Subjekt spør

Trenger kunstnere et eget ytringsvern?

Kristine Karåla Øren, Frank Rossavik, Tore Slaatta og Cecilie Lindeman Steen møtes i Bergen for å diskutere kunstneres ytringsvilkår.
Kristine Karåla Øren, Frank Rossavik, Tore Slaatta og Cecilie Lindeman Steen møtes i Bergen for å diskutere kunstneres ytringsvilkår.
Gå ikke glipp av årets viktigste kunstdebatt.
Sjanger Dette er en pressemelding. En pressemelding er en tekst som sendes til media for å spre informasjon med nyhetsverdi. Subjekts pressemeldinger har til hensikt å kommunisere Subjekts egne virksomhet.
Saken er Subjekt arrangerer debatten «Trenger kunstnere et eget ytringsvern?» på Litteraturhuset i Bergen 1. desember.

Denne høsten arrangerer Subjekt tre debatter som tar for seg de viktigste sakene fra kulturåret 2021. Vi avslutter rekken med debatt onsdag 1. desember på Litteraturhuset i Bergen og spør: Trenger kunstnere et eget ytringsvern?

Hold deg oppdatert i vårt Facebook-arrangement.

Svekket kunstnerisk ytringsfrihet

I mars 2021 slapp Fritt ord rapporten «Kunstnere vurderer ytringsfrihet – 2020». Av denne kommer det fram at kunstnere opplever det kunstneriske ytringsrommet som svekket de siste fem årene – hets, trakassering og selvsensur har alle blitt trukket frem som årsaker.

Kunstnere trenger et trygt ytringsrom, mener noen. Andre mener kunstnere ikke bør ha andre ytringsvilkår enn befolkningen ellers. Hvordan kan vi forhindre at kunstnere opplever hets? Hvordan skal vi sikre at kunstnere tør å provosere og skape kontroversielle arbeid uten å innskrenke ytringsrommet?

Annonse

Subjekt spør: Trenger kunstnere et eget ytringsvern?

Forfatter av Fritt ords rapport, Tore Slaatta, forbundsleder i Norske dansekunstnere, Kristine Karåla Øren, danser Cecilie Lindeman Steen og Aftenpostens kommentator, Frank Rossavik møtes til debatt moderert av Subjekts kunstredaktør, Una Mathiesen Gjerde, som moderator.

Om paneldeltakerne

Kristine Karåla Øren er dansekunstner med utdannelse fra Statens balletthøgskole, nå Khio, fra 1993. Hun har siden virket som dansekunstner i det prosjektbaserte danse- og scenekunstfeltet, både nasjonalt og internasjonalt. Hun har en variert og langstrakt kunstnerisk arbeidserfaring som skapende og utøvende danser og koreograf, prosjektleder og initiativtaker, fasilitator, veileder og deltaker i egne og andres kollektive prosesser. I april 2018 ble Øren valgt til forbundsleder for Norske dansekunstnere. 

Tore Slaatta er professor i medievitskap, forsker og faglitterær forfatter. Hans forsking og forfattarskap spenner fra mediesosiologi, via kultursosiologi til kunstsosiologi og litteraturpolitikk. På oppdrag fra Stiftelsen fritt ord har Slaatta gjennomført to større undersøkelser hvor kunstnere har blitt bedt om å vurdere egen ytringsfrihet i 2015 og 2020. Tallene fra den siste undersøkelsen ble gjort offentlige tidligere i år i rapporten «Kunstnere vurderer ytringsfrihet – 2020».

Frank Rossavik er journalist, forfatter og fast kommentator i Aftenposten. Han er utdannet innen sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen og internasjonal politikk fra Centre Européen de Recherches Internationales et Stratégiques. Rossavik har skrevet en rekke bøker om norsk politikk og ytringsfrihet, heriblant «Best å holde kjeft? En liten bok om ytringsfrihetens krise» og «Smilefjestyrannniet. Ergelser og krenkelser i utvalg». Rossavik er tidligere samfunnsredaktør i Morgenbladet og politisk redaktør i Bergens tidende. Siden 2011 har han sittet i styret til Stiftelsen fritt ord.

Cecilie Lindeman Steen er en av Norges mest benyttede og erfarne dansere. Hennes arbeid som dansekunstner strekker seg over 30 år, og er i hovedsak knyttet til det frie scenekunstfeltet, med unntak fra to år i Carte Blanche, samt engasjementer ved Riksteateret, Rikskonsertene og Det norske teateret. Hun har mottatt en rekke priser for sitt arbeid og sin innsats innen for dans- og scenekunst, blant annet Rolf Gammleng prisen, som hun mottok som første danser i 2003. Lindeman Steen er tidligere førsteamanuensis i samtidskunst ved Khio, og virker for øyeblikket som danser og foredragsholder.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar