Rivingen er i gang

Billedkunstner dokumenterer rivingen av Y-blokka bit for bit

Fotograf og billedkunstner Adrian Bugge er kjent for sine bilder av steder og bygninger som har blitt møtt med både elsk og hat. Nå er han aktuell med nytt nettsted som stadig oppdateres med bilder fra rivingen av Y. Selv kaller han det for en digital utstilling. (Foto: Adrian Bugge.)
Fotograf og billedkunstner Adrian Bugge er kjent for sine bilder av steder og bygninger som har blitt møtt med både elsk og hat. Nå er han aktuell med nytt nettsted som stadig oppdateres med bilder fra rivingen av Y. Selv kaller han det for en digital utstilling. (Foto: Adrian Bugge.)
Kunstner og fotograf Adrian Bugge (39) har åpnet et nytt nettsted med kronologisk bildefeed som skal dokumentere prosessen. De første bildene tok han i 2011. Se de hjerteskjærende bildene her.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nytt nettsted dokumenterer rivingen av Y-blokka.

Til tross for at Oslo bystyre forrige uke snudde og gikk inn for å bevare Y-blokka, er rivingen av det omstridte regjeringsbygget nå i full gang.

Den pågående pandemien har hindret store folkemengder i å demonstrere fysisk mot rivingen av det senmodernistiske bygget. Likevel valgte en mindre gruppe å lenke seg fast på området foran Y-blokka tirsdag.

Tidligere direktør i Plan- og bygningsetaten, Ellen De Vibe, var blant aksjonistene som ble fjernet av politiet.

Videre oppfordrer aktivister til å demonstrere på nett. Fotograf Adrian Bugge (39) er blant dem, som har gått til verks med egen «digital protestutstilling», hvor han dokumenterer rivingen bit for bit. På sitt nye nettsted, Yblokkfoto.no, publiserer han nye bilder fra rivingsprosessen kronologisk.

Annonse
29. april: Det bores i naturbetongen under Picassos «Fiskerne». (Foto: Adrian Bugge.)

– Et kunstverk i seg selv

De første bildene tok han i 2011.

– Det var et bilde av en mann som tok en pause i solen foran tidligere Deichman, med Y- og Høyblokka som bakgrunn. Dette viser en fredfull stund, før regjeringskvartalet ble sprengt noen måneder senere, sier han.

Bugge kan fortelle om en stor interesse for Y-blokka – også lenge før vedtaket om riving i 2014.

Gjennom nettsiden Yblokkfoto.no viser han fotografier som dokumenterer selve rivingen, men den tilbyr og tillater også å scrolle bakover i tid for å se bilder av hvordan bygget så ut før vedtaket ble fattet og rivingen igangsatt.

– Y-blokka er mer enn en bygning som er kjent for sin spesielle arkitektur med integrert kunst av stor verdi. Den er også et symbol på en stabil periode i norsk etterkrigshistorie. Pandemien vi er rammet av nå, skaper derimot usikkerhet og setter velferdsstaten på større prøve mer enn noen gang tidligere, sier han.

11. april 2020 :(påskeaften)III: blomsteraksjon. (Foto: Adrian Bugge.)

– Burde satt rivingen på vent

Bugge mener regjeringen burde ha satt rivingen på vent til utfallet av den varslede rettssaken mot staten er klar.

Støtteaksjon for å bevare av Y-blokka, Norske arkitekters landsforbund, Fortidsminneforeningen og Oslo arkitektforening har samarbeidet om å få stoppet rivingen.

– Dessverre fikk de ikke medhold i sitt krav om midlertidig forføyning, sier Bugge.

7. april 2020 ga Oslo tingrett Statsbygg klarsignal til å starte rivingen. Dermed starter demonteringen av de integrerte kunstverkene allerede i april.

– Hvis rettssaken kommer opp til høsten, er det allerede for sent, sier han.

Bygningen ble foreslått fredet før terrorangrepet 22. juli i 2011, men dette ble stoppet som følge av terroren. Bugge mener man burde tatt mer hensyn til Y-blokka og Høyblokkas kunstneriske og historiske verdi i prosessen med å bygge et nytt regjeringskvartal, og at rivingen kan tolkes som en videreføring av handlingen som fant sted under terrorangrepet

– Rent estetisk synes jeg heller ikke at ideen om å beholde Høyblokka, men rive Y-blokka, holder mål. Å skjære løs de integrerte kunstverkene «Måken» og «Fiskerne» for å bruke dem som dekorasjon i det nye Regjeringskvartalet, blir feil, sier han, og begrunner:

– Det unike med regjeringskvartalet var hvordan bygningene og kunsten i Viksjøs bygninger hang sammen.

28. april: Lenkeaksjon foran Y-blokka. Aksjonistene ble senere fjernet av politiet. (Foto: Adrian Bugge.)

Arrangerer virtuelt støttetog

Støtteaksjon for å bevare Y-blokka har vært en av de sterkeste stemmene mot rivingen, og før pandemiens innmarsj ble det holdt en rekke større demonstrasjoner foran bygget.

Selv om dette ikke har vært mulig siden restriksjonene som følge av Covid-19, stilte et knippe aktivister opp tirsdag 28. april og demonstrerte foran Y-blokka. Blant disse var tidligere direktør for plan- og bygningsetaten i Oslo, Ellen de Vibe, men også barnebarn av arkitekt Erling Viksjø. Begge ble fjernet av politi.

Nå som store, fysiske folkemengder ikke er mulig, mobiliserer Støtteaksjon for å bevare Y-blokka til et virtuelt støttetog 1. mai, hvor man kan «gå under» støtteaksjonen sin parole via en nettside.

29. april: Det bores i naturbetongen under Picassos «Fiskerne». (Foto: Adrian Bugge.)
27. april: Forberedelsene til riving fortsetter. (Foto: Adrian Bugge.)
27. april: Infotavlene til Statsbygg holdes frie for protester. (Foto: Adrian Bugge.)
28. april: Lenkeaksjon foran Y-blokka. Aksjonistene ble senere fjernet av politiet. (Foto: Adrian Bugge.)
28. april: Lenkeaksjon foran Y-blokka, tidligere direktør i plan- og bygningsetaten i Oslo, Ellen de Vibe (til høyre) var blant lenkegjengen. Aksjonistene ble senere fjernet av politiet. (Foto: Adrian Bugge.)
Fredag kveld 17. april 2020: Stille, privat protest (rykter sier de begynner riving på mandag). (Foto: Adrian Bugge.)
Fredag kveld 17. april 2020: Stille, privat protest (rykter sier de begynner riving på mandag). (Foto: Adrian Bugge.)
Fredag kveld 17. april 2020: Stille, privat protest (rykter sier de begynner riving på mandag). (Foto: Adrian Bugge.)
22. april: Fra Akersgata: Utenpå er Y-blokka fortsatt intakt, men inne i bygget har forberedelsene til riving startet. Før på dagen ble det flertall for bevaring i Oslo bystyret. Nå er det er opp til regjeringen om de vil høre på bystyret og alle ekspertene som vil bevare. (Foto: Adrian Bugge.)
22. april: Fra regjeringsparken: Utenpå er Y-blokka fortsatt intakt, men inne i bygget har forberedelsene til riving startet. Før på dagen ble det flertall for bevaring i Oslo bystyret. Nå er det er opp til regjeringen om de vil høre på bystyret og alle ekspertene som vil bevare. (Foto: Adrian Bugge.)
11. april 2020 (påskeaften)II: blomsteraksjon. (Foto: Adrian Bugge.)
11. april 2020 (påskeaften): Blomsteraksjon på torget. (Foto: Adrian Bugge.)
28. mars 2020. Ferdig gjerdet inn og klar til å rives hvis ikke Oslo Tingrett etter rettsmøtet 26. mars utsetter rivingsvedtaket til etter rettssaken til høsten. (Foto: Adrian Bugge.)

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar