fbpx
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja har lagt filmkommisjonen til Bergen: – Bergen er valgt fordi det er en by med gode internasjonale forbindelser, sier han. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix.)
Ny filmkommisjon åpner i 2021

Kritiserer «etterlengtet avklaring» om Filmkommisjonen: – Skuffende

Filmkommisjonen skal skilles ut av Filminstituttet og etableres i Bergen fra nyåret. Regionalt filmsenter er kritisk til prosessen og skuffet over organisasjonsformen.
Saken er Regionalt filmsenter er kritisk til prosessen rundt Kulturdepartementets nye filmkommisjon.

Filmkommisjonen jobber for å få internasjonale film- og TV-produsenter til å legge innspillingene sine til Norge. Nå har Kulturdepartementet vedtatt å skille den ut av Norsk filminstitutt (NFI) og flytte kontoret til Bergen.

– Dette er en etterlengtet avklaring. Vi håper satsingen blir fulgt opp av mer konkurransedyktige rammevilkår for næringen, slik at den nasjonale filmkommisjonen får forutsetninger for å skape resultater, sier Sigmund E. Holm i den regionale samarbeidspartneren Vestnorsk filmkommisjon til NTB.

– Det er et stort potensial for økt internasjonal investering i norsk filmindustri. Men konkurransen vi møter fra andre land, er knalltøff, legger han til.

– Skuffende

Den nasjonale kommisjonen har ligget under NFI i Oslo siden 2009. Bergen-virksomheten, som skal være i gang i 2021, vil bli etablert som uavhengig stiftelse med et årlig driftsbudsjett på 3 millioner kroner, heter det i departementets pressemelding.

Organisasjonsformen faller i dårlig jord ved Nordnorsk filmsenter, hvor daglig leder Tor Vadseth har vært involvert i saken som styremedlem i paraplyorganisasjonen Filmreg. Filmreg satte i fjor ned en arbeidsgruppe som utredet ulike modeller.

– Det er flott at en ny nasjonal kommisjon endelig er på plass. Men det er skuffende at departementet har endt opp med stiftelse som organisasjonsform, sier Vadseth til NTB.

– Etter en altfor lang prosess har departementet valgt å gå mot Filmregs konklusjon. Vi var tydelige på at et aksjeselskap eid av de regionale kommisjonene ville være det beste, legger han til.

– Gode forbindelser

Ifølge departementet er målet med reorganiseringen «økt verdiskaping i hele landet».

– Bergen er valgt fordi det er en by med gode internasjonale forbindelser, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V).

– Og vi har gode erfaringer med at insentivordningen allerede styres i byen, fortsetter han med henvisning til refunderingen av opptil 25 prosent av internasjonale innspillingskostnader på norsk jord.