Denne høsten arrangerer Subjekt tre debatter som tar for seg de viktigste sakene fra kulturåret 2021. Første debatt går av stabelen torsdag 11. november på Litteraturhuset i Trondheim og spør: Hvordan kan vi bygge vakrere?
Hold deg oppdatert i vårt Facebook-arrangement.
Bygger vi stygt i dag?
Arkitekturopprøret Norge nådde denne våren forsiden til flere norske aviser med sin kritikk av det de betegner som modernistisk arkitektur. De omtaler dagens byggeskikk som stygg, uhyggelig og ødeleggende for norske byrom, og mener vi må se bakover og hente tilbake eldre stiler, som nyklassisismen.
Arkitekturopprøret har fått støtte fra mange, og det kan se ut til at det råder en viss enighet om at det vi bygger i dag rett og slett ikke er bra nok. Men hvem sin feil er det? Og, hva kan vi gjøre med det? Er rette vei framover å hente tilbake tidligere stiler, eller kan vi skape en ny, men hyggelig arkitektur? Og, stemmer det virkelig at alt som bygges i dag er dårlig?
Subjekt spør: Hvordan kan vi bygge vakrere?
Og til å svare har vi invitert Saher Sourouri fra Arkitekturopprøret, arkitekt og stipendiat ved Arkitekthøyskolen i Oslo, Kai Reaver, fargekonsulent Dagny Thurmann-Moe og lokalpolitiker og byromsentusiast Trond Åm.
Debatten modereres av Subjekts kunstredaktør, Una Mathiesen Gjerde.
Om paneldeltakerne
Saher Sourouri er en av initiativtakerne til Instagramkontoen Arkitekturopprøret Norge, som i skrivende stund teller vel 60.000 følgere. Sammen med resten av Arkitekturopprøret har han gått til angrep på samtidsarkitekturen, gjerne omtalt som modernismen, for å være stygg og utrivelig. Han tar til orde for en historiserende arkitektur, med inspirasjon hentet særlig fra nyklassisismen.
Kai Reaver er arkitekt og stipendiat ved Arkitekturhøyskolen i Oslo. Reaver mener Arkitekturopprøret fremstiller forskningsgrunnlag og folks meninger feilaktig, at det rett og slett ikke stemmer at folk flest ikke liker modernistisk arkitektur, slik Arkitekturopprøret hevder. Tvert imot mener Reaver det finnes flere gode eksempler på samtidsarkitektur som er vellykket, og at Arkitekturopprøret driver med feilinformasjon og overforenkling.
Fargekonsulent Dagny Thurmann-Moe er kanskje best kjent som Farge-Dagny. Hun mener Arkitekturopprøret er inne på noe i sin kritikk av samtidsarkitekturen – først og fremst fordi vi bygger kjedelig og billig. Thurmann-Moe mener imidlertid at skylden ikke nødvendigvis ligger hos arkitekten, men at det heller er økonomiske og politiske hensyn som ofte tvinger arkitekturen til å gå på kompromiss med seg selv.
Trond Åm er valgt inn i Trondheims bystyre for Venstre, hvor han også er medlem i areal- og samferdselskomiteen. Åm har i flere år jobbet for at Trondheim på ny skal få en egen byarkitekt, noe som blir realitet i januar 2022. Han mener det er viktig å stille spørsmål ved hvorfor så mye av samtidsarkitekturen er fargeløs, men tror ikke det nødvendigvis dreier seg om et modernismeproblem.