Budkrig om bibliotek

Budkrig pågår om gamle Deichmanske bibliotek i Oslo

Gamle Deichmanske bibliotek ble for en uke siden lagt ut for salg med en antatt markedsverdi på 58,6 millioner kroner. Gjeldende bud er på over 200 millioner. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.)
Gamle Deichmanske bibliotek ble for en uke siden lagt ut for salg med en antatt markedsverdi på 58,6 millioner kroner. Gjeldende bud er på over 200 millioner. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.)
Gamle Deichmanske bibliotek ble for en uke siden lagt ut for salg med en antatt markedsverdi på 58,6 millioner kroner. Gjeldende bud er på over 200 millioner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Gamle Deichmanske bibliotek er til salgs.

To uavhengige budgivere bekrefter overfor Aftenposten at budet på det gamle biblioteket i hovedstaden nå ligger på over 200 millioner kroner – omtrent 150 millioner over prisantydning.

Megler Carl Fredrik Marti ønsker ikke å oppgi størrelsen på det gjeldende budet eller hvem som har kommet med budet.

13 interessenter har meldt seg.

Tidligere har Obos, Møller Eiendom og Christian Ringnes-selskapet Eiendomsspar bekreftet at de deltar i budrunden, men det er uvisst om de fortsatt prøver å sikre seg det unike bygget.

Annonse
Hovedbiblioteket i Oslo står tomt inntil videre, men nå er salgsprosessen godt i gang. 13 interessenter har lagt inn bud på prakteiendommen til 58 millioner kroner. Oppå dette kommer vedlikeholdsutgifter på ytterligere 64 millioner. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.)

Føringer fra Byantikvaren

Kjøperen må garantere at Oslos befolkning fortsatt skal kunne bruke deler av bygget på 12.500 kvadratmeter.

Med på kjøpet følger også en del av inventaret som er spesiallaget for biblioteket. Disse møblene må forbli i bygget, uansett hvilken funksjon det får i fremtiden.

På toppen av den antatte markedsverdien, kommer vedlikeholdsutgifter på ytterligere 64 millioner kroner.

Det er knyttet store verneverdier til anlegget. Ny eier må forholde seg til føringer fra Byantikvaren.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar