Vernissageguiden
Oslo

Dette er hovedstadens beste utstillingsåpninger.

Uke 48
Andrea Parkins viser doktorgradsprosjektet sitt på Rom for kunst og arkitektur i Maridalsveien. (Foto: Presse.)

Audiovisuell eksperimentasjon

På Rom for kunst og arkitektur er det duket for urpremiere av den Berlin-baserte multikunstneren Andrea Parkins doktorgradsprosjekt fra Norges musikkhøgskole. Med en subjektiv tilnærming til lydens kontekstuelle rammer, satt i forhold til egen kropp som utøver og kroppens gesters utvidelse av komposisjonen, fornekter Parkins det hun betegner som «mestring».

Dette er ikke en typisk utstilling. Like mye dreier det seg om en performance, hvor lyd og rom møtes i fremførelsen. Hos Parkins jobber kropp, rom og lyder på lag for å skape en opplevelse som utfordrer vår forståelse av både kunst og musikk.

Buer Gallery åpner gruppeutstillingen «Who is the Artist?». (Foto: Presse.)

Viser muskler

Gang på gang viser Buer Gallery hvorfor de er et av de mest markante tilskuddene til Oslos kunstscene; denne uken slår de på stortrommen og inviterer til en gruppeutstilling med et kneppe av de mest fremtredende kunstnerne gallerist Tonje Buer har i stallen.

På kunstnerlisten finner vi etablerte navn som Trude Viken, Karen Nikgol, Victoria Duffee, Mattais Härenstam og Anja Carr. Gruppeutstillinger er sjeldent de mest kuratoriske vellykkede, dette til tross har kunsterlisten til utstillingen «Who is the Artist?» likevel fått forventningene til å stige i været.

På Kunsthall Oslo inviteres publikum inn i kunstnernes prosess. (Foto: Presse.)

Kunst i prosess

Subjektprisnominerte Kunsthall Oslo setter denne uken i gang en serie korte utstillinger som vil finne sted over de neste to månedene. «Studio Reports» består av seks korte solopresentasjoner av seks kunstnere, hvor publikum vil møte kunst i skapelsesøyeblikket.

Og det kan være så mangt; et øyeblikksbilde av kunstnerens praksis, arbeider som ikke er fullført, en ny publikasjon eller performance, en side fra en notisbok eller en liten retrospektiv utstilling. Først ut er videokunstner Samyan Kamyab. NB! Utstillingene skiftes ut ukentlig, så her må man være rask i svingene for å få med seg alle innblikkene.

Thora Dolven Balke åpner sin tredje soloutstilling på Melk. (Foto: Thora Dolven Balke.)

Fotografisk lek

Thora Dolven Balke har lenge vært en tydelig og nyskapende stemme innen norsk fotografi. Denne uken åpner hun sin tredje soloutstilling på Melk, hvor hun viser nye arbeider fra det siste året.

Dolven Balke har hatt flere soloutstillinger i inn- og utland, deltatt i en rekke gruppeutstillinger og biennaler. Arbeidene hennes kjennetegnes av hennes eksperimentelle tilgang til fotografiet, lek med lys og materiale.

Den kinesiske kunstneren Yushi Li viser sin første soloutstilling i Norge. (Foto: Yushi Li.)

Kjønn, begjær og seksualitet

Yushi Li er en kinesisk kunstner med base i London, som i all hovedsak jobber med fotografi. Ved siden av sin utøvende praksis, er hun øyeblikket doktorgradsstipendiat ved Royal College of Art. Denne uken vil du for første gang kunne se hennes arbeider i Oslo, nærmere bestemt på Fotogalleri Vasli Souza.

I utstillingen «Paintings, Dreams and Love» viser Li arbeider som stiller spørsmål ved blikket i lys til  forventninger til kjønn, begjær og seksualitet. I forlengelse av dette undersøker utstillingen representasjonen av menn som erotiske subjekt i den digitale tidsalder.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar