Spiller i Oslo fredag

Snow Boyz vil hjelpe Erna: – Planen er å lage 42 barn hver

Helge Brekke
Helge Brekke
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Konsertaktuelle Snow Boyz ønsker å gjøre statsministeren stolt, redde Norge fra synkende fødselstall og bli de første «svartingene» på månen.

Det er iskaldt å være Snow Boyz om dagen. I alle fall om skal vi tro brødrene og medlemmene i duoen selv: Rafael og Paulo Domingos, alias Wavy Marley og $k!p, på forholdsvis 27 og 24 år. De er ikke akkurat beskjedne, heller:

– Vi er verdens kuleste rapgruppe, jo! er Wavys påstand. 

Skip stemmer i:

– Vi er som Goku og Vegeta, klare for å redde jorda!

Annonse

Fra Manga-serien «Dragon Ball», altså. Og om ikke jorda, så er de mer enn motiverte for å redde Norge fra synkende fødselstall.

En gjenganger i flere av Snow Boyz’ tekster er at de ikke bare rapper om seksuelt samkvem, men eksplisitt om å gjøre kvinner gravide. Siste kvinne dette gjaldt var selveste Snøhvit, i julelåta med samme tittel. Spørsmålet er: Vil Snow Boyz hjelpe Erna Solbergs bønn til unge nordmenn? Vil de ta på seg jobben med å lage flere barn i Norge?

– Selvfølgelig har vi det. Planen er å lage 42 kids hver, sier Wavy.

– Ja, vi skal gjøre Erna stolt, erklærer Skip.

(Foto: Helge Brekke)

Avslappa afro-norsk

Snow Boyz-hitten «42» ble dessuten beskrevet som den hittil mest uunngåelige og uunnværlige norske raplåta, da den ble et viralt fenomen i 2016. Men før de begynte å rappe på norsk, rappet de som mange andre norske rappere før dem, på engelsk, og dukket trolig for første gang opp i offentligheten som deltakere i Norske Talenter i 2011. Så signerte de til Yoguttenes plateselskap YGMG, før senere med Def Jam. 

Men det var med «42» at ting begynte å skje. Det norske publikummet ble samtidig introdusert for Snow Boyz’ særegne signaturstil å rappe på: Gebrokkent, snøvlete og meget avslappa afro-norsk, med en estetikk prydet av en helt egen referanse eller metafor-kodeks for … Egentlig alt mulig, som ikke sjeldent innebærer frukt eller dyr.

Linjer av typen «spiser maur som en mango», «jeg lover, jeg slakter som en okse», eller «jeg har marihuana, og jeg har mandarin», er noe av det som pryder deres underfundige tekstunivers. Og ingen vet hvem Young Mogadishu er, men han kommer visstnok med 42. Eller de rapper om damer, som Tone Damli eller Stella Mwangi, eller vår alles kjære Snøhvit, som nevnt.

– Hvilken låt er den mest tilfeldige dere har laget?

– «1+1», ass. Jeg kom på refrenget på ett sekund, påstår Wavy.

Skip på sin side mener «Combo». 

– Den kom jeg på, på ett sekund også. 

– Hvilken låt er dere mest fornøyd med som dere har laget hittil?

– Det er litt vanskelig å si, men jeg tror jeg går for «42» og «Himmelen og mere». «42» fordi den er blant de groveste bangersene noensinne som har blitt laget i Norge. «Himmelen og mere», fordi der viser vi en stikk motsatt side av «42». Den er smooth og fin, også synger vi på den, sier Wavy.

– Skal bli første svartinger på månen

Faktisk så glade er gutta i «Himmelen og mere», at de nå har sluppet en akustisk versjon av originallåta som kom ut sent i fjor høst.

– Den handler om å gi noe ekstra til en person man er veldig glad i, forteller Wavy. 

De har vært mye i studio om dagen. 

– Planen er å slippe to låter til først, før vi kommer med debut-EP-en vår i år, forteller Wavy. 

Men først er det duket for brødrenes første helaftenskonsert på Parkteatret 1. februar, etter en ganske fullstappa konsert under fjorårets Havna-festival og gjesteopptreden under Kamelens besøk på Sentrum Scene. Men i morgen er det Paulo og Rafael som er hovedpersonene, på en kveld de er skråsikre på at publikum sent vil glemme:

– Det vil ta helt av. Det er umulig å stå stille på en Snow Boyz-konsert, så vi forventer at publikum kommer til å ta helt av, med moshpit og så videre, sier Wavy.

– Publikum kan forvente det groveste Snow Boyz-showet noensinne hittil. Vi tar selvfølgelig noen gjester med oss. VVS, J Zino og G.R.T. kommer til å være support for oss. Og så tar vi med oss noen hemmelige gjester, sier Skip. 

Men de kan ikke avsløre alle overraskelsene før konserten.

– Ellers da? Hva er planene videre fremover? 

– Hmm … Planen er å bli de første svartingene på månen, avslutter Skip.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar