Gjorde nazihilsen i retten

Ekstremistforsker sterkt kritisk til at Breiviks forklaring ble sendt direkte

Terrordømte Anders Behring Breivik forklarer seg i den provisoriske rettssalen i Skien fengsel på første dag av rettssaken der han krever seg prøveløslatt. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Terrordømte Anders Behring Breivik forklarer seg i den provisoriske rettssalen i Skien fengsel på første dag av rettssaken der han krever seg prøveløslatt. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Ekstremistforsker Tore Bjørgo mener Anders Behring Breivik fraskrev seg alt personlig ansvar i retten. Bjørgo mener forklaringen ikke burde ha blitt sendt.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ekstremistforsker Tore Bjørgo mener Anders Behring Breivik fraskrev seg alt personlig ansvar i retten. Bjørgo mener forklaringen ikke burde ha blitt sendt.

I retten sa Breivik blant annet at han var blitt hjernevasket av en nazistisk gruppe, og at han handlet på en uspesifisert ordre fra dem da han gjennomførte terrorangrepet.

Bjørgo, som leder Senter for ekstremismeforskning C-REX ved Universitetet i Oslo, sier at lite tyder på at Breivik virkelig hadde kontakt med gruppen han la skylden på i retten.

– Det viktigste her er at han på en måte eksternaliserer all skyld til en fiktiv bevegelse. Det finnes en bevegelse, men den har han aldri hatt noen fysisk kontakt med. Han bruker dette til å fraskrive seg selv alt personlig ansvar. Det er det mest slående i det han sier, sier Bjørgo til NTB.

Professoren er sterkt kritisk til at Breiviks forklaring denne gang ble filmet og sendt direkte i enkelte medier. Breivik benyttet også denne gangen anledningen til å komme med høyreekstrem propaganda.

Annonse

– Jeg er først og fremst veldig kritisk til nyhetsmedier som strømmer dette live. Jeg har ikke fulgt hva som er blitt strømmet, men jeg er blitt fortalt at det er ganske mye av noen og mindre av andre, sier Bjørgo.

– I sitt manifest la han nettopp vekt på å bruke rettssaken til å få publisitet rundt sitt budskap. Det lyktes han i begrenset grad med i 2012. Da ble ikke hans forklaring strømmet live, sier Bjørgo.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar