Den verdenskjente kunstneren Tracey Emins neonkunstverk lyser spesifikasjonene på eks-kjærestens penis. Kunstverket henger på soverommet til Kendall Jenner. (Skjermbilde fra Architectural Digests omvisningsvideo fra Kendall Jenners luksusvilla i Los Angeles.)
Dokumentarfotografi til pynt

Kendall Jenner inviterer inn til egen villa i Los Angeles. Vi har tatt en nærmere titt på kunstsamlingen

Hun er kanskje ikke den første man tenker på i forbindelse med samtidskunst, men realitystjernen og supermodellen imponerer med kunstsamlingen i sin nye luksusvilla i Los Angeles.
Saken er Kendall Jenner er på coveret av augustnummeret av Architectural Digest. Der åpner hun dørene i eget hjem.

Denne måneden poserer Kendall Jenner (23) på en litt annen forside enn vi kanskje hadde ventet. Den kombinerte realitystjernen og supermodellen pryder nemlig august-utgaven av Architectural Digest.

I den anledning gir 23-åringen magasinet en video-omvisning i sin villa i Los Angeles. Blant kobber-ringer som skal gi energi, en hage for meditasjon, «lydbad» og andre rariteter man kan vente seg i en luksusbolig i LA, florerer dessuten anerkjent kunst.

Det viser seg at Kardashian-klanens sorte får har en overraskende raffinert kunstsamling, som inkluderer installasjoner fra både James Turrell, Barbara Kruger og Tracey Emin, samt flere profilerte fotografer.

Subjekt spilte av omvisningsvideoen i saktefilm og så nærmere på noen av Kendall Jenners mest fascinerende kunstskatter.

James Turrells-verket «Scorpios – Medium Elliptical Glass» (2019) henger som en vegglampe i en av stuene i luksusboligen. (Skjermbilde fra Architectural Digests omvisningsvideo hjemme hos Kendall Jenner.)

Millionkunst som vegglampe

Det første vi blir introdusert for, er en James Turrell-skulptur, som Jenner forteller hun alltid har ønsket seg. Lyskunstneren har tidligere fått den donasjon på 10 millioner dollar fra Jenners svoger, Kanye West, for å ferdigstille sitt arbeid på Roden Crater, en vulkanisk kjegle fra en utdødd vulkan i Nord-Arizona.

Dette kan også være grunnen til at Jenner har fått lov til å snu kunstverket sidelengs. Med mindre den er hengt opp feil? En Turrell-ekspert forklarte nettstedet ArtNet at Turrells installasjoner vanligvis ikke lar seg vende, og at selve kunstverket i tilfellet må tilpasses den nye presentasjonen.

En representant fra Pace Gallery bekreftet at Jenner kjøpte verket på galleriets presentasjon med Kayne Griffin Corcoran, fra Frieze Los Angeles tidligere i år, og at verket ble solgt for 750.000 dollar, eller 6,8 millioner kroner.

Barbara Kruger er kjent for sin samfunnskritiske kunst, og har mang en gang rettet sin kritiske linse mot forbrukersamfunnet. Kanskje er det skjebnens ironi at verkene hennes endte i huset til en Kardashian-Jenner? Avbildet er verkene «Untitled (GOOD)» og «Untitled (EVIL)». (Skjermbilde fra Architectural Digests omvisningsvideo hjemme hos Kendall Jenner, juli 2020.)

Forbrukerkritisk kunst med ironisk skjebne

Fotokunstneren Barbara Kruger er kanskje best kjent for sine svart-hvitt-fotografier med røde tekster påskrevet, men Jenner har gått for nyere verker av fotografen. Kanskje er ikke svart-hvitt-bildene de mest kjente lenger.

Bildene er en del av en serie ikke-navngitte verker, hvor kunstneren har trykket forskjellige ord over samme motiv i en variasjon av farger. Jenner forteller i videoen at hun kjøpte fotografiene på Art Basel, og at de var hennes første «store» kunstkjøp.

Barbara Kruger er kjent for sin samfunnskritiske kunst, og har mang en gang rettet sin kritiske linse mot forbrukersamfunnet. Kanskje er det skjebnens ironi at verkene hennes endte i huset til en Kardashian-Jenner?

Den verdenskjente kunstneren Tracey Emins neonkunstverk lyser spesifikasjonene på eks-kjærestens penis. Kunstverket henger på soverommet til Kendall Jenner. (Skjermbilde fra Architectural Digests omvisningsvideo hjemme hos Kendall Jenner.)

Nøyaktige mål på eks-kjærestens penis

«Neon er følsomt for alle», har den verdenskjente kunstneren Tracey Emin tidligere uttalt. Briten har aldri vært redd for å trekke frem personlige opplevelser og følelser, og dette ser ut til å ha resonert hos supermodellen.

Verket, i rosa neon, består av detaljerte mål av kunstnerens eks-kjærestes (gigantiske) penis, etterfulgt av en beskjed til hans nye kjæreste. Ingen bitre miner her.

Jenner har installasjonen på soverommet, og kanskje ligger det håpefulle intensjoner bak denne plasseringen.

Lauren Greenfield-fotografiet «Mijanou and Friends from Beverly Hills High School on Senior Beach Day, Will Rogers State Beach» (1994) og William Kleins «Hat and Five Roses» (1956) henger over et konsollbord i Kendall Jenners Los Angeles-villa. (Skjermbilde fra Architectural Digests omvisningsvideo hjemme hos Kendall Jenner.)

Dokumentarfotografi til pynt

De siste to verkene blir ikke nevnt i videoen. Det var nettstedet Galerie som observerte begge i en av Jenners Instagram-historier.

Greenfield er en dokumentarfotograf og filmskaper som er best kjent for sitt arbeid med serien «Generation Wealth». I likhet med Kruger, tar også Greenfield for seg forbrukerkulturen, dog på en litt annerledes måte.

Bildet Jenner har, heter «Mijanour and Friends» og viser en gruppe tenåringer i en bil, og ble tatt mens Greenfield hadde praksisplass hos National Geographic.

Rett ved siden av Greenfields prangende fargefoto finner vi «Hat and Five Roses» – et bilde skutt av William Klein. Det ser kanskje ut som et bilde tatt rett ut av en typisk motereportasje, men ikke mindre dekorativt.

Liker du Subjekt? Bli abonnent! NB: I dag er siste dag med sommerkampanje på Subjekt Pluss.