Obos, Møller og Ringnes blant dem

13 interessenter vil ha gamle Deichman. Selges til høystbydende

Hovedbiblioteket i Oslo står tomt inntil videre, men nå er salgsprosessen godt i gang. 13 interessenter har lagt inn bud på prakteiendommen til 58 millioner kroner. Oppå dette kommer vedlikeholdsutgifter på ytterligere 64 millioner. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.)
Hovedbiblioteket i Oslo står tomt inntil videre, men nå er salgsprosessen godt i gang. 13 interessenter har lagt inn bud på prakteiendommen til 58 millioner kroner. Oppå dette kommer vedlikeholdsutgifter på ytterligere 64 millioner. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.)
Til sammen 13 interessenter hadde lagt inn bud på praktbygget som huset Deichmans hovedbibliotek i Oslo da fristen gikk ut mandag ettermiddag.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det gamle hovedbiblioteket i Oslo er til salgs.

Eiendommen på 12.500 kvadratmeter bibliotekbygg midt i Oslo sentrum skal selges til høystbydende.

Men for at budet skal være gyldig, må budgiverne også beskrive hvordan de skal oppfylle vilkårene som Oslo kommune har satt for salget.

Les også: Deichmanske er til salgs for 58 millioner

Hemmelig inntil videre

– Dette dreier seg først og fremst om at Oslos befolkning og besøkende skal ha tilgang til bygget også i fremtiden, sier direktør Eskil Bråten i Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby).

Annonse

Han vil ikke ut med hvem som har lagt inn bud eller hva budene lyder på, men da bibliotekbygningen fra 1933 ble lagt ut for salg i juni, ble det anslått at markedsverdien var på 58,6 millioner kroner.

I tillegg kommer vedlikeholdsutgifter på ytterligere 64 millioner kroner, ifølge en analyse Aftenposten omtalte.

Aftenposten skriver også at Obos, Møller Eiendom og Christian Ringnes-selskapet Eiendomsspar bekreftet mandag at de deltar i budrunden. Hverken Obos eller Eiendomsspar ønsket å utdype sine planer for bygget, ifølge Aftenposten.

Inventar følger med

Med på kjøpet følger også en del av inventaret som er spesiallaget for biblioteket. Disse møblene må forbli i bygget uansett hvilken funksjon det får i fremtiden. Det er knyttet store verneverdier til anlegget. Ny eier må forholde seg til føringer fra Byantikvaren.

Det skal nå gjennomføres en ordinær budrunde før det blir laget en innstilling som skal behandles politisk. Det er Oslo bystyre som til slutt skal akseptere budet og vedta salget.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar