Verk

Nasjonalmuseet kjøper inn seks verk av Maria Pasenau: – Helt sykt

(Foto: Maria Pasenau.)
(Foto: Maria Pasenau.)
Den 24 år gamle fotokunstneren gis «evig liv».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Maria Pasenau er den yngste fotokunstneren kjøpt inn av Nasjonalmuseet noensinne.

Fredag ble det kjent at Nasjonalmuseet kjøper inn seks doble fotografier av fotokunstneren Maria Pasenau. Bildene er tidligere publisert i 24-åringens første fotobok, «Whit Kind Regrets Pasenau 2015-2018».

Fotokunstneren Maria Pasenau er kjøpt inn til Nasjonalmuseets samling. Subjekt møtte henne tidligere i år. (Foto: Jan Khür.)

Sammenlignes med Nan Goldin

Nasjonalmuseet skriver at Pasenau har gjort seg betydelig bemerket i kunstfeltet gjennom personlige og intime portretteringer av venner, uteliv og seg selv. Videre at fotografiene representerer en motkultur til samtidens perfeksjonskultur.

Samlingsdirektør i Nasjonalmuseet, Stina Högkvist, er stolt over innkjøpet.

– Maria Pasenau er rett og slett en fantastisk kunstner, som vi har fulgt over tid. Hun har en eksplosiv stemme og går sine egne veier. Hun utvikler sine egne rom, råe frisoner der alt er lov, sier Högkvist til Subjekt.

Annonse

Hun fortsetter:

– Jeg kunne skrevet meterlangt om hvordan hun og hennes venner utfordrer de klassiske skjønnhetsidealene. Det er ikke bare digg å se på, men også veldig befriende og viktig.

Nasjonalmuseet lanserer nyheten på egne Facebook-sider, hvor de også trekker veksler på Maria Pasenaus fotografier og den personlige dokumentariske stilen til Larry Clark, Nan Goldin og Wolfgang Tillmanns.

Det stopper ikke der:

– Det finnes en spontan rå kraft i bildene hennes, som får meg til å tenke på Iggy Pops scenenærvær, sier Högkvist.

– Hva vil det egentlig si at bildene er i Nasjonalmuseets samling nå?

– Når et verk blir kjøpt inn til samlingen, får det evig liv. Våre konservatorer tar hånd om verkene, og pleier dem på best mulig vis.

– Vil de bli vist noe sted, og i så fall i hvilke anledninger?

– Verkene vil definitivt bli vist, men akkurat nå kan jeg ikke si noe om hvor eller når.

Subjekt besøkte Maria Pasenau i eget hjem tidligere i år. (Foto: Jan Khür.)

– Helt sykt

Maria Pasenau er fra før en av de yngste som har blitt stilt ut på Nasjonalgalleriet noensinne. Hun er dessuten kjøpt inn til NRK-samlingen og aktuell med stor soloutstilling på Fotogalleriet i august.

Til Subjekt sa hun tidligere i år at «dette er bare begynnelsen». To måneder senere, er det en ekstatisk Maria Pasenau vi møter på andre siden av telefonlinjen.

– Assa. Det er helt sykt. Men de har jo ikke fått verkene enda, da.

Nasjonalmuseet kan bekrefte innkjøpet, men Maria Pasenau mener man aldri bør ta gledene på forskudd. Selv fikk hun den store nyheten for nærmere fire uker siden.

– Jeg har sagt det til mine nærmeste venner, men jeg liker ikke å si sånne ting før jeg vet at det skjer.

Kjøper oppslag

I forhandlingene med Maria Pasenau, skal fotografen ha gitt Nasjonalmuseet valget om å velge seks ulike «spreads», altså dobbeltsider fra boken. Derfor er det totalt sett snakk om tolv fotografier, i seks doble verk, slik de er oppslått i boken de hentes fra, 2018-utgivelsen «Whit Kind Regrets» som ble lansert i Oslo i fjor.

Vi spør Samlingsdirektøren.

– Hvorfor disse seks?

– Vi synes disse bildene viser råheten og kraften som er gjennomgående i Maria Pasenaus bilder, sier Högkvist.

Pasenau er fornøyd med gjennomslaget:

– Bildene er tiltenkt å høre sammen. Derfor kunne de velge seks oppslag, og ikke bildene hver for seg, sier hun.

– Så du noen gang for deg at bildene i boken kunne bli kjøpt inn på denne måten?

– Jeg har alltid satt høye mål for meg selv. Men det er jo helt sykt at skjer nå, så tidlig.

I karrieren sin, mener hun:

– Det skaper jo store forventninger.

– Altfor høye forventninger, synes du?

– Nja. Det blir soloutstilling i august, og nytt bokslipp etter det. Det gleder jeg meg til, sier hun.

Oppdatert 15. april, kl. 13.10: Subjekt opplyste først om at Nasjonalmuseet hadde kjøpt inn tre doble bilder, og seks fotografier totalt. Oppdateringen er av faktuell karakter, da Nasjonalmuseet har kjøpt inn seks doble bilder, altså totalt tolv fotografier av fotokunstneren.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar