Vernissageguiden

Best i Bergen akkurat nå

Hordaland Kunstsenter
Hordaland Kunstsenter
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Vernissageguiden er tilbake med den viktigste kunstnyheten og de beste utstillingsåpningene.

Oslo? Se hit.

Det er nærmere 20 år siden det kjente Picasso-maleriet «Portrett av Dora Maar» ble stjålet fra en saudisk sjeik sin luksusbåt på den franske rivieraen, i 1999.

Nå melder Artsy at verket, til en verdi av nærmere 250 millioner kroner, er tilbake i rette hender igjen, etter å ha blitt funnet av den nederlandske kunstdetektiven Artur Brand, mannen som ofte omtales som «Indiana Jonas of the Art World».

Brand har jaktet på maleriet i fire år, noe som har gitt ham innsikt i den nederlandske kriminelle underverdenen. Tidligere denne uken dukket to mellommenn opp på døra til Brand med det etterlengtede maleriet innpakket i sengetøy og søppelposer.

Annonse

Maleriet skal ha skiftet hender over ti ganger, og har blitt brukt som sikkerhet i blant annet narkotika- og våpenhandel.

Bergens kunstscene er en smule mindre kriminell denne uken. Den er derimot der den hører hjemme: Åpen og tilgjengelig for publikum. Vi anbefaler særlig fire åpninger denne uken:

Kunstneren Lisa Englesson Hallberg skaper en helaften med diskusjon og skriving i sin performance «Let’s rush the patriarchy». (Foto: Joy Forum.)

«Let’s crush the patriarchy» av Lisa Englesson Hallberg på Joy Forum

Åpning torsdag 28. mars klokken 18.00 i Möllendalsveien 61.

Lisa Englesson Hallberg ønsker å invitere kampstemmene i oss ved å skape et rom for å knuse patriarkatet over denne helgen. Dette foregår gjennom en performance/workshop som innebærer en helaften med diskusjon og skriving i tillegg til å drikke kaffe og høre på musikk.

Publikums bidrag, i form av historier og tanker, vil med samtykke av de deltagende kunne bli brukt av Hallberg til å knuse patriarkatet. Det hele starter i dag på Joy Forum og varer over helgen til det avsluttes i en performance mandag klokken 13.00.

Les mer her.

Erick Beltrán holder i dag et foredrag om makt, som er en del av et større kunstprosjekt. (Foto: Hordaland Kunstsenter.)

«The Image of Power: A Bergen Parade» av Erick Beltrán på Hordaland Kunstsenter

Åpning torsdag 28. mars klokken 19.00 i Klosteret 17.

I dag snakker kunstneren Erick Beltrán om de historiske og ideologiske implikasjonene rundt makt i et foredrag som holdes i Hordaland Kunstsenter.

Her er spenningen mellom individet og kollektivet, samt relasjonen mellom individet og staten en viktig del av diskusjonen. Sentrale spørsmål vil blant annet være: Hvordan representerer vi som kollektiv makt/staten i dag? Hvordan forestiller vi som enkeltpersoner oss makt (visuelt eller på andre måter), og hvordan blir slike forestillinger til?

Foredraget er starten på et lengre kunstprosjekt organisert av Volt i samarbeid med Beltrán. Tanker fra Bergens befolkning rundt temaet makt skal samles inn, og til slutt skal det hele resultere i en parade i Bergen høsten 2019, med plakater og masker inspirert av publikums tanker og idéer.

Les mer her.

På Isotop kan du oppleve en utstilling med analog fotokunst. (Foto: Isotop.)

«Innbilling» av Månebedotten & Mørkerommet på Isotop

Åpning fredag 29. mars klokka 18.00 i Magnus Barfot gate 25

På Isotop denne uken kan du få med deg en utstilling av analog fotokunst i regi av Månebedotten og Mørkerommet. Dette er en del av en felles jubileumsutstilling og slippfest for siste utgave av Månebedotten. Den #8 utgave «Innbilling» forklares tematisk på følgende måte: «1.1 ikkje verkeleg
noko som berre eksisterer i fantasien 2. ha ei falsk førestilling om (noko, især eigne prestasjonar, eiga betydning)».

Les mer her.

Laurie Grundt er til tross for sine 95 år fortsatt aktiv som kunstner, og viser frem arbeider fra de siste fire årene på Knipsu. (Foto: Knipsu.)

«Tilbake til Naturen» av Laurie Grundt på Knipsu

Åpning fredag 29. mars klokken 19.00 i Strandgaten 224.

Samfunnet og mennesket er sentrale tema i Laurie Grundts malerier som stilles ut på Knipsu denne uken. Maleriene er en invitasjon til å se verden gjennom et kritisk blikk der makten, kapitalen og storsamfunnet settes opp mot det enkle liv.

Grundt vakte oppsikt med sin kunst allerede i 1966 gjennom samarbeidet med Gruppe 66 i Bergen kunstforening. Deretter levde han kunstnerlivet i København hvor han levde 35 år som en del av Christianiakollektivet.

Gjennom sin langstrakte karriere har han vist sine arbeider i en rekke gallerier og institusjoner internasjonalt. I tillegg har han gitt ut diktsamlinger og manifest, komponert musikk, illustrert for dagspressen og produsert kortfilmer og langfilm. For ti år siden vendte han tilbake til Bergen for å dø, men den vitale kunstneren på 95 år produserer fremdeles malerier, tekster og tegninger i fleng. Utstillingen på Knipsu viser Grundts arbeider fra de siste fire årene.

Les mer her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar