Utenomjordisk kjønnsbalanse

Rakettnatt har overvekt av kvinner på programmet og er utsolgt

Tromsø-festivalen Rakettnatt tar av i dag og er utsolgt. (Foto: Christine Blix.)
Tromsø-festivalen Rakettnatt tar av i dag og er utsolgt. (Foto: Christine Blix.)
Men festivalen driver ikke med kvotering, hevder festivalsjefen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Festivalen Rakettnatt inntar Tromsø 22.-24. august. Vi møtte festivalsjefen som gjør Tromsø om til et verdensrom.

Etter måneder med midnattssol, er mørke høstkvelder et litt eksotisk innslag i nord. En helg i august drar Tromsø sentrum mystikken enda lenger:   Rakettnatt er en musikkfestival med sterkt visuelt preg, som i 2019 arrangeres  for femte gang.

Planeter og lysende stjerner, slik de faktisk står i Melkeveien. Alien-performancer og lysinstallasjoner. Deler av sentrum er forvandlet til festival med utenomjordisk tema, mens kafeer og restauranter i området fortsatt holder åpent, eksklusivt for festivalens publikum, hvor tilsynelatende astronauter beveger seg iblant dem. Kunstnere bidrar videre med uttrykk inspirert av verdensrommet.

Festivalsjef Stian Johansen forteller at Rakettnatt handler om å ta byrommet i bruk på en ny måte, samt presentere spennende og nye artister.

Utenomjordisk kjønnsbalanse

Det er en travel, men fokusert festivalsjef, Stian Johansen, som tar seg tid til en prat med Subjekt rett før takeoff.

– Verdensrommet?

Annonse

– I Tromsø finnes et ikonisk, bittelite bygg. Rakettkiosken. Den lille kiosken, utformet som en rakett, er over 100 år gammel. Den står ved torget i Tromsø sentrum, der festivalen går av stabelen. Rakettkiosken er den direkte inspirasjonskilden til det visuelle konseptet, forteller han.

På festivalprogrammet finnes kjente norske artister. Flere fra nord, men også mer ukjente, blant annet fra en global scene.

Festivalsjefen kan fortelle at da festivalen startet for fem år siden, ønsket man å bruke byrommet aktivt. Vise alternative sider av Tromsø, og måter å bruke sentrum på. Musikalsk ville man løfte nye og spennende artister.

Under Rakettnatt gjøres Tromsø samtidig om til en galakse der kjønnsbalansen ikke er helt som på landjorda ellers:

– Vi har hatt en overvekt av kvinnelige artister på plakaten helt fra starten. Vi er bevisst på å løfte kvinnelige artister, men driver ikke med kvotering. Det er kvalitet vi ser etter, og da er det lett. Vi gjør ikke et stort nummer av dette.

Lufta er som kjent for alle. Rakettnatt har tatt høyde for dette med gjennomgående inkluderende program. Festivalområdet er blant annet tilrettelagt for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Les også: Kvinnelig representasjon i musikken skyter fart: – Det har regelrett eksplodert

Kyrre Kalseth ved Erlikpluss har utviklet et solsystem for Rakettnatt, som har blitt festivalens varemerke. Melkeveien henges opp over publikums hoder.

Utsolgt

Slik selger man ut. Rakettnatt i Tromsø har blitt et populært event og har nådd taket på 7.000 billetter hver dag.

De kommende dagene møter publikum moderskipene Madrugada, Ina Wroldsen og Sondre Justad. I tillegg suser sattelittene Thea Hjelmeland, Boy Pablo og Resirkulert gjennom Rakettnettene. Av massive meteoritter kan nevnes det Tromsøbaserte bandet Hollow Hearts, Icona pop og Unge Ferrari. Totalt 19 artister vil sveve sammen med publikum, gjennom festivalen.

Av kunstneriske bidragsytere er for eksempel det russiske kunstnerkollektivet Taibola Assemble, som vil bygge en massiv kunstinstallasjon ved sattelittscenen, som er en av to hovedscener. Installasjonen blir fem meter lang og fem meter høy, den omtales som festivalens «Space Portal».

En annen kunstnerisk bidragsyter er Per Martinsen, vel en legende å regne innen norsk «space disco» og techno, kanskje bedre kjent under artistnavnet Mental Overdrive. I sitt nye prosjekt, Wave∞Form, utforsker han eksperimentelle og atmosfæriske elementer. Et lydverk som vil bli avspilt fra scenen, mellom artistenes konserter.

– «Utsolgt» er enhver festivalarrangørs drøm. Betyr dette at Rakettnatt går mot utvidelse?

– Vi er veldig glade for denne publikumsresponsen! For oss er kvalitet det viktige, vi skal ikke vokse bare for å vokse. Byrommet har sine fysiske begrensninger, men vi kommer nok til å se på om deler av arrangementet kan utvides etter hvert, sier han.

Så haster festivalsjefen videre. Første del av programmet starter torsdag kveld, med undertittelen Rakettnatt Global. Da står artistene Les Amazones D’Afrique, Moksha og Fya LeBoof på scenen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar