Nye rammer for kulturlivet

Nå kan publikum igjen gå på konsert og teater – men kun i egen kommune

Kulturminister Abid Raja (V) forstår at kulturlivet ønsker mer forutsigbarhet. Mange skulle i disse dager i gang med planlegging av sommerens festivaler, men det er vanskelig å si om de vil kunne arrangeres eller ikke. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Kulturminister Abid Raja (V) forstår at kulturlivet ønsker mer forutsigbarhet. Mange skulle i disse dager i gang med planlegging av sommerens festivaler, men det er vanskelig å si om de vil kunne arrangeres eller ikke. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Før jul fikk kulturlivet beskjed om å avlyse og utsette. Nå åpnes det gradvis opp, men publikum kan ikke krysse kommunegrensen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nå blir det igjen mulig å arrangere konserter, teater og andre kulturbegivenheter – innenfor visse rammer.

Kulturlivet har i hovedsak vært stengt ned de siste ukene. Nå blir det igjen mulig å arrangere konserter, teater og andre kulturbegivenheter – innenfor visse rammer.

– Det vil være forbehold kommunens egne innbyggere. Vi ønsker ikke at folk reiser på tvers av kommunegrensene, sier kulturminister Abid Raja (V).

Det forutsettes at den enkelte kommune har åpnet for slike arrangement. Det betyr at områder med høyt smittetrykk, for eksempel Oslo, vil være unntatt.

– Men i andre kommuner, som for eksempel Bergen, vil man kunne arrangere kino, teater, konserter. Men da må altså ikke folk reise inn til Bergen for å oppleve dette, sier Raja.

Annonse

Han tror folk vil innrette seg etter reglene.

– Kulturarrangører vil opplyse om det på sine nettsider. Vi vet at nordmenn har vært gode til å etterleve disse tingene, sier han.

Ser på krav om seter

Inntil videre gjelder også reglene om at det kan være maksimalt 200 personer til stede i publikum hvis det er fastmonterte seter. Ellers er grensen ti personer.

Det har vært mange spørsmål og en del debatt knyttet til denne avgrensningen. Raja sier Helsedirektoratet nå får i oppdrag å utrede smitterisiko ved andre typer innretninger.

– Det kan være snakk om tilviste sitteplasser. Men inntil videre gjelder altså regelen om 200 fastmonterte seter, sier han.

Venter med kompensasjonsordning

Raja orienterte tirsdag om en ny stimuleringsordning på 1,1 milliard kroner for kultursektoren som skal gjelde første halvår. Forslaget sendes nå på høring.

Hensikten med ordningen er å stimulere til aktivitet i sektoren og hjelpe kulturarrangører gjennom koronakrisen. Noe av midlene gis som stimulering, mens noe skal gis som kompensasjon. Sistnevnte vil Raja komme tilbake til. Når det blir er ikke kjent.

Det møtes med hoderysting hos SV, som påpeker at kultursektoren må ha svar å kunne planlegge.

– Abid Raja er en vente-og-se-minister i stedet for å gi kulturlivet forutsigbarhet. Han ber kulturlivet være fleksible og tålmodige, men klarer ikke selv å levere et tydelig rammeverk for sommeren, sier kulturpolitisk talsperson Freddy André Øvstegård.

Han anklager Raja for å være full av lovnader, samtidig som han stadig skyver beslutningen foran seg.

– Kulturministeren forspiller muligheten til å levere et veikart med ulike scenarioer, der kulturlivet kunne visst hva de skulle forholdt seg til, gitt at vi enten åpner opp, eller får nye nedstengninger. Nå overlater han alt til aktører som ikke vet hva de kan forvente seg.

Kan ikke love festivalsommer

Raja understreker at han har stor forståelse for at det er usikre tider for kultursektoren. Mange små og store arrangører skal i disse dager i gang med planleggingen av festivaler og spel, men Raja kan ikke love at det kan gjennomføres. Det er vanskelig å si i januar hva slags smitteverntiltak som vil gjelde i juni, påpeker han.

– Regjeringen ønsker ikke å gi råd som vi ikke kan stå for på et senere tidspunkt. Vi ønsker å gi råd som står seg, råd som ikke er basert på magefølelse, sier han.

Raja sier han vil gå i dialog med sektoren om behovet for en kompensasjonsordning for 2021. Blant annet vil han ha et innspillsmøte der han kan møte aktører for å få konkrete forslag.

– Jeg ser fram til å høre ideer og innspill som kan bringe kulturlivet ut av krisen og inn i framtiden, sier kulturminister Abid Raja

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar