– Årets hederpris går til en kunstner som har bidratt til å forme programmet til Oslo Open fra starten av. Janne Talstad har blant annet organisert en rekke gruppeutstillinger i atelierfelleskapene hun selv har vært del av, skriver styret i Oslo Open til Subjekt.
Kunstfestivalen Oslo Open har åpnet kunstneres atelierer opp for publikum siden år 2000. På den måten har de gitt publikum innblikk i hvordan kunsten skapes, gjennom personlige møter mellom skapere og nysgjerrige på nettopp atelieret.
Arrangementet har vært tuftet på blant annet frivillighet fra kunstnere og kulturarbeidere, og da er det kanskje ikke så rart at Oslo Open ønsker å hedre noen av sine egne bidragsytere. I år har juryen nominert de fem kunstnerne som har bidratt til Oslo Open flest ganger.
De fem nominerte – Ellen Grieg, Hanne Ekkeren, Manfred Oberbauer, Stig Marlon Weston og Janne Talstad – har alle sammen deltatt på Oslo Open i elleve utgaver. Det siste strået trakk Janne Talstad, noe juryen blant annet begrunner slik:
– Med en uovertruffen stå-på-kraft og gjennomføringsevne har Talstad skapt en plattform for videokunstnere som over tid har blitt til en institusjon i seg selv, skriver Oslo Opens styre og jury i juryens begrunnelse.
Hilsen ordføreren
I Oslo Opens egne katalog uttaler kunstneren at drivkraften hennes er «felleskapet og nettopp det å gi noe tilbake til byen». I dag er det byen, ved orfører Marianne Borgen, som hedrer Janne Talstad.
– I 20 år har Oslo Open organisert det slik at kunstnere i hele Oslo har åpnet sine atelierer og vist fram kunsten sin og hvordan kunsten blir til. De har skapt kontaktflater, diskutert kunst og kunstens betydning for byen, sier ordføreren, og fortsetter:
– Derfor er det en stor glede for meg å dele ut Oslo opens hederspris 2020 i dag.
Borgen poengterer også rausheten som ligger bak dugnadstimene:
– Kunstnerne har åpnet sine atelierer for byens innnbyggere, og dermed formidlet både sitt eget kunstnerskap og viktigheten av kunstneres arbeid for byen vår. Det ligger en raushet i dette, sier ordfører Marianne Borgen, før hun røper vinneren.
Avlyst festival
Under helgen 18. og 19. april skulle over 400 kunstnere etter planen åpne sine verksteder, studioer og atelierer opp, slik at publikum kunne bli bedre kjent med stedene hvor kunsten skapes. Men på grunn av koronasituasjonen, ble årets utgave brått avlyst.
– At Oslo Open blir avlyst er en historisk hendelse i seg selv, sa daglig leder i Oslo Open, Marianne Zamecznik, til Subjekt i forbindelse med avlysningen.
I år hadde de satt av ekstra tid og penger til å markere jubileet. Blant annet har de laget et egen tidslinje, hvor festivalens viktigste hendelser oppsummeres skjematisk.