American Museum of Natural History sin avgjørelse om å fjerne statuen av Theodore Roosevelt blir støttet av borgermesteren i New York. (Foto: Flickr.)
– En riktig beslutning

En statue av Roosevelt vil bli fjernet fra museum i New York

BLM-aktivister over hele verden ønsker å fjerne monumenter av tidligere slavehandlere. Nå fjernes statue som har blitt kritisert for å være rasistisk fra det naturhistoriske museum i New York.
Saken er Statue fjernes som følge av BLM-aktivister.

En bronsestatue av den tidligere amerikanske presidenten Theodore Roosevelt (1858-1919) har stått ved inngangen til American Museum of Natural History (AMNH) i New York siden 1940. Den viser presidenten som rir på en hest, mens en svart mann og en mann med urfolksbakgrunn holder opp salen han sitter på.

Nå har museet bestemt seg for å fjerne statuen som har blitt kritisert av mange for å være et symbol på kolonialisme og hvitt overherredømme. Dette skriver nettstedet artsy.net.

Avgjørelsen kommer midt i det økende presset for å fjerne monumenter med rasistiske symboler og undertoner over hele verden, et engasjement vi også ser her til lands.

Les også: Aktivister vi fjerne statuer i Norge

I kjølvannet av drapet på George Floyd

Direktør for AMNH, Ellen V. Futter, uttalte følgende til New York Times:

– I løpet av de siste ukene har musumesfeltet vårt blitt dypt beveget av den stadig voksende bevegelsen for raserettferdighet som har dukket opp etter drapet på George Floyd. Vi har sett hvordan verden og landet vårt i økende grad har vendt seg til statuer som er mektige og sårende symboler på systematisk rasisme.

Museet har presentert avgjørelsen for byen, som er eier av museumsbygningen og eiendommen det står på. Det er ikke klart når når statuen skal fjernes, hva som skal gjøres med den, eller om et nytt monument vil ta Roosevelt-statuen sin plass.

Vil fortsette å hedre Roosevelt

Futter understreker at museet vil fortsette å hedre Roosevelts arv som bevaringsforkjemper, og sier at museet vi navngi deres «Hall of Biodiversity» etter presidenten.

New York sin borgermester, Bill de Blasio, sa i en uttalelse til New York Times at de støtter museets forespørsel.

– Det er riktig beslutning og rett tid å fjerne denne problematiske statuen.

Han sier den eksplisitt skildrer svarte og urfolk som underordnede.

I løpet av de siste ukene har flere aktivister i USA fjernet statuer, blant annet har minnesmerker blitt tatt ned i Virginia, Alamaba og Philadelphia. Det samme så vi i Bristol i Storbritannia, hvor en statue av slavehandler Edward Colston ble dumpet i en elv.