På Heimdal Kunstforening legges penger og verdier under lupen. (Foto: Rine Rodin.)
Vernissageguiden

De beste utstillingsåpningene i Trondheim denne uka

Det er en spennende uke i vente for byens kunstinteresserte.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillinger.

Denne uka åpner det tre svært forskjellige utstillinger som vi mener er verdt turen.

Trondheim kunstmuseum har gruppeutstilling om måling som handling, Heimdal kunstforening har soloutstilling om penger og verdier, og Galleri Ismene åpner en grafisk utstilling med Tal R.

Tal R. har laget en ny tresnittserie som presenteres på Galleri Ismene. (Foto: Galleri Ismene.)

Grafikk i sentrum

Tal R. på Galleri Ismene åpner onsdag 26. februar klokka 19.00 i Ilevollen 34.

Maler og grafiker Tal R. (Tal Shlomo Rosenzweig) har et omfattende kunstnerskap og har rukket å bli et av de største kunstnernavnene i Danmark. Han er dansk-istraelsk, og har hatt stor suksess både internasjonalt og i Danmark.

Tal R. holder nå sin tredje separatutstilling i Galleri Ismene. Utstillingen består av 30 arbeider, der hovedvekten ligger på en fersk tresnittserie. Her står grafikken virkelig i sentrum.

Les mer her.

Bildet er hentet fra Torill Johannessens siste prosjekt «Skogsaken» (2019). Hun er en av deltakerne på gruppeutstillingen. (Foto: Torill Johannessen.)

Å måle er menneskelig

Gruppeutstilling på Trondheim kunstmuseum åpner lørdag 29. februar klokka 13.00 i Bispegata 7b.

Trondheim kunstmuseum inviterer til gruppeutstilling på selveste skuddårsdagen med kunstnerne Meriç Algün, Oddvar Daren, Luca Frei, Alexander Gutke, Toril Johannessen, Ragnar Kjartansson, Vida Lavén og Falke Pisano.

Utstillingen «Beyond Measure» setter fokus på måling som handling. Vi tolker, sammenligner og søker håndfaste rammer i våre omgivelser. Å måle er fundamentalt menneskelig.

Kunst er ofte en representant for det som ikke lar seg måle, og likevel presses den ofte inn i kriterier for å kunne måle og sammenligne verdier. Kan måling brukes som instrument for å utøve makt? Her blir publikum gjort oppmerksom på målingens mange bruksområder.

Les mer her.

De norske 50-øringene har mistet sin verdi, men kan likvel veksles inn til gangbar mynt i butikken. (Foto: Rine Rodin.)

Dualismen mellom verdi og status

Louise Haugaard Jørgensen på Heimdal kunstforening åpner lørdag 29. februar klokka 13.00 i Lundemobakken 1.

Louise Haugaard Jørgensen står bak utstillingen «Rose gold». Utstillingen består av en bok, en serie fotografier og en skulpturgruppe.

Boka inviterer leseren inn i et poetisk barneunivers der et element fra de voksnes verden presenteres: penger. Også fotografiene tematiserer penger, de viser en ung mann iført smykker laget av norske 50-øringer. Disse har mistet sin verdi i butikkene, men kan fremdeles veksles inn til gangbar mynt i banken. Skulpturene «Shitface» er laget av aluminium og coprolit – altså 10.000 år gammel forsteinet avføring, men likevel får de plass på et galleri.

Det er noe urent med penger. Vi kan snakke om skitne penger i overført betydning, og om penger som bokstavelig talt er fulle av bakterier og skit etter å ha forflyttet seg fra hånd til hånd. Haugaard Jørgensen utforsker dualismen mellom verdi og status, og relaterer det til kropp, tid og kjønn.

Les mer her.