Tonje Hardersen er sjef for Den norske filmfestivalen. Her er hun fotografert før Amandapris-utdelingen i fjor. (Foto: Jan Kåre Ness/NTB scanpix.)
– Man finner svar når Tom Cruise ringer

Filmfestivalsjef etterlyser svar om hvordan énmetersregelen skal tolkes

Sjef for Den norske filmfestivalen i Haugesund, Tonje Hardersen, venter fortsatt på et konkret svar om hvordan koronaregelen om én meters avstand skal tolkes.
Saken er Kinobransjen håper at énmetersregelen kan gjelde fra nese til nese, i stedet for skulder til skulder.

Festivalen starter 14. august, og Hardersen forteller til Dagsavisen at det nå har gått tre uker fra møtet bransjen hadde med Kulturdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

– Man finner altså en løsning når Tom Cruise ringer, men den norske kulturbransjen trenger også et svar fra myndighetene nå. Når Tom Cruise får svar, bør Kultur-Norge også få det. Det er på høy tid, sier festivalsjefen.

Hun viser til at Cruise og de som står bak den neste Mission Impossible-filmen skal gjøre opptak av scener i Norge i høst. Storproduksjonen får unntak fra innreiserestriksjonene.

Spørsmålet er om énmetersregelen skal gjelde fra skulder til skulder, som i dag, eller om det blir som bransjen håper – at det den skal måles mellom nesetippene.

I en epost til Dagsavisen skriver kommunikasjonsavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) at saken er til vurdering. Statssekretær Gunhild Berge Stang (V) i Kulturdepartementet opplyser at det er HOD som skal svare om tolkningen av regelen.

Les også: Kinobransjen med desperat bønn til Raja

Desperate, norske kinoeiere ønsker seg tilbake til denne avstanden: At kinopublikum vil kunne ta plass på annethvert sete, som her i Malaysia, og ikke med to seter imellom – som de ble brått pålagt 18. juni. (Foto: AP.)

Tallene – i fjor og i år

* Norske kinoer stengte fra 12. mars og i to måneder fremover, med unntak av noen drive-in-forestillinger og familievisninger. Fra 7. mai åpnet de gradvis.

* I første halvår 2020 var det 2.512.060 besøk på norske kinoer mot 4.892.444 i første halvår 2019. Det fordeler seg slik:

* I april 2020 var det 30.884 kinobesøk mot 773.950 april 2019.

* I mai 2020 var det 71.872 kinobesøk mot 797.663 i mai 2019.

* I juni 2020 var det 152.212 kinobesøk 706.590 i juni 2019.