Vernissageguiden

De beste kunståpningene i Bergen denne uken

Kunstlageret Bergen
Kunstlageret Bergen
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Vernissageguiden er tilbake med den viktigste kunstnyhetene, og de beste utstillingsåpningene.

Oslo? Se hit.

Forrige uke ble det kjent at Munchmuseet i bevegelse, og kurator Natalie Hope O’Donnell ble vinneren av den høythengende Kunstkritikerprisen. Den høythengende prisen deles ut i år for ellevte gang, og i juryens begrunnelse heter det at «utstillingsserien har bidratt til å etablere samarbeid på tvers av kunstnerskap, institusjoner og visningssteder, den har aktivert en stor del av byen og eksponert et potensielt stort publikum for et mangfold av kunstneriske uttrykk.»

Atter en pris til Oslo, men spennende kunstopplevelser står stadig for tur her i Bergen også. Blant annet kan man oppleve unge og lovende kunstnere når avgangsstudentene ved Kunstakademiet i Bergen inviterer til masterutstillingen sin.

(Foto: Galleri Fisk.)

«If You See Her, Say Hello» av Patrick Ostrowsky på Galleri Fisk

Åpning fredag klokken 18.00 i Kong Oscars Gate 46.

Annonse

Utstillingen «If you see her, say hello» stiller spørsmål til utfordringene i det moderne liv og de kravene vi stiller oss om selvforbedring eller selvoptimalisering. I utstillingen synligjøres dette gjennom uferdige skulpturer som viser etterlatte spor fra prosessen bak utformingen skulpturen. Med dette ønsker Ostrowsky å utforske skulpturer som et etterbilde av den offentlige tale.

Dette skal gi en følelse av at skulpturene er bearbeidet i øyeblikket eller på stedet de står. De er urafinerte gjenstander og blir sett på som gjenstander av begjær. Samtidig skal de respondere til gallerirommet ved å ta hensyn til både fysiske og psykiske forhold i den kunstneriske praksisen.

Les mer her.

(Foto: Kunstlageret Bergen.)

«Jeg kiler deg i øyet» av Sandra Perez Møystad på Kunstlageret Bergen

Åpning fredag 12. april klokken 18.00 på Kunstlageret Bergen.

På Kunstlageret denne fredagen vises «Jeg kiler deg i øyet» av Sandra Perez Møystad. Hun går 3. året på bachelor ved kunstakademiet i Bergen og jobber med skulptur, fotografi og video.

Utstillingen beskrives gjennom en tekst av Jenny Stensland: «En gang for lenge siden, tolv dager siden, stakk jeg lillefingeren inn i den blå pupillen din, den høyre. Du kunne bare se meg med ett øye. Jeg satt med lillefingeren inni øyet ditt slik at du måtte blunke til meg. ‘Forfører du meg nå, når du blunker sånn til meg?’ Jeg kan ikke noe for det».»

Les mer her.

(Foto: Bergen Kunsthall.)

Masterutstillingen «With Eyes Closed, Call Me» på Bergen Kunsthall

Åpning fredag 12. april klokken 20.00 i Rasmus Meyers allé 5.

Inne på Bergen Kunsthall denne fredagen, er det duket for masterutstillingen «With eyes closed». Kunsterne fra Kunstakademiet i Bergen (fakultet for kunst, musikk og design) inviterer til innspurten av to år med studier før de skal «gå inn i det ukjente». Utstillingen vil dermed vise 24 internasjonale kunstnere presentere et mangfold av ulike praksiser og utforskninger. Dette gjelder blant annet utforskninger av ulike typer mellommenneskelige og fysiske støttestrukturer, melodrama og sci-fi, kollektive måter å skape intimitet, minner og narrativer, og abstraksjoner av former og materialer.

Utstillingens temaer er et resultat av gruppediskusjoner mellom kunstnerne, og tittelen er hentet fra et kollaborativt skriveeksperiment som omhandlet sluttfasen/startfasen de er i.

I forbindelse med utstillingen skal også kunstkritiker-duoen The White Pube fra Storbritannia ha et arrangement om deres arbeid for å skape rom for ærlig dialog og uenigheter i samtidskunstdiskursen.

Les mer her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar