Ubegripelig reform

Berøver nye mennesker muligheten til å forstå verden

Regjeringen igangsetter den første store skolereformen siden 1994. Med Fullføringsreformen vil de endre innholdet i videregående opplæring, noe som innebærer å erstatte blant annet historie-, religions- og samfunnsfag med et generelt dannelsesfag. (Foto: Foto: Jil Yngland/NTB.)
Regjeringen igangsetter den første store skolereformen siden 1994. Med Fullføringsreformen vil de endre innholdet i videregående opplæring, noe som innebærer å erstatte blant annet historie-, religions- og samfunnsfag med et generelt dannelsesfag. (Foto: Foto: Jil Yngland/NTB.)
Verden gir lite mening om du ikke forstår sammenhengen. Derfor trenger vi historiefaget, skriver historiker Ola Buxrud.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Videregående opplæring skal reformeres, og historiefaget erstattes.

Tenk deg at du aldri har sett «Game of Thrones».

Du aner ikke hva som skjer der, har ikke fått med deg handlingen. Og så begynner du å se serien, fra et helt tilfeldig startpunkt, for eksempel episode åtte i sesong fem.

Ingenting i serien gir da mening for deg. Folk oppfører seg rart, noen hater hverandre og noen elsker hverandre, kriger startes og kriger avsluttes, uten at du forstår hvorfor det skjer.

Land angriper land, det finnes farer og det kommer kanskje en vinter, men det er for deg helt uforståelig. Ingenting gir mening.

Annonse

Men så får du se en «dette har skjedd hittil»-snutt.

På et par minutter forklares hva som har skjedd i serien så langt, du settes inn i viktige handlinger og hendelser, og du får vite hvorfor folk i serien er motivert til å gjøre det de gjør.

Du går tilbake til serien, og plutselig gir alt mening. Du forstår ikke bare hvorfor aktørene gjør det de gjør, du forstår også hva som motiverer dem, hvorfor kriger oppstår og avsluttes, hvorfor noen elsker hverandre og hvorfor noen hater hverandre. Plutselig står det meste klart.

Er du med så langt? Ok.

«Game of Thrones» er livet ditt.

«Dette har skjedd så langt»-snutten er historiefaget.

Vi som allerede lever i verden har et ansvar for å forklare denne merkelige og kompliserte tilværelsen for folk som plutselig blir født og eksisterer her.

De nye er luftlandsatte og forvirrede, akkurat som vi var.

De har begynt på episode åtte i sesong fem, uten å vite det.

Historiefaget skal da, enkelt og greit, forklare de nye hva som har skjedd så langt og hvorfor verden er som den er.

Det skal forklare hvordan verden har blitt slik den har blitt, hvorfor folk har gjort slik de har gjort, og dermed hvorfor verden er slik den er.

Som i «Game of Thrones» gir lite i verden mening om du ikke forstår sammenhengen. Vi får håpe dagens politikere er gode nok og vennlige nok til å fortsette å gi nye mennesker en enkel innføring i hvorfor verden er som den er.

Det ville, generelt sett, være ubehøvlet å berøve nye mennesker selve muligheten til å forstå den verden de skal bruke livet sitt i.

Innlegget ble først publisert på artikkelforfatterens Facebook-side og er gjengitt med tillatelse.

Les også: Når historien er annerledes enn du skulle ønske

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar