Å leve med viruset

Lege vil ha kulturlivet tilbake – foreslår munnbindpåbud på kinoer og konserter

Denne måneden skal FHI vurdere situasjoner der munnbindbruk kan være et effektivt tiltak. Lege Gunnar Hasle mener et påbud på kinoer og konserter kan bringe kulturlivet tilbake.
Lege ved Reiseklinikken, Gunnar Hasle, mener det er på tide å innføre påbud om munnbind i visse situasjoner. (Foto: Privat.)
Saken er Lege i Reiseklinikken, Gunnar Hasle, mener et påbud om munnbind kan hjelpe kulturbransjen.

Kinobransjen er ute med en desperat bønn til Helse- og omsorgsdepartementet om tolkningen den såkalte énmetersregelen. Der måling fra skulder til skulder vil bety at kinoene må ha to ledige seter mellom hver publikummer, kan en tolkning av énmetersregelen som avstand fra nese til nese bety at kinoene bare trenger å frigjøre annethvert sete. Da kan de også omsette høyere.

Et annet forslag kommer nå fra lege i Reiseklinikken, Gunnar Hasle, som skriver i Aftenposten 4. august at et påbud om munnbind på kulturarrangementer kan være en del av løsningen for å redde kulturlivet fremover.

– Vi har ikke noe som kan forhindre smitte 100 prosent, men vi har data på at selv enkle bomullsbind til flergangsbruk, eller ansiktsmasker, som FHI nå kaller det, kan redusere smitten med cirka 80 prosent, sier han til Subjekt, og fortsetter:

– Det er alltid en risiko for at man gjør noe som fører til at smitten øker, men vi kan ikke leve med at artister ikke har noe levebrød i to år framover heller.

Hasle mener at et påbud om munnbind eller ansiktsmasker kan åpne kinoer, konserter, teatre og idrettsarrangementer gradvis mot normalt.

Filmfestivalsjef etterlyser svar: – Når Tom Cruise ringer får han svar

Desperate, norske kinoeiere ønsker seg tilbake til denne avstanden: At kinopublikum vil kunne ta plass på annethvert sete, som her i Malaysia, og ikke med to seter imellom – som de ble brått pålagt 18. juni. (Foto: AP/NTB scanpix.)

– Noe vi må leve med

Per dags dato fraråder Norsk folkehelseinstitutt (FHI) bruk av munnbind og ansiktsmasker utenom i helsevesenet, og skriver følgende på sine nettsider:

«I dagens epidemiologiske situasjon anser Folkehelseinstituttet at effekten av generell bruk av ansiktsmasker i befolkningen vil være svært liten, og at det ikke er grunnlag for å anbefale generell bruk av munnbind eller ansiktsmaske.»

Lege Gunnar Hasle mener imidlertid at ettersom den viktigste smitteveien for Covid-19 er dråper gjennom luft, vil det bli mindre smitte om alle bærer munnbind eller ansiktsmasker.

Hasle mener det er underkommunisert i mediene at vi bare er helt i starten av pandemien.

– Vi kan ikke regne med å ha en tilgjengelig vaksine før om to år, om det i det hele tatt kommer en vaksine. Derfor må vi finne andre måter å leve med pandemien på, sier han.

Hasle mener også retningslinjene FHI har kommet med om ansiktsmasker gjør det «unødvendig vanskelig» å bruke dem. Han viser blant annet til FHI sine råd, hvor det blant annet står at «munnbind er til engangsbruk og skal ikke benyttes på nytt dersom en har tatt det av. Det skal kastet i en vanlig søppelkasse etter bruk. Ansiktsmasken skal ikke tas på igjen før den er vasket. Den kan vaskes med annet tøy på minst 60 grader.»

– Når vi vet at dette er et virus som blir ødelagt med vanlig håndvask er det vanskelig å tro at det er nødvendig å vaske dem på 60 grader, sier han og fortsetter:

– FHI legger til grunn retningslinjene for bruk av profesjonelle munnbind som skal brukes når man behandler smittede mennesker. Engangsmunnbind skal bare brukes én gang, og etter de har vært brukt i en smittesituasjon er munnbindene smittefarlige, og da blir det viktig å vaske eller desinfisere hendene etter at man har tatt i dem.

Hasle ser for seg at folk må vende seg til å bruke munnbind og ansiktsmasker slik man bruker andre klær.

– Man må alminneliggjøre det, sier han.

– Hvorfor det?

– Alle kan være smittet uten å vite det, og data fra USA tyder på at halvparten av all Covid-19-smitte skjer fra folk som ikke har symptomer. Vi vasker for eksempel ikke skjerfene våre hver gang vi bruker dem, og i hvert fall ikke på 60 grader.

Bjørn Iversen er overlege i avdelingen for global helse ved FHI. Han sier til Subjekt at de nå gjør en ny vurdering av bruken av munnbind som tiltak mot smittespredning. (Foto: Siri Hauge.)

– Kan ikke erstatte råd om avstand

– Fagfolkene våre som jobber med munnbind har høyt arbeidspress, og har dessverre ikke mulighet til å gi en kommentar til det aktuelle innlegget nå, svarer overlege i avdelingen for global helse ved FHI, Bjørn Iversen.

Videre skriver han at FHI har fått et oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet med frist i august, hvor FHI skal vurderer i hvilke situasjoner og under hvilke kriterier munnbindbruk kan være et effektivt tiltak, og for hvilke type munnbind som kan være aktuelt å anbefale.

– Som del av oppdraget gjør FHI nå en ny vurdering av om munnbind er et tiltak vi bør anbefale i enkelte sammenhenger. Det er særlig aktuelt ved økende smittespredning og i situasjoner der det er vanskelig å holde avstå, sier han.

Det kan ifølge Iversen også bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind som et supplement til de grunnleggende smittevernrådene også for å forebygge økende smittespredning.

– Munnbind kan ikke erstatte råd som for eksempel avstand mellom personer, men vil til en viss grad kunne kompensere for mindre avstand, sier han.

Tone Østerdal er daglig leder for medlemsorganisasjonen Norske konsertarrangører. (Foto: Ellen Lorenzen.)

– Vi må forholde oss til FHIs retningslinjer

Daglig leder i Norske konsertarrangører, Tone Østerdal, sier til Subjekt at de overordnet sett er interessert i alt som kan få musikkbransjen i gang igjen, men at det likevel er vanskelig å ta stilling utifra råd fra enkeltpersoner.

– Vi må forholde oss til FHIs retningslinjer, sier hun.

Hun sier de likevel vil fortsette å reise spørsmålet om munnbind utover høsten.

– For hver eneste dag som går blir situasjonen til bransjen mer og mer prekær, og vi vil forsette å stille dette spørsmålet til myndighetene og FHI.

– Men vi er jo ikke fagfolk, så det er helt umulig for oss å vurdere et utsagn om munnbind.