Vernissageguiden

De beste kunståpningene i Bergen denne uka

Lydgalleriet
Lydgalleriet
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Etter en stille juleferie og overgangen til et nytt kunstår, våkner også Bergens kunstscene sakte, men sikkert til live igjen. Denne uken kan vi anbefale tre åpninger.

Lydgalleriet vender sterkt tilbake i det nye året med to utstillinger. På fredag kan vi oppleve Nora Adwans multimediale utstilling «Speaking Sign» som stiller de store spørsmålene rundt integrering og identitet. På søndagen blir det opptreden med blokkfløyte og kinetiske roboter i et alternativt univers med Neither Nor-produksjonen «For one – For many».

Vi ser også fram til Lasse Hieronymus Bo sin utstilling «Staged Simulacrum» på Joy Forum.

(Foto: Joy Forum)

«Staged Simulacrum» av Lasse Hieronymus Bo på Joy Forum

(Möllendalsveien 61, åpning torsdag 10. januser kl. 18.00)

På torsdag kan du ta deg turen til Joy Forum og få med deg «Staged Simulacrum» av Lasse Hieronymus Bo. Utstillingen utforsker det noe finurlige ordet «Simulacrum», som er latinsk for «likhet». På slutten av 1500-tallet ble ordet brukt for å beskrive en representasjon av noe, som et maleri eller en statue. Senere har det fått flere betydninger, og kan brukes til å beskrive et bilde av et kunstverk som mangler stoffligheten og kvaliteten til originalverket. Flere kunstretninger oppgjennom historien har lekt seg med uttrykket, og ut i fra den noe kryptiske utstillingsbeskrivelsen blir det spennende å se hva Bo viser fram.

Annonse

Les mer HER.

(Foto: Lydgalleriet)

«Speaking Signs» av Nora Adwan på Lydgalleriet

(Østre Skostredet 3, åpner fredag 11. januar kl. 19.00)

Nora Adwan ønsker å diskutere de komplekse spørsmålene rundt identitet og kultur når hun viser installasjonen «Speaking Signs» på Lydgalleriet. Verket er komponert av egne opptak, tekster, lydlandskap og fotografier som er hentet fra en personlig reise kunstneren selv har vært gjennom de siste årene.

Den muslimske kvinnen i Vesten er utgangspunktet for verket, som analyserer ulike lag av identitet: Kvinne, feminist, kunstner, diaspora, innvandrer og vestlig.  På denne måten ønsker Adwan å diskutere dannelsen av individet, samtidig som hun adresserer ideer om hjemland og kulturidentitet, samt inkludering og ekskludering. «Speaking Signs» tar for seg poetiske tekster, vokalsoloer, akkorder og harmonier sammen med bilder fra midtøsten. Dette skal være med på å utløse tanker eller minner som skal få fram de skjulte aspektene som også påvirker livet.

Les mer HER.

(Foto: Lydgalleriet)

«For one – For many» av Neither Nor på Lydgalleriet

(Østre Skostredet 3, søndag 13. januar kl. 19.00)

Fremvisningen «For one – For many» består av åtte kinetiske skulpturer, altså bevegelige skulpturer, omsluttet med lyd og fysisk teater. Dette er en Neither Nor-produksjon som er flettet sammen av Jostein Gundersen, Alwynne Pritchards og Torolf Thuestad.

Pritchards liker å utforske forholdet mellom musikalske uttrykk og fysisk stemme og kropp. Hun har tidligere jobbet som skuespiller og vokalist, og disse erfaringene tar hun med seg i «Vitality forms 7» – et alternativt, fysisk univers som er en del av søndagens opptreden.

Blokkfløytisten Gundersen interesserer seg for eksperimentelle og improviserte uttrykksformer, mens Thuestad jobber i krysningen mellom musikk, lydkunst og skulptur. Han inspireres av de prosessene vi bruker for å oppfatte og interagere med andre mennesker, og hvordan de kan overføres til hvordan vi interagerer med objekter, dyr eller masker.

Les mer HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar