Vernissageguiden

Oslos beste utstillinger akkurat nå

LNM
LNM
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Vernissageguiden er tilbake med ukas viktigste kunstnyhet, og de beste utstillingsåpningene akkurat nå.

Bergen? Se hit.

Svunnen kjærlighet forenes på British Museum i London i dag, når de nå åpner en ny utstilling med verk av vår egen Edvard Munch. Utstillingen har fått tittelen «Edvard Munch: Love and Angst», og setter blant annet lys på et av kunstnerens mer dramatiske øyeblikk.

I 1902 havnet Munch og hans forlovede Tulla Larsen i en heftig krangel, som endte i at et pistolskudd ble avfyrt. Hva som faktisk hendte den kvelden er enda uvisst, men det er kjent at Munch hadde et skuddsår i venstre hånd etter bruddet. I etterkant av konflikten skjærte Munch et portrett han hadde malt av ham og Larsen i to – med en elsker på hver side.

Nå har kurator ved British Museum, Giulia Bartrum, bestemt at de to halvdelene skal henge side om side i den nye utstillingen. Gjenforent, godt over 100 år senere.

Annonse

Også her i Oslo kan vi oppleve sterke følelser som kommer til uttrykk gjennom kunsten. Fredag åpner blant annet jubileumsutstillingen «Paralleller. Gustav Vigeland og hans samtidige». Lik Munch hadde også Vigeland et komplisert forhold til kvinner, og lot seg styre av følelsene, fremfor intellektet, i arbeidet sitt.

Dette er ukas fem beste utstillingsåpninger.

Typisk for Elin Brissman er hennes hyperrealistiske malerier. (Foto: LNM.)

«Atlas» av Elin Brissman på LNM

Åpning torsdag 11. april klokka 18.00 i Kongens gate 2. 

Motivene i Elin Brissman sine fotorealistiske malerier består av etterkrigstidens hverdagslige arkitektur – bygninger som ofte blir tatt for gitt og oversett. Hun velger spesifikke hus, og velger gjerne dem som ikke stikker seg ut. At hun velger de litt mer beskjedne bygningene er ikke tilfeldig, og kan tolkes som et slags oppfør i en tid hvor det er mye som kjemper om vår oppmerksomhet.

Les mer her.

Aase Texmon Rygh er en pioner innen moderne norsk skulptur. (Foto: OSL contemporary.)

Aase Texmon Rygh på OSL Contemporary

Åpning torsdag 11. april klokka 19.00 i Haxthausen gate 3. 

I kveld åpner en ny utstilling med den norske billedhoggeren Aase Texmon Rygh (f. 1925) på OSL contemporary. Rygh er en pioner innen moderne norsk skulptur, og allerede i 1950-årene fant hun sin egen stil, og med sine forenklede former introduserte modernismen i norsk billedhoggerkunst i en periode da naturalismen sto sterkt. Hun jobbet med de materialene som dominerte Norge på den tiden: Gips, bronse og tre, men utforsket også plast, terrakotta og jern på en særs banebrytende måte. I hennes senere arbeider ser vi en større tilstedeværelse av stein, hvor arbeidene i stor grad følger matematiske prinsipper.

Les mer her.

Gjennom sine glass- og betongskulpturer utforsker Ida Seibke sin egen angst og hvordan å takle den. (Foto: Galleri Kladden.)

«Undertrykk, monster og åndedrag» av Ida Siebke på Galleri Kladden

Åpning torsdag 11. april klokka 19.00 i Brugata 12.

I kveld inviterer Galleri Kladden til en separatutstilling med kunstneren Ida Siebke. I utstillingen «Undertrykk, monster og åndedrag» stiller kunstneren ut manifestasjoner av «angstens strupetak» i form av glass- og betongskulpturer. Siebke har til tross sin unge alder allerede 10 års erfaring som glassblåser, og gjennom hennes kunstneriske arbeid ligger det et ønske om å konfrontere frykten hun har for andre mennesker. Dette gjør hun ved å stille spørsmål rundt deres natur, og rasjonalisere folks tankemønstre og mellommenneskelige relasjoner.

Les mer her.

Fredag er det åpning av jubileumsutstillingen til Gustav Vigeland. (Foto: Vigeland-Museet.)

«Paralleller. Gustav Vigeland og hans samtidige» på Vigeland-museet

Åpning fredag 12. april klokka 10.00 i Nobels gate 32.

I år er det 150 år siden Norges største billedhogger, Gustav Vigeland (1869-1943), ble født. Han er best kjent som skaperen av Vigelandsparken i Oslo, og ønsket er å feire mannen bak Norges største turistattraksjon. Fredag 12. april åpner jubileumsutstillingen «Paralleller. Gustav Vigeland og hans samtidige». Her settes Vigelands kunstneriske utvikling i en større kunsthistorisk sammenheng, hvor vi kan oppleve skulpturer av Auguste Rodin, Aristide Mailoll, Constatin Meunier og Antione Bourdelle. Utstillingen ønsker å løfte fram Vigelands relasjoner til andre kunstnere, med et særlig fokus på perioden 1890-1915.

Les mer her.

I utstillingen «Mutant Life» utforskes sykdom som et forstyrrende element i vår hverdag. (Foto: K4 galleri.)

«Mutant Life» av Tokyo Twins på K4 galleri

Åpning fredag 12. april klokka 20.00 i Københavnsgata 4.

I utstillingen «Mutant Life» får vi et innblikk i kunstner- og musikerduoen Tokyo Twins sin fantasiverden. Arbeidene utforsker hvordan et virus, en sykdom eller en infeksjon forvandler, muterer og forstyrrer livet som vi kjenner det. Den syke kroppen blir et symbol på noe noe som utfordrer samfunnets normer og moral. Dette tematiserer gjennom et tverrfaglig uttrykk av elementer fra europeisk musikkhistorie, digital og visuell kultur, sammen med naturlige materialer og preindistrrelle håndverk.

Les mer her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar