Lydgalleriet
Vernissageguiden

De beste kunståpningene i Bergen denne uka

Etter en stille juleferie og overgangen til et nytt kunstår, våkner også Bergens kunstscene sakte, men sikkert til live igjen. Denne uken kan vi anbefale tre åpninger.

Lydgalleriet vender sterkt tilbake i det nye året med to utstillinger. På fredag kan vi oppleve Nora Adwans multimediale utstilling «Speaking Sign» som stiller de store spørsmålene rundt integrering og identitet. På søndagen blir det opptreden med blokkfløyte og kinetiske roboter i et alternativt univers med Neither Nor-produksjonen «For one – For many».

Vi ser også fram til Lasse Hieronymus Bo sin utstilling «Staged Simulacrum» på Joy Forum.

(Foto: Joy Forum)

«Staged Simulacrum» av Lasse Hieronymus Bo på Joy Forum

(Möllendalsveien 61, åpning torsdag 10. januser kl. 18.00)

På torsdag kan du ta deg turen til Joy Forum og få med deg «Staged Simulacrum» av Lasse Hieronymus Bo. Utstillingen utforsker det noe finurlige ordet «Simulacrum», som er latinsk for «likhet». På slutten av 1500-tallet ble ordet brukt for å beskrive en representasjon av noe, som et maleri eller en statue. Senere har det fått flere betydninger, og kan brukes til å beskrive et bilde av et kunstverk som mangler stoffligheten og kvaliteten til originalverket. Flere kunstretninger oppgjennom historien har lekt seg med uttrykket, og ut i fra den noe kryptiske utstillingsbeskrivelsen blir det spennende å se hva Bo viser fram.

Les mer HER.

(Foto: Lydgalleriet)

«Speaking Signs» av Nora Adwan på Lydgalleriet

(Østre Skostredet 3, åpner fredag 11. januar kl. 19.00)

Nora Adwan ønsker å diskutere de komplekse spørsmålene rundt identitet og kultur når hun viser installasjonen «Speaking Signs» på Lydgalleriet. Verket er komponert av egne opptak, tekster, lydlandskap og fotografier som er hentet fra en personlig reise kunstneren selv har vært gjennom de siste årene.

Den muslimske kvinnen i Vesten er utgangspunktet for verket, som analyserer ulike lag av identitet: Kvinne, feminist, kunstner, diaspora, innvandrer og vestlig.  På denne måten ønsker Adwan å diskutere dannelsen av individet, samtidig som hun adresserer ideer om hjemland og kulturidentitet, samt inkludering og ekskludering. «Speaking Signs» tar for seg poetiske tekster, vokalsoloer, akkorder og harmonier sammen med bilder fra midtøsten. Dette skal være med på å utløse tanker eller minner som skal få fram de skjulte aspektene som også påvirker livet.

Les mer HER.

(Foto: Lydgalleriet)

«For one – For many» av Neither Nor på Lydgalleriet

(Østre Skostredet 3, søndag 13. januar kl. 19.00)

Fremvisningen «For one – For many» består av åtte kinetiske skulpturer, altså bevegelige skulpturer, omsluttet med lyd og fysisk teater. Dette er en Neither Nor-produksjon som er flettet sammen av Jostein Gundersen, Alwynne Pritchards og Torolf Thuestad.

Pritchards liker å utforske forholdet mellom musikalske uttrykk og fysisk stemme og kropp. Hun har tidligere jobbet som skuespiller og vokalist, og disse erfaringene tar hun med seg i «Vitality forms 7» – et alternativt, fysisk univers som er en del av søndagens opptreden.

Blokkfløytisten Gundersen interesserer seg for eksperimentelle og improviserte uttrykksformer, mens Thuestad jobber i krysningen mellom musikk, lydkunst og skulptur. Han inspireres av de prosessene vi bruker for å oppfatte og interagere med andre mennesker, og hvordan de kan overføres til hvordan vi interagerer med objekter, dyr eller masker.

Les mer HER.