fbpx
Kunstnerduoen Duckert Detroit undersøker samtidskunstnerens utfordringer ved hjelp av begreper fra finansverden og populærkulturen. (Foto: Babel visningsrom for kunst.)
Vernissageguiden

De beste utstillingsåpningene i Trondheim denne uka

En usedvanlig travel uke venter de kunstinteresserte i Trondheim.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillinger.

På torsdag er det duket for åpningen av Meta.Morf, Trondheims biennale for kunst og teknologi. Det blir to måneder med spennende arrangementer, og det er mye å se fram til. I den forbindelse blir det tre utstillingsåpninger allerede denne uka.

I tillegg åpner Kunsthall Trondheim en ny dobbelutstilling med Geocinema og Jenna Sutela, der overvåkning og kunstig intelligens står sentralt.

Jenna Sutelas «I Magma» (2019) er en del av utstillingen «No no nse nse». (Foto: Moderna museet, Stockholm/Prallan Allsten.)

Dobbelutstilling på Kunsthall Trondheim

Jenna Sutela og Geocinema på Kunsthall Trondheim åpner onsdag 4. mars klokka 18.00 i Kongens gate 2.

Kunsthall Trondheim inviterer til dobbelutstilling: «No no nse nse» av Jenna Sutela og «Making of earths» av Geocinema.

Jenna Sutela har tatt med seg nye fotogrammer til «No no nse nse». Der utforsker hun forholdet mellom tilfeldigheter og kontroll i organiske og ikke-organiske systemer. Hun ser blant annet på hvordan boblemønstre i lavalamper brukes til å kryptere data. Sutela har fordypet seg i kunstig intelligens og maskinlæring, og i sine nyeste prosjekter har hun fokusert på ikke-deterministiske modeller av datamaskiner og algoritmer.

Kunstnerkollektivet Geocinema (Asia Bazdyrieva og Solveig Suess) utforsker forestillingen om at framtiden kan kontrolleres. I moderne tid blir verdens overflate dokumentert på en detaljert måte gjennom videobilder og fotografier. Den enorme innsamlingen av data brukes i økende grad til å spå framtiden. De siste tiårene har dette inkluderert overvåkning av økologiske endringer, med mål om å dempe skadeomfanget av klimakatastrofer og konflikter.

Les mer her.

Bildet er hentet fra Anna Dumitriu og Alex Mays robotinstallasjon under vann med tittelen «ArchaeaBot: A Post Singularity and Post Climate Change Life-form». (Foto: Anna Dumitriu.)

Digital historie og framtid

Gruppeutstilling på Trondheim kunstmuseum åpner torsdag 5. mars klokka 18.00 i Trenerys gate 9.

Vi er 60 år inn i den digitale revolusjonen, og store deler av samfunnet er gjennomdigitalisert. I en tid der den digitale villmarken ekspanderer i akselererende tempo, spiller kunstneren en sentral rolle som formidler og fortolker av ny kunnskap og forskning.

Kunstnere som utforsker og kommenterer vår digitale historie og framtid presenteres i utstillingen «Digital Wild». Trondheim Kunstmuseums avdeling Gråmølna fylles av alt fra plantecyborgs til videoinstallasjoner skapt av over et dusin kunstnere som sammen utforsker det digitale landskapet.

Les mer her.

HC Gilje, «Radiant Live» (2019). (Foto: Pieter Kers courtesy of Sonic Acts Festival in february 2019.)

Flytende overganger i flyktige medier

HC Gilje på Trøndelag senter for samtidskunst åpner fredag 6. mars klokka 18.00 i Fjordgata 11.

HC Gilje står bak utstillingen «Mellomrom», som er en del av Meta.Morf. Gjennom to installasjoner undersøker han flytende overganger mellom oss og det andre, og opplevelsen vi har av lys og rom. Gilje arbeider med installasjoner der flyktige medier kan endre og aktivere rommet.

Den ene installasjonen er helt ny, den består av pleksiglassplater, og verket kan ses både innenifra og utenifra. Gilje har manipulert glassoverflaten og skapt et rom i konstant forandring.

Den andre installasjonen er et maleri som skapes av lys i storformat. Hvite laserstråler sendes gjennom gallerirommet og lager avtrykk på en veggflate med fosforiserende maling, og veggen reagerer med å avgi et grønt skimmer. Med stadig nye laserstråler utvikler maleriet seg kontinuerlig.

Les mer her.

Kunstnerduoen Duckert Detroit drøfter nye metoder for samspill og kunstproduksjon i en samtid der samtidskunstneren må drive med «branding». (Foto: Babel visningsrom for kunst.)

Den nye kunstnerrollen

Kjetil Detroit Kristensen og Helene Duckert på Babel visningsrom for kunst åpner fredag 6. mars klokka 19.00 i Mellomveien 4.

Kjetil Detroit Kristensen og Helene Duckert har samarbeidet om prosjektet «Blue chip baby» som tematiserer kunstnerrollen og kunstproduksjon. Begrepet «Blue chip» stammer fra finansverden, her approprieres det inn i kunstfeltet for å beskrive en kunstner som gir garantert avkastning uansett hvordan markedet ser ut.

Detroit Kristensen og Duckert utgjør kunstnerduoen Duckert Detroit, som ble etablert i 2019. For Duckert Detroit har «branding» blitt en del av samtidskunstnerens nye virkelighet. I prosjektet utforskes suksess og nederlag, kunstnerøkonomi og populærkultur. Kunstnerne drøfter den nye kunstnerrollen, og leter etter nye måter å samspille og produsere kunst.

Les mer her.

Faen Academy, eller Female Artistic Experiments Norway, arbeider med unge kvinnelige kunstnere som lager eksperimentell kunst. (Foto: Female Artistic Experiments Norway.)

Eksperimentell kunst av unge kvinner

Gruppeutstilling på Galleri KiT åpner søndag 8. mars klokka 14.00 i Innherdsveien 7.

Utstillingen «Fy faen så bra!» er også en del av Meta.Morf, og den viser verk av Annike Flo, Unnur Andrea Einarsdóttir, Anne Cecilie Lie og Renate Synnes Handal. Den er laget av Faen Academy, et pilotprosjekt som støtter utviklingen av eksperimentell kunst laget av unge kvinnelige kunstnere i Norge.

I denne utstillingen utforsker kunstnerne utfordringer knyttet til rollen vi har i Antropocen, samt samspillet mellom mennesker, ikke-menneskelige raser og økologiske fenomener. Verkene tematiserer alt fra kjærlighetshistorier mellom en kvinne og en plante, til scenografi laget i samarbeid med sopp.

Les mer her.