«Showet må fortsette»

Tusenvis i protest mot stenging av kultursektoren i Belgia

«Jeg drikker ikke gløgg», står det på en av plakatene under demonstrasjonen i Brussel, med henvisning til at julemarkedene får holde åpne mens store deler av kulturtilbudet stenges. (Foto: Virginia Mayo/AP/NTB.)
«Jeg drikker ikke gløgg», står det på en av plakatene under demonstrasjonen i Brussel, med henvisning til at julemarkedene får holde åpne mens store deler av kulturtilbudet stenges. (Foto: Virginia Mayo/AP/NTB.)
Flere tusen artister, kulturarrangører og andre demonstrerte 2. juledag mot beslutningen om å stenge ned kulturlivet i Belgia.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Reglene som trådte i kraft i Belgia søndag, betyr at kinoer, teatre og konserthus stenges. Tilskuere blir ikke tillatt på stadioner og innendørs idrettsarenaer, og barer må stenge klokken 23.

Konserthus, kinoer og andre underholdningsarenaer ble søndag stengt i kampen mot spredning av omikronvarianten av koronaviruset.

Med budskap som «Showet må fortsette» og «Ingen kultur, ingen framtid», demonstrerte folkemengden i Brussel fredelig i pøsregnet. De mener det er urettferdig av regjeringen å rette de nye smitteverntiltakene mot kultursektoren.

Blant annet får julemarkeder fortsatt holde åpent, på tross av at de ofte preges av støyende gløggfesting. Restauranter og barer forblir også åpne, med enkelte nye restriksjoner.

Demonstranter holder opp plakater som viser til avlyste forestillinger under protesten mot regjeringens nedstenging av kulturlivet i Brussel. Rundt 5.000 deltok, anslår myndighetene. (Foto: Virginia Mayo/AP/NTB.)

På tross av jevn nedgang

Ekspertkomiteen som gir regjeringen faglige råd under pandemien, har ikke anbefalt stenging av kultursektoren. En rekke kinoer og andre kulturarenaer valgte søndag å ignorere ordren om å stenge, ifølge kringkasteren RTBF.

Annonse

De nye tiltakene innføres på tross av en jevn nedgang i antall covid-19-innleggelser de siste ukene. Belgia har registrert 946 smittetilfeller og 5,6 dødsfall per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Det er det 12. høyeste smittetrykket i verden. Norge ligger på åttende plass på denne listen, med 1.114 smittede og 2,3 døde.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar