Ulovlig samarbeid

Høyesterett skal behandle kartellanken til Cappelen Damm og Gyldendal

Gyldendal får behandlet anken over milliongebyrene i Høyesterett. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Gyldendal får behandlet anken over milliongebyrene i Høyesterett. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Ankeutvalget har bestemt at «kartell-ankene» til Cappelen Damm og Gyldendal skal behandles etter at forlagene i 2017 ble ilagt milliongebyr for ulovlig samarbeid.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Anker milliongebyr.

Det var i 2017 at Konkurransetilsynet vedtok å ilegge forlagene Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug gebyrer på henholdsvis 9.1, 7.9 og 9.7 millioner kroner for å ha utvekslet konkurransesensitiv informasjon.

Konkurransetilsynet mente dette førte til en boikott av distributøren Interpress.

Saken gikk til Oslo tingrett, der forlagene i 2018 ble dømt.

Gyldendal og Cappelen Damm anket, og i lagmannsretten i september i år ble de dømt på nytt – denne gang under dissens.

Annonse

De to forlagene anket saken til Høyesterett, og etter et møte i ankeutvalget denne uken ble det bestem at Høyesterett skal behandle anken på rettsanvendelsen.

Konkurransesensitiv informasjon

Tidligere i år varslet Konkurransetilsynet nye bøter på en halv milliard til fem bok-aktører.

– Vi ser svært alvorlig på denne typen ulovlig samarbeid, noe størrelsen på de varslede gebyrene understreker, uttalte avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet 24. september.

Tilsynet varsler nå at de vil gi til sammen 502 millioner kroner i bøter for ulovlig samarbeid og for deling konkurransesensitiv informasjon. Den konkurransesensitive informasjonen handler om at aktørene ifølge tilsynet har delt fremtidige bokpriser og utgivelsestidspunkter.

Tilsynet varsler at Bokbasen ilegges en bot på 3,89 millioner kroner, Cappelen Damm ilegges en bot på 151,9 millioner kroner, Forlagshuset Vigmostad & Bjørke ilegges en bot på 93,4 millioner kroner, Gyldendal ilegges en bot på 202,4 millioner kroner og Aschehoug ilegges en bot på 50,8 millioner kroner.

Forlagenes morselskaper holdes solidarisk ansvarlig.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar