Subjekt spør

Blir det figurative maleriet diskriminert?

Shwan Dler Qaradaki, William Heimdal, Lena Trydal og Randi Thommessen møtes til debatt på Vega scene i Oslo. (Foto: Danby Choi.)
Shwan Dler Qaradaki, William Heimdal, Lena Trydal og Randi Thommessen møtes til debatt på Vega scene i Oslo. (Foto: Danby Choi.)
I den andre debatten i serien «Subjekt spør» diskuterer fire ledende kunsteksperter om figurativt maleri blir diskriminert.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjekt spør: Blir det figurative maleriet diskriminert?

Denne høsten arrangerer Subjekt tre debatter som tar for seg de viktigste sakene fra kulturåret 2021. Andre debatt gikk av stabelen onsdag 17. november på Vega scene i Oslo. Der spurte vi: Blir det figurative maleriet diskriminert?

Blir det figurative maleriet diskriminert?

Da Odd Nerdrum ble refusert av Høstutstillingens kunstnerjury, fikk det kitsch-Norge til å se rødt. De hevder seg diskriminert av visningsrommene, stipendkomitéene, museene og resten av samtidskunstscenen. Hva er egentlig status for det figurative maleriet i dag? Stemmer det at kunstscenen aktivt forfordeler figurative malere? Og burde figurative malere kvoteres inn i juryer og stipendkomiteer?

Subjekt spør: Blir det figurative maleriet diskriminert?

Til å svare har vi invitert kunstner og stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo Shwan Dler Qaradaki, kitschmaler William Heimdal, kunstner Lena Trydal og daglig leder ved Landsforeningen norske malere, Randi Thommessen.

Annonse

Debatten modereres av Subjekts kunstredaktør, Una Mathiesen Gjerde.

Der du hører på podkast

Subjekt spør er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.

Debatt om arkitektur og ytringsvern

Første debatt gikk av stabelen torsdag 11. november på Litteraturhuset i Trondheim og Subjekt spurte: Hvordan kan vi bygge vakrere?

Saher Sourouri fra Arkitekturopprøret, arkitekt og stipendiat ved Arkitekthøyskolen i Oslo, Kai Reaver, førsteamanuensis ved NTNU, Kine Angelo, og lokalpolitiker og byromsentusiast Trond Åm.

Tredje, og siste, debatt er onsdag 1. desember på Litteraturhuset i Bergen. Der spør vi: Trenger kunstnere et eget ytringsvern?

Professor Tore Slaatta, forbundsleder i Norske dansekunstnere, Kristine Karåla Øren, danser Cecilie Lindeman Steen og Aftenpostens kommentator, Frank Rossavik stiller opp til debatten.

Debattene er støttet av Stiftelsen Fritt ord.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar