Ekslusive bilder fra Høyblokka

– Jeg vil vise tomrommet etter terroren. Der bare billedkunsten er intakt

Høyblokka i regjeringskvartalet ble rammet av terroren 22. juli. Fotograf Marcel Dekker Devos, under kunstnernavnet Tjook, fikk eksklusiv tilgang til bygget i forbindelse med en befaring av kunsten. Nå deler han bildene. (Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
Høyblokka i regjeringskvartalet ble rammet av terroren 22. juli. Fotograf Marcel Dekker Devos, under kunstnernavnet Tjook, fikk eksklusiv tilgang til bygget i forbindelse med en befaring av kunsten. Nå deler han bildene. (Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
Før terrorangrepet i 2011 pleide fotograf Marcel Dekker Devos å gå forbi regjeringskvartalet daglig. I en serie bilder viser han innsiden av Høyblokka slik den ser ut i dag.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Marcel Dekker Devos har tatt bilder fra innsiden til Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo.

Onsdag 29. april startet rivingen av Y-blokka etter store protester fra både aktivister på nett og foran bygget. Dagen etter lanserte fotograf Adrian Bugge sin nye virtuelle utstilling hvor han dokumenterer rivingen bit for bit.

Y-blokka, som er tegnet av arkitekt Erlend Viksjø og bærer verkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso, ble sammen med store deler av regjeringskvartalet påført store skader etter terrorangrepet 22. juli i 2011, og i 2014 ble bygningen vedtatt revet.

Bygningen som ble hardest rammet var imidlertid nabobygningen Høyblokka, hovedbygningen i regjeringskvartalet, som også er tegnet av Viksjø. Høyblokka var den første som ble oppført med metoden naturbetong, en teknikk som ble funnet opp av Viksjø hvor man sandblåser betong blandet med elvegrus.

Store kunstnere: Høyblokka ble utsmykket av blant annet kunstnere som Pablo Picasso, Carl Nesjar og Inger Sitter. (Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)

Kunst i verdenklasse

Lik Y-blokka består også Høyblokka av integrerte kunstverk, og ble utsmykket av kunstnere som Pablo Picasso, Carl Nesjar, Kai Fjell, Inger Sitter, Odd Tandberg og Tore Haaland.

Annonse

Fotograf Marcel Dekker Devos (62), som går under kunstnernavnet Tjook, har et særlig personlig forhold til bygget.

– Jeg elsket å se på det fra Deichmanske bibliotek, sier Devos, som på dette tidspunktet jobbet i Aschehoug forlag som digital konsulent.

Før terrorangrepet pleide han å gå forbi Høyblokka nesten hver dag til og fra jobb.

– Akkurat den dagen hadde jeg gått tidlig hjem i retning Oslo S 12.30. Vanligvis hadde jeg gått forbi omtrent 15.15. Det har gitt en del ettertanker, sier han.

Forarbeid til en utstilling: Marcel Dekker Devos tok bildene av Høyblokka i forbindelse med en utstilling på Haugar Vestfold kunstmuseum som viser verk av Inger Sitter, kuratert av Tone Lyngstad Nyaas, som åpnet i 2016. (Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)

Fotograferer restene

I forbindelse med forarbeid til en utstilling på Haugar Vestfold kunstmuseum som viser verk av Inger Sitter – en av kunstnerne som har utsmykket Høyblokka – tok Devos bilder av innsiden til Høyblokka.

– Jeg ønsket å formidle tomrommet etter eksplosjonen, der bare billedkunsten er intakt, sier Devos.

Han omtaler også den nåværende rivinga av Y-blokka som «uakseptabelt».

– Det er en tankeløs ødeleggelse av en viktig og enestående arkitektonisk bygning som er et symbol på sentrale demokratiske verdier i Norge, og det viser mangel på mer kreativ ledelse for å finne alternativer løsninger, sier han.

Se flere av bildene fra Høyblokka her:

(Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
(Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
(Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
(Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
(Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
(Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
(Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
(Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
(Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)
(Foto: Marcel Dekker Devos/Tjook.)

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar