Krisemillioner på vei

Kulturministeren setter av 350 millioner kroner til festivalsommeren

Abid Raja setter av penger til festivalsommeren. Samtidig lover han at nye krisepakker er på vei til kulturbransjen. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Abid Raja setter av penger til festivalsommeren. Samtidig lover han at nye krisepakker er på vei til kulturbransjen. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Abid Raja drømmer om en sommer uten koronatiltak, men vet at det er urealistisk. Derfor settes det av 350 millioner kroner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Abid Raja setter av penger til festivalsommeren.

– Vi vet ikke om det er maks 200 personer på konserter som vil være begrensningen i sommer, eller om det er 2.000 eller 10.000. Jeg håper jo at vi ikke har noen begrensninger til sommeren.

Det sa kulturminister Abid Raja (V) da han la frem nye krisetiltak til kultursektoren i et digitalt møte med sektoren torsdag.

Ett av grepene er et slags festivalfond på 350 millioner kroner som Raja håper gir festivalarrangører nok trygghet til å planlegge for sommeren.

Pengene er i første omgang øremerket for månedene juli og august, men det er ikke bestemt hvordan de skal brukes.

Annonse

– Det er et sikkerhetsnett vi stiller opp med, som jeg håper kan være med på å skape forutsigbarhet, sier han.

Kulturministeren understreker at beløpet kan bli justert og økt ut ifra hva som blir de gjeldende tiltakene i sommer og at ordningen skal diskuteres med bransjen.

– Men vi vet det kommer til å koste. Det tror jeg vi kan være sikre på, sa Raja.

Les også: Opposisjonen krever en plan for å redde festivalsommeren

I forrige uke krevde opposisjonen en plan for å redde festivalsommeren. SV viser til at Danmark allerede nå planlegger for gjennomføring av konserter og festivaler i sommer. (Foto: Øyafestivalen.)

Krisepakke

Millionsummen er del av regjeringens nyeste koronakrisepakke, som legges fram fredag. Raja lover også at departementet straks er klare med både ny stimuleringsordning for kulturbransjen og kompensasjon for dem som må avlyse arrangementer i månedene framover.

– Stimuleringsmidlene skal sikre aktivitet og arrangementer rundt om i landet. Nå i første omgang blir det i de delene av landet som er åpent, men etter hvert forhåpentligvis i hele landet, sier Raja.

Han påpeker at ordningen ble godt brukt før jul av både små og store aktører over hele landet.

Kompensasjon

Men en del av arrangørene som fikk penger fra ordningen den gang, ble kort tid senere nødt til å avlyse sine planlagte arrangementer på grunn av strengere tiltak. De vil snart kunne søke om kompensasjon i en ny ordning, understreker kulturministeren.

– Den vil være åpen for både arrangører og underleverandører. Vi sender modellen ut til høring så raskt det lar seg gjøre, sier han.

I første omgang vil kompensasjonsordningen vare til slutten av juni. Den vil ha tilbakevirkende kraft fra 1. januar.

– Om du har mottatt sitmuleringsmider og arrangementet blir avlyst på grunn av koronaen, så vil du få dekket 95 prosent av dine uunngåelige kostnader. På samme måte: om du ikke fikk stimuleringsmidler, men har måttet stenge ned, så vil du bli truffet av kompensasjonsordningen. Her vil vi også legge oss på 95 prosent av uunngåelige forpliktelser og kostnader.

Krevde svar

I forrige uke krevde opposisjonspartiene, inkludert FrP, svar fra kulturministeren om hvordan han hadde tenkt å redde årets festivalsommer.

– Det er bekymringsfullt at regjeringen ikke ser ut til å ha en plan for ulike scenarioer, og at utfordringene knyttet til covid-19 fortsatt håndteres som om de er akutte, het det i forslaget.

SV viser til at Danmark allerede nå planlegger for gjennomføring av konserter og festivaler i sommer.

Raja ba om litt tid, men svarer i dag med 350 millioner kroner og lover nye krisepakker på veil til kulturbransjen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar