Korfilmpremiere

Den norske rapkometen Musti (19) følger opp debutalbumet med kortfilm om selvdestruktivitet

Aktuell med ny kortfilm: Den 19 år gamle Tøyen-rapperen Musti er ikke redd for å verken skille seg ut eller være annerledes, men nettopp hvor hun vil plasseres i det musikalske landskapet lar hun være opp til «folket». (Foto: akam1k3.)
Aktuell med ny kortfilm: Den 19 år gamle Tøyen-rapperen Musti er ikke redd for å verken skille seg ut eller være annerledes, men nettopp hvor hun vil plasseres i det musikalske landskapet lar hun være opp til «folket». (Foto: akam1k3.)
Med kortfilmen «Riyo» (2020) utfordrer Musti både seg selv og grensen mellom virkelighet og drøm. Se premieren her.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Stjerneskuddet Musti (19) er ute med kortfilm.

Musti har ingen musikalske forbilder, men henter gjerne inspirasjon fra hjemstedet: Tøyen. Hun har heller ikke hatt sim-kort på snart ett år. Hvorfor vet hun ikke, men hun beskriver det som «nice».

Det unge stjerneskuddet ble på kort tid i sin karriere skrytt opp i skyene av både norsk og internasjonal presse for debutalbumet «Qoyskayga» som kom i februar. Dagens næringsliv omtalte den da 18 år gamle Ugbad Mustafa som en Tøyen-jente som fremstår med integritet og egenart som både lyriker og utøver.

I forbindelse med albumet har hun sammen med regissør Galvan Mehidi laget kortfilmen «Riyo», som nå blir vist for publikum for første gang i samarbeid med Mental helse ungdom. «Riyo», som betyr drøm på somalisk, utfordrer grensen mellom virkelighet og drøm, samt dualitet og selvdestruktivitet.

Ingen konkrete forbilder: – Det har aldri vært noen som inspirerer meg musikalsk, sier Musti. Nå, under karantenetider, forteller hun at musikken er det eneste hun kan lene seg på. (Foto: akam1k3.)

«Gro Harlem Brundtland»

– Musikk er det eneste jeg kan lene meg på nå om dagen, spesielt nå som vi alle må sitte hjemme i karantene, sier Ugbad Mustafa til Subjekt. I musikkverdenen går hun under navnet Musti, men hjemme er hun begge deler.

Annonse

Selv beskriver hun musikken sin som «en veldig fin mix av alle mine følelser og tanker som jeg er komfortabel med å snakke om, med forskjellige sjangere og sounds.»

– Det har aldri vært noen som inspirerer meg musikalsk, sier hun.

– Jeg inspireres av alt rundt meg og mine opplevelser. Alt jeg skriver kommer fra steder som for eksempel Tøyen, svarer hun til spørsmålet om hun har noen musikalske forbilder.

– Jeg har alltid visst jeg er annerledes, men hvordan jeg skiller meg ut fra andre i musikkverden er vel et spørsmål for folket tenker jeg.

Oppgaven om å plukke ut tre favorittlåter som har bidratt til å forme henne musikalsk, viser seg å være vanskeligere enn antatt. Låter som beskriver den hun er i dag har hun skrevet selv. Blant dem nevner hun «Krig», «Meg selv» og «Gro Harlem Brundtland».

Sistnevnte er en shot out til rapperens forbilde.

– Favorittlinjen min fra min egen musikk er fra «Krig». «Nå om dagen har folk to personligheter, jeg kan hilse på deg og fortsatt glemme hva du heter. ikke ta det personlig det er bare sånn jeg lever».

– «Ikke ta det personlig» beskriver meg så perfekt, sier hun og ler.

«I krig mot seg selv»: Kortfilmen «Riyo» (2020) er en oppfølger til Mustis debutalbum som kom ut i februar og følger Musti i kampen mot seg selv. (Foto: akam1k3.)

«Jeg mot meg»

Filmen følger Musti og hennes kamp mot seg selv. Gavlan Mehidi, som har regissert kortfilmen, forteller at tanken bak videoen var å gjøre noe annet enn å bare lage musikkvideoer til låtene, og at de ønsket å gi tekstur til hele albumet. Den beskriver noe som skal være sentralt i Mustis tekster, nemlig dualitet og selvdestruktivitet.

I følge Mehidi beskriver filmen hvordan man selv kan ta eierskap til båsen som samfunnet setter oss i, uansett hvor selvdestruktiv den er og hvordan dette skaper mye indre konflikt.

– Kortfilmen handler om meg som prøver å gi slipp på den destruktive siden min. At det er «jeg mot meg». Det samme gjør albumet Qoyskayga, forteller Musti.

– Jeg tror filmen gjør det klart for mange at jeg alltid er i krig med meg selv.

– I filmen spør du om måker alltid flyr alene. Hvordan går det med social distancing? 

– Det har gått ganske greit egentlig. Kjipt at jeg ikke får chille med venner, men jeg har Facetime så det er nice.

– Jeg har masse spennende greier som kommer fremover og masse tid til å jobbe med meg selv og musikken nå som vi alle er i karantene. Skal slippe masse musikk og kanskje vi kjører en turné i år, eller neste år.

– Jeg vil overalt med musikken. Alle steder man kan tenke seg. Musti skal overalt!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar