Grammatikk 101

Abortkritisk barne- og likestillingsminister

Stortinget
Stortinget
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Språk er viktig, og grammatikk er gøy. Derfor gir vi deg en innføring i ulike begreper og uttrykk, og i dag skal vi snakke om språkfiguren oksymoron. Igjen!

Subjekt, som du nå leser, er utgitt av Perfektum Partisipp AS. Vi synes åpenbart at grammatikk er gøy.

Derfor publiserer vi den årlige spalten Grammatikk 101, en innføring i ulike begreper og uttrykk (vel, foreløpig kun om språkfiguren «oksymoron»), som tilfeldigvis publiseres samme dag som når blå regjering utnevner nye statsråder.

Paradoksalt og selvmotstridende

Oksymoron er en språkfigur innen retorikk og stilistikk som forbinder to begreper (ofte gjennom et substantiv og et adjektiv) som logisk utelukker hverandre. Slik oppstår det en slående selvmotsigelse og et konsentrert paradoks når de settes sammen.

Ordet er dannet av de greske oxýs, som betyr skarp, og moros, tåpelig.

Annonse

For eksempel:

· Gigantisk maur

· Kjempeliten

· Taus statsminister

· Innvandringskritisk inkluderingsminister

· Voldsdømt justisminister

· Abortkritisk barne- og likestillingsminister

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar