Vernissageguiden
Bergen

Denne er de beste utstillingsåpningene i Bergen.

Uke 46
Den kontroversielle kunstneren Paul McCarthy stilles ut i Kode 2. (Foto: Paul McCarthy.)

Utstilling med aldersgrense

Det er ikke ofte kunstutstillinger får aldersgrense. Det nærmeste vi kan komme dette, etter vår hukommelse, må være de to Munch+ utstillingene med Bjarne Melgaard og Robert Mapplethorpe, hvor enkelte verk ble plassert bak gardin med advarsel for sarte sjeler. Men på Kode når det altså nye høyder – for å se Paul McCarthys «Dead End Hole» må du altså ha fylt 18 år.

Utstillingen er den hittil største presentasjonen av McCarthys arbeid i Norge, men ikke den første gangen den kontroversielle kunstneren skaper overskrifter her til lands. Mange vil nok huske den såkalte «Analplugg-nissen» som vakte stor ståhei da den ble montert i en rundkjøring i Gamle byen etter å ha blitt ervervet av Ekebergparken. Det er ingen grunn til å tro at det som møter publikum på Kode vil være mindre provoserende. Vi forventer at utstillingen vil bli både elsket og hatet, for ikke å glemme helt sikkert skape noen debatter i Bergens tidende. Det er sjelden vi sier det, men vi gru-gleder oss – veldig!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar