan velge seg en annen seksuell orientering, gjør kjøttkonsumenter bevisste valg.

Derfor kan man heller sammenligne pedofili med det å fantasere om kjøtt. Det gjør nok mange vegetarianere hver eneste dag, og det er helt greit: Vi bør være glade for at tankefriheten er absolutt, og at den anerkjennes som dette. At vi ikke kan arresteres for det vi tenker.

Men så snart tanker blir til ytringer og handlinger, må vi være ansvarlige for dem. Det gjelder særlig pedofile, og det vet de.

Derfor er det med trygghet at jeg nå gir pedofile min enorme tillit. Fordi jeg ikke tror på et samfunn der man forhåndsdømmer hele befolkningsgrupper, slik stigmatiseringen, demoniseringen og diskrediteringen til nå har avkledd de pedofiles øvrige menneskelige egenskaper og gjort dem til ofre for moralisme – de som anser sine egne «korrekte» holdninger som overordnede til vitenskap og rasjonalitet.

Det er på tide at pedofile ikke sidestilles med overgripere, og at de fortjener verdighet på lik linje med alle andre.

Og å kutte ut kjøttet.

Les også: Til forsvar for de pedofile