Norske Grafikere feirer 100 år, og på onsdag kommer lederen av Norske Grafikere for å samtale med direktøren for Trondheim kunstmuseum. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)
Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Trondheim denne uka

Rolig uke? Tja. Det er likevel mye spennende å få med seg i Trondheim i uka som kommer.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Den kommende uka ser det foreløpig ut til å bli få utstillingsåpninger, men det betyr ikke at det skal gå rolig for seg.

Martin Palmer skal møte kunsten til Roar Wold i en ny utstilling på Wold visningsrom, og de lover at resultatet er noe utenom det vanlige. For de som vil få et raskt og smertefritt innblikk i Trondheims kunstscene skal Kunstløypa besøke tre utstillinger i løpet av en knapp time. De skal innom Dropsfabrikken, Trondheim kunstmuseum og Galleri SG.

Sist, men ikke minst arrangeres hele tre kunstrelaterte samtaler på ulike visningssteder. En om kunst og kunstkritikk, en om grafikk, og en om kunsten til Martin Stråhle. Det blir noe for enhver smak.

Norske Grafikere feirer 100 år, og på onsdag kommer lederen av Norske Grafikere for å samtale med direktøren for Trondheim kunstmuseum. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)

100 år med Norske grafikere

Samtale på Trondheim kunstmuseum starter onsdag 12. februar klokka 18.30 i Bispegata 7b.

Utstillingen «Repetisjon som en form for forandring» markerer 100-årsjubileet til Norske grafikere. Den viser verk av Ove Stokstad, Gerd Tinglum og Per Kristian Nygård – tre generasjoner som representerer ulike tilnærminger til grafikk.

Nå har Trondheim kunstmuseum invitert lederen for Norske grafikere, Kristin Mandt Heim, til en samtale med Johan Börjesson, direktør for Trondheim kunstmuseum. De skal snakke om grafiske verk, kunstnere og museets store samling grafiske verk.

Les mer her.

Utstillingen til Solrunn Rones står til 15. februar, og er første stopp på onsdagens kunstløype. (Foto: Dropsfabrikken.)

Kunstløype til tre utstillinger

Kunstløype på Dropsfabrikken starter onsdag 12. februar klokka 19.00 i Nedre Ila 27.

Vil du bli bedre kjent med kunsten og visningsstedene i byen?

På onsdag er det duket for en ny runde av Kunstløypa, kvelden der du får besøke flere aktuelle utstillinger i Trondheim i løpet av en snau time. Denne gangen går turen via Dropsfabrikken, Trondheim kunstmuseum og Galleri SG.

Løypa begynner i Dropsfabrikken, som for øyeblikket stiller ut malerier av Solrunn Rones i utstillingen «Begynnelser». Hun maler abstrakte tolkninger av naturen, og minner om Jacob Weidemann og Inger Sitter. Deretter går løypa videre mot Trondheim kunstmuseums avdeling i Bispegata, som viser utstillingen «Gustav Vigeland – Sidesprang fra gotikken», og til slutt avsluttes kvelden på Galleri SG med utstillingen «Transformasjon» med Beate Gjersvold, Tove Weie, Wenche Aune og Ingeborg Stana.

Les mer her.

Tommy Olsson kommer til Litteraturhuset i Trondheim for å snakke om kunst og kunstkritikk. (Foto: Litteraturhuset i Trondheim.)

Ufarlig kunst og farlig kritikk

Samtale på Litteraturhuset i Trondheim starter torsdag 13. februar klokka 19.30 i Kongens gate 2.

Tommy Olsson kommer til Litteraturhuset i Trondheim for å snakke om kunst og kunstkritikk med podkastduoen Anna Lian & Azra Halilovic.

Olsson er født i Sverige, men holder til på Nesodden. Han arbeider som billedkunstner, skribent, kurator og kunstanmelder i Klassekampen. Tidligere har han gitt ut en rekke essaysamlinger, og han er kjent for sin subjektive skrivestil med litterære innslag. Som resultat av dette finnes begrepet «Olsson-skolen», men Olsson har for øvrig selv avvist at han har skapt en skole.

Les mer her.

Wold visningsrom lover en svært annerledes kunstopplevelse i utstillingen «Memoar – Martin Palmer i møte med Roar Wolds samling». (Foto: Wold visningsrom.)

Et møte med Roar Wolds samling

Martin Palmer og Roar Wold på Wold visningsrom lørdag 15. februar klokka 14.00 i Strandvegen 96.

Wold visningsrom åpner sesongen med utstillingen «Memoar – Martin Palmer i møte med Roar Wolds samling». Tittelen er relativt selvforklarende, men visningsrommet lover en svært annerledes kunstopplevelse, med et annet språk enn det som vanligvis blir snakket om i den hvite kuben. Spennende!

Martin Palmer har skapt en installasjon ulikt noe annet Wold visningsrom har vist tidligere. Palmer er involvert i kabaretserien Klubbkanin og nettverket Origami Republika, og har blant annet gjort flere prosjekter for Teks.

Wold har et rikholdig kunstnerskap bak seg. Han var tilknyttet Gruppe 5, sammen med Håkon Bleken, Ramon Isern, Halvdan Ljøsne og Lars Tiller. Dette sier sitt om uttrykket hans. Han er kjent for sitt abstrakte formspråk, og er gjerne regnet som en konstruktivist.

Les mer her.

Martin Stråhle har simplifisert det visuelle uttrykket i en rekke kulltegninger på bomullslerret. (Foto: Babel visningsrom for kunst/Susan Jamtøy.)

Kunstnersamtale og omvisning

Kunstnersamtale og omvisning på Babel visningsrom for kunst starter søndag 16. februar klokka 14.00 i Mellomveien 4.

Babel visningsrom er for tiden aktuell med utstillingen «Väggen mellan oss» av Martin Stråhle, og på søndag inviterer de til kunstnersamtale med kunstneren. Stråhle er bosatt i Trondheim, og arbeider først og fremst med maleri og materialitet, samt forholdet mellom maleri og skulptur, tekstil og performance.

På utstillingen «Väggen mellan oss» viser Stråhle en serie tegninger i kull på bomullsduk, som han har arbeidet med under sin kunstopphold i Leipzig (Tyskland) høsten 2019. Gjennom materialbruken i verkene utforsker han begrensningen av kunstnerens egne linjer, noe som fører til en simplifisering av det visuelle uttrykket i bildene.

Les mer her.