Ble fengslet i 2018

Hongkong-aktivist løslatt etter fire år

Edward Leung, som er kjent for slagordet «Frigjør Hongkong – vår tids revolusjon», ble løslatt etter fire år i fengsel onsdag. Her er han fotografert i 2016. (Foto: Vincent Yu/AP/NTB.)
Edward Leung, som er kjent for slagordet «Frigjør Hongkong – vår tids revolusjon», ble løslatt etter fire år i fengsel onsdag. Her er han fotografert i 2016. (Foto: Vincent Yu/AP/NTB.)
Aktivisten Edward Leung Tin-kei, som kjempet for Hongkongs løsrivelse fra Kina, ble onsdag løslatt fra fengsel etter å ha sonet nesten fire år.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Aktivist løslatt etter fire år i Hongkong.

30 år gamle Leung ble i 2018 pågrepet og satt i fengsel for opptøyer og voldsbruk mot politiet i forbindelse med en demonstrasjon i 2016, der demonstranter kastet mursteiner og tente på søppel i handelsdistriktet Mong Kok i Hongkong.

Leungs slagord «Frigjør Hongkong – vår tids revolusjon» ble et kamprop under de store og tidvis voldelige demonstrasjonene for demokrati i Hongkong i 2019. Det ble gjort ulovlig da Kina innførte sin nasjonale sikkerhetslov for Hongkong, og det å ta til orde for løsrivelse fra Kina er i dag straffbart med fengsel fra ti år og opp til livstid.

Leung skrev rundt 5.45 lokal tid onsdag på sin offisielle nettside at han var gjenforent med familien.

– Etter fire år ønsker jeg å sette pris på den dyrebare tiden jeg har med familien min og gå tilbake til et vanlig liv. Jeg vil uttrykke min genuine takknemlighet for all deres omsorg, skrev han.

Annonse

Les også: Ekstremistforsker sterkt kritisk til at Breiviks forklaring ble sendt direkte

Han la til at han vil «holde seg unna offentlighetens søkelys og slutte å bruke sosiale medier», da han er under lovpålagt overvåking. Leungs familie ba tirsdag folk om å ikke møte opp ved fengselet i forbindelse med løslatelsen.

Regjeringskilder har i lokale medier blitt sitert på at det er «sannsynlig» at Leung vil holdes øye med, da myndighetene er klare over hans store innflytelse over den demokratibevegelsen i Hongkong, som de i stor grad har klart å kvele.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar