Etter skriftlig spørsmål fra Moxnes

Vil ikke kommentere Assange-saken

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier i et skriftlig svar til Rødts Bjørnar Moxnes at hun ikke vil kommentere den rettslige prosessen i Julian Assange-saken. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier i et skriftlig svar til Rødts Bjørnar Moxnes at hun ikke vil kommentere den rettslige prosessen i Julian Assange-saken. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Anniken Huitfeldt (Ap) forventer at USA og Storbritannia overholder sine menneskerettighetsforpliktelser, men vil ikke kommentere Assange-saken spesifikt.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Utenriksministeren vil ikke kommentere Assange-saken.

Oppdatert med reaksjon fra Rødt.

På skriftlig spørsmål fra Rødts Bjørnar Moxnes svarer utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at det ikke er naturlig for henne å kommentere uavhengige rettslige prosesser i Storbritannia.

– På generelt grunnlag vil jeg understreke at beskyttelse av journalister, menneskerettighetsforsvarere og andre utsatte er høyt prioritert i norsk utenrikspolitikk, skriver utenriksministeren i sitt svar til Moxnes.

Moxnes har bedt utenriksministeren komme på banen for å hindre utleveringen av Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Annonse

For snart to uker siden avgjorde en britisk ankedomstol at Julian Assange kan utleveres til USA. Siden 2019 har han sittet fengslet i høysikkerhetsfengselet Belmarsh utenfor London i påvente av at britisk rettsvesen skulle behandle USAs utleveringsbegjæring.

– Norge forventer at Storbritannia, USA og alle andre land overholder sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, skriver Huitfeldt, som påpeker at hun er bekymret for at ytringsfriheten og uavhengige medier er under økende press.

Moxnes er ikke fornøyd med Huitfeldts svar.

– Utenriksministerens stilltiende samtykke til at Norges nærmeste allierte tar livet av Assange er et skammelig svik mot ytringsfrihet og menneskerettigheter, sier han til NTB.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar