Det er snart vår, og på tide å søke skole hvis du vil studere til høsten. Et kjapt googlesøk, og elleve forskjellige kunstskoler står klare til å kjempe om din gunst med artikler som: «Hvorfor du skal søke på den beste kunstskolen» og «Dette er faktisk den aller, aller beste kunstskolen».
Eller hva med: «Landets største kunstfagskole gir deg et sterkt fundament for videre kunstnerisk utvikling»?
Faller du ikke som en flue nå, kan jeg røpe at det viser seg at både Munch, Picasso og Basquiat gikk på skole (!). Mens de ble lokket til skolebenkene, mumlet de kanskje noe om at «du må mestre det tekniske før du kan dekonstruere det». Muligens.

Undervisning med bred pensel
I over 50 år har Einar Granum Kunstfagskole tiltrukket seg unge kunstnerspirer som ønsker å bygge et solid fundament av ferdigheter og teknikker innen visuelle kunstfag.
I dag huser fagskolen på Vulkan i Oslo rundt 140 studenter. Her blir studentene presentert for et bredt spekter av teknikker, både tradisjonelle og eksperimentelle, samtidig som de oppfordres til å utforske hva som resonnerer med dem.
Førsteåret gir et dypdykk i tegning, farge, tredimensjonal form, maleri, kunsthistorie og profesjonalisering. Andreåret gir studentene mulighet til å fordype seg i en av disse disiplinene, med veiledere som gir individuell oppfølging – enten målet er opptak på en kunsthøyskole eller å finne sin egen vei inn i kunstfeltet.
Alle lærerne som underviser på skolen er utøvende kunstnere, og er oppdatert på det som rører seg i samfunnet og kunstfeltet.
Til sammen er det 11 kunstskoler å velge mellom i Norge. Hvilken passer best for deg? Det er det bare du som kan svare på. Men leser du videre kan du bli bedre kjent med fire kunststudenter og hvorfor de valgte akkurat Einar Granum Kunstfagskole.

Fra kunst til karriere
Subjekt møter de tre andreårsstudentene Jørgen Bryn, Noah Geraldi og Andris Ødegård i skolens malersal – et luftig og lyst rom, høyt under taket, og langs veggene henger malerier, illustrasjoner og påbegynte prosjekter.
Egentlig skulle de tre hatt undervisning i emnet Profesjonalisering. Det tar for seg de praktiske og administrative sidene ved en kunstnerisk karriere, og gir en innføring i hvordan livnære seg av kunsten etter endt utdanning.
– Jeg synes det er helt fantastisk at vi får innsikt i hvordan vi kan utvikle oss som selvstendige kunstnere. Det er vel en kjent sak at mange av oss stiller sterkere på den kreative fronten enn den økonomiske, sier Jørgen.

Balanse mellom struktur og frihet
Tidligere student Markus Myhre har også tatt turen til malersalen. For tiden fullfører han siste året av en bachelor i billedkunst ved Kunstakademiet i Oslo.
Alle fire er enige om hva som utmerker seg ved den toårige utdanningen de har til felles: balansen mellom strukturert undervisning og friheten til å utforske.
– Det er nok mange som tenker at kunstnere må ha helt frie tøyler, men jeg tror det er veldig sunt å bli tvunget litt inn i en struktur. Du må virkelig ville det her for å overleve, og da må du jobbe. Den disiplinen er viktig å ha med seg. I hvert fall for de som ikke er den mest strukturerte, slik som jeg, forteller Markus.

Teknikk og teori
På Einar Granum er ikke målet å forme studenten etter en mal, men å tilby de verktøyene som trengs for å kunne utvikle egne uttrykksformer.
– Jeg har hatt lærere tidligere som lot meg gjøre akkurat det jeg ville, det lærte jeg ingenting av. Her møter vi motstand, blir utfordret og går grundig inn i teknikk og teori. Det gir oss et solid grunnlag å jobbe ut ifra og eksperimentere på egenhånd, sier Andris.
– Jeg er ganske sikker på at jeg ikke hadde kommet inn på Kunstakademiet om jeg ikke hadde vært innom Granum først, sier Markus.
Han tror den grundige innføringen i kunstfaget har bidratt til at han tør å argumentere for, og stole på egne ideer.
– På Kunstakademiet må du forsvare det du lager i mye større grad. Det er mange som låser seg, eller får bedragersyndrom. Jo mer faglig tyngde du har, desto lettere er det å tørre å gå for noe, og stå i det.

Vant til å jobbe med hendene
Kunst kan være en ensom prosess, men på Granum er studentmiljøet en viktig del av læringen. Her finner du folk fra hele landet – fra små bygder til større byer, noen kommer rett fra videregående, og noen er godt voksne, helt opp i 60-årsalderen, forteller Jørgen.
Han kommer selv fra bygdesamfunnet Trysil, og er vant til å jobbe med hendene, enten det er i jorda eller å legge nytt tak.
– Jeg er inspirert av gårdsbruket. Der alt må settes i system, og bonden er avhengig av kreative løsninger. På samme måte er jeg inspirert av flater, former og rom som forholder seg til hverandre, slik at jeg kan bygge mitt eget system.
I hjembygda Trysil er kulturlivet sterkt, men ikke mange andre gutter hadde samme interesse for billedkunsten. På Einar Granum har han funnet et godt miljø med medstudenter som deler samme interesse.
– Studentene her er min største inspirasjonskilde, jeg lærer så mye. Det er utrolig gøy å være en del av et så kreativt og støttende fellesskap.

Tusjtegninger på gutterommet i Sarpsborg
Noah sier seg enig med de andre studentene når det gjelder studiemiljøet.
– Det er et veldig godt miljø her. Man får virkelig muligheten til å utvikle seg som kunstner, men også som person.
Kunstinteressen til Noah startet på gutterommet i Sarpsborg. Han kunne sitte i timevis, lage «rare skisser og tusjtegninger», ofte groteske. Inspirasjonen var skrekkmangaartisten Junji Ito.
– Jeg kom hit rett fra videregående, og hadde ikke som mål å bli kunstner, egentlig, jeg visste bare at jeg likte å tegne. Nå er jeg sikker på at jeg vil jobbe som kunstner.

Verktøyene du trenger for å forme din egen vei
Både Noah og Jørgen har valgt å fordype seg i maleri, mens Andris har valgt tredimensjonal form.
Han forteller at han alltid har hatt en fascinasjon for installasjon og skulptur, og har eksperimentert mye med det skarpe og spisse.
– Jeg liker å jobbe med alt som er gråsoner, eller det som kan være en mellomting, sier Andris og ber om hjelp til å plassere to taggete metallskulpturer på hodet.
– Jeg lot meg inspirere av rustningen og ville prøve å skape en emosjonell barriere. Det kommer fra et ønske om å være trygg, kanskje? Den symboliserer trygghet, men også fiendtlighet.
Og er det ikke også kun slik vi kommer oss videre? Hvis vi tør å stå i det ubehagelige, i spennet mellom trygghet og sårbarhet, mellom kontroll og kaos.

Rom til å eksperimentere
På Einar Granum Kunstfagskole får studentene rom til å eksperimentere, utforske og utfordre seg selv, samtidig som de har en solid faglig ramme å støtte seg på.
Gjennom teknisk fordypning, kritisk refleksjon og et sterkt kunstnerisk fellesskap, utvikler studentene både ferdigheter og selvtillit til å stå i eget uttrykk. Enten målet er videre studier, en karriere som kunstner eller bare en dypere forståelse av kunstens språk, har Einar Granum sørget for de verktøyene som trengs for å forme sin egen vei.
Søknad om opptak
Einar Granum Kunstfagskole er med i Samordna opptak. Søknadsfristen for å søke og laste opp opptaksprøve og nødvendig dokumentasjon er klokken 23.59 den 15. april 2025.
Les mer om opptaksprøven og søknadsprosessen her.
Ønsker du å bli bedre kjent med skolen før du søker er du velkommen til å ta kontakt på inntak@granum-kunstfagskole.no.
Om Einar Granum Kunstfagskole
Einar Granum Kunstfagskole tilbyr en toårig høyere yrkesfaglig utdanning i visuelle kunstfag. Første studieår gir en bred innføring i ulike kunstfaglige teknikker og uttrykk, samt introduksjon til kunsthistorie. Andre studieår velger studentene en fordypning innen tegning, maleri eller tredimensjonal form. I tillegg studerer de emner i profesjonalisering og kunsthistorie.
Fullført og godkjent toårig høyere yrkesfaglig utdanning i visuelle kunstfag gir 120 studiepoeng og graden «høyere fagskolegrad i visuelle kunstfag».
Vi med i samordna opptak til fagskoler. Les mer her: Velkommen som søker!
Lærerne våre er aktivt utøvende billedkunstnere, formidlere og pedagoger. De har bred kompetanse innen det visuelle kunstfeltet og spesielt inne de tre fordypningene tegning, maleri og tredimensjonal kunst. I tillegg til den faste fagstaben, møter studentene hvert år en rekke gjestelærere fra kunst-, design-, illustrasjons- og arkitekturfeltet.
Skolen ligger sentralt plassert på Vulkan i Oslo, med utsikt mot Akerselva. Lokalene våre er store, lyse og åpne, og skaper et unikt læringsmiljø for både studenter og ansatte. Du kan besøke skolen vår når du vil, det er bare å ta kontakt med oss.
Vil du vite mer om Einar Granum Kunstfagskole?
Les her eller ta kontakt!