Yahya Hassan (1995-2020)

Hassan var et poetisk maskingevær. Diktene hans står igjen som åpne sår

Forfatter Sofia N. Srour, kjent fra «De skamløse jentene», har skrevet minneord om sin døde forfatterkollega Yahya Hassan (1995-2020). Hassan ble funnet død i sin leilighet i Århus, Danmark, onsdag forrige uke, etter et turbulent og kontroversielt liv. De skamløse jentene ble tildelt Fritt ords honnør i 2017 for deres personlige og modige innsats for å belyse sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer.
Forfatter Sofia N. Srour, kjent fra «De skamløse jentene», har skrevet minneord om sin døde forfatterkollega Yahya Hassan (1995-2020). Hassan ble funnet død i sin leilighet i Århus, Danmark, onsdag forrige uke, etter et turbulent og kontroversielt liv. De skamløse jentene ble tildelt Fritt ords honnør i 2017 for deres personlige og modige innsats for å belyse sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer.
Vi er nødt til å se mennesker som ham. De som kjemper hele livet. Det var samfunnet som sviktet Yahya Hassan, skriver forfatter og aktivist Sofia N. Srour.
Sjanger Dette er en nekrolog. Nekrologen er en biografisk tekst om en nylig avdød person, og skal bidra til å bevare minnet om personen etter artikkelforfatterens subjektive avveininger.
Saken er Yahya Hassan (1995-2020) ble funnet død i egen leilighet i Århus, Danmark, onsdag.

Jeg gråt av frustrasjon og sinne da jeg leste nyhetene. For det var samfunnet som sviktet Yahya Hassan.

24-åringen kjempet mot mange demoner. Han kjempet mot en vond fortid, vold, urettferdighet, hykleri, rasister og ekstremister, frykt og trusler.

Han kjempet med ord, som det poetiske maskingeværet han var. Uredd og fryktløs, men med en evig uro over ham – og en bagasje som var altfor tung for hans skuldre å bære alene.

For han bar jo på alt dette. Helt alene. Hassan kjempet en ensom kamp, samtidig som hans ord traff hjertene til de av oss som leste diktene hans. Dikt vi fant trøst og forsoning i.

Annonse

Yahya fant ikke forsoning. Det ble for mye for ham.

Han hadde sjelden medvind i dette livet. Det gjenspeiles i alle diktene hans. Som åpne sår, men han var ikke redd vi skulle se hans sårbarheter. Fortidens smerter er spredt utover flere sider i hans to diktsamlinger. Nå forteller de oss en historie som vi er nødt til å lære av.

De forteller oss en historie om et barn som hadde det vondt. Et barn som vokste opp med vold i et voldelig miljø, og som ble påført dype, fysiske og psykiske arr.

Vi er nødt til å se mennesker som Yahya. De som står der og kjemper og kjemper.

Hans død må for all tid være en påminnelse om hva vold kan gjøre med et barn, som blir et voksent menneske med smerter ingen kan forstå.

Og midt oppi all elendigheten, har Yahya og hans motstandskraft vært selve symbolet på resistens og håp. Han tiet hverken om eller imot de som ville tie ham. Derfor vil han for all tid være en inspirasjon for meg og mange andre.

Kjære Yahya. Kjære «bror». Du fant ikke fred på denne jorden, men jeg håper du har funnet fred et annet sted.

Vi glemmer deg ikke.

Din kamp er ikke forgjeves. Det skal jeg og mange flere sørge for.

Hvil i fred.

Les også: Yahya Hassan er død

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar