Vernissageguiden

Best i Oslo akkurat nå

Atelier Nord
Atelier Nord
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Vernissageguiden er her med den viktigste kunstnyheten og de beste kunstopplevelsene.

Bergen? Se hit.

Veneziabiennalen er godt i gang, og tidligere denne uka ble det kjent at Arthur Jafa og Litauens paviljong fikk tildelt biennalens største priser.

Jafa, som vi har blitt kjent med her i Norge gjennom hans samarbeid med vår egen Frida Orupabo, mottok Golden Lion-prisen som blir tildelt en kunstner i hovedutstillingen, mens Litauen fikk prisen som tildeles en nasjons beste paviljong.

Begrunnelsen for juryens valg var Jafas nye film «The White Album» som kritiserer vold ved å skildre kunstnerens venner og familie, mens Litauens paviljong – bestående av Lina Lapelyte, Vavia Grainyte og Rugile Brazdziukaite – fikk for deres paviljongprosjekt «Sun & Sea».

Annonse

Her i Oslo går vi inn i en noe roligere kunstuke. Man merker at nasjonaldagen er rett rundt hjørnet, men selv om det ikke er flust med utstillingsåpninger denne uka, ligger ikke kunstgalleriene på latsiden. Blant annet arrangerer Bærum Kunsthall og Tegnerforbundet kunstnersamtaler, og på Kunstnernes Hus kan man få innsikt i forhistorisk kunst i arrangementet «Cave sounds».

Arrangementet «Cave sounds» tar oss med på en reise inn i grottens historie og lyder. (Foto: Kunstnernes Hus.)

«Cave Sounds» på Kunstnernes Hus

Visning torsdag 16. mai klokka 15.00 i Wergelandsveien 17.

«Cave sounds» på Kunstnernes Hus er en del av avgangsutstillingen «Plural PLUR» som hadde åpning forrige uke. Her får vi presentasjonen «Forhistoriske kunstnere og reproduksjonen av Altamira» av Esther Saura Muzquiz, hvor vi kan høre om forhistorisk kunst i Altamira-grotten i Spania. Etter dette presenterer Cobi Van Tonder og Elise Macmillan sin undersøkelse av akustikken i kråkesølvgrotter i Nesodden, etterfulgt av konsert med Jo Mikkel S. Huse og Eirik Abri.

Les mer her.

I kveld arrangerer Tegnerforbundet kunstnersamtale mellom billedkunstnerne Solveig Ane Kirkaune Øksendal og Sara Rönnbäck. (Foto: Tegnerforbundet.)

Kunstnersamtale på Tegnerforbundet

Torsdag 16. mai klokka 17. 30 i Rådhusgaten 17.

På Tegnerforbundet blir det holdt en kunstnersamtale mellom kunstnerne Solveig Ane Kirkaune Øksendal og Sara Rönnbäck. De kommer til å snakke om Kirkaune Øksendal sitt kunstnerskap og hennes aktuelle utstillingen «Opulence» hvor hun gjennom arbeide sine tar oss med inn i en burlesk verden. I sine 140 akvareller ser utforsker hun tema som kropp, kjønn, seksualitet og det abjekte.

Arrangementet er helt gratis og krever ingen påmelding.

Les mer her.

I utstillingen «Familiearkitekten» får vi se resultatet av kunstneren Victoria Durnak sin rolle som familiearkitekt hos en norsk familie. (Foto: Atelier Nord.)

«Familiearkitekten» av Victoria Durnak på Atelier Nord.

Åpning torsdag 16. Mai klokka 19.00 i Olaf Ryes plass 2.

I kveld åpner utstillingen «Familiearkitekten» av Victoria Durnak, som er et resultat av Atelier Nord sin årlige Open Call. 

I mars i år tok Victoria Durnak på seg rollen som familiearkitekt – en som loggfører og observerer en families adferdsmønstre gjennom kamera- og lydovervåkning. Hensikten er å gi familien instrukser og tilbakemeldinger som er skreddersydd deres utfordringer – følelsesmessige, intellektuelle eller sosiale.

Hjemme hos den norske familien hun var familiearkitekt for installerte hun kameraer i fellesområdene, og observerte gjennom laptop til avtalte tidpunktet. Gjennom videoverk, tekster og lyd får vi innblikk i dette oppholdet, og de instruksene og tilbakemeldingene hun ga familien.

Les mer her.

Bærumsutstillingen er juryert for kunstnere og kunsthåndverkere som har tilknytning til Bærum. (Foto: Bærum Kunsthall.)

Kunstnersamtale og omvisning i Bærum Kunsthall

Søndag 19. mai klokka 14.00 i Odd Nansensvei 19.

På søndag anbefaler vi å ta turen til Bærum Kunsthall, hvor det blir omvisning og kunstnersamtale i Bærumsutstillingen 2019.

Utstillingen er juryert for kunstnere og kunsthåndverkere som har tilknytning til Bærum. Den inkluderer 40 kunstnere med 48 verk, og under utstillingens siste dag kommer flere av de deltagende kunstnerene for å snakke om bidragene sine.

Les mer her.

Bærum Kunsthall inviterer til avgangsutstillingen «This is The End» med studenter fra Det Tverrfaglige Kunstinstitutt. (Foto: Bærum Kunsthall.)

DTK sin avgangsutstilling 2019 i Bærum Kunsthall

Åpning onsdag 22. mai klokka 18.00 i Odd Nansensvei 19.

Etter nedriggingen av Bærumsutstillingen 2019 er det kunststudentene ved Det Tverrfaglige Kunstinstitutt som skal få boltre seg i den gamle brannstasjonen i Bærum.

I avgangsutstillingen «This is The End» presenterer åtte avgangsstudenter sine individuelle arbeider, og viser både tegning, maleri, foto og installasjon.

Under vernissagen onsdag 22. mai vil kultursjefen i Bærum ønske velkommen, i tillegg til at det blir musikalsk innslag ved Jonina Ara.

Les mer her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar