Åpner pengesekken

Deler ut 65 millioner kroner i støtte til filmproduksjon

Kulturminister Anette Trettebergstuen deler ut 65 millioner til norsk filmproduksjon. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Kulturminister Anette Trettebergstuen deler ut 65 millioner til norsk filmproduksjon. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
– Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer, sier Anette Trettebergstuen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Anette Trettebergstuen deler ut 65 millioner kroner i støtte til filmproduksjon.

– Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer, og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

– Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt, sier hun om midlene som nå skal øremerkes filmproduksjon.

– Mange i filmbransjen er bekymret for at pandemien skal føre til utsettelser og avbrudd i filmproduksjoner. Avbrudd som stopper pågående produksjoner kan føre til uopprettelig økonomisk tap og tap av arbeidsplasser. Stimuleringsmidlene til filmproduksjoner skal bidra til å motvirke dette, sier Trettebergstuen videre.

Målet med ordningen er at den skal bidra til å opprettholde aktiviteten i filmbransjen, samt få påbegynte produksjoner som er rammet av pandemien i mål, fremgår det av pressemeldingen.

Annonse

Ønsker støtten velkommen

Norsk filminstitutt (NFI) skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon.

– Vi er veldig glade for at kulturministeren ser viktigheten av å støtte norsk film- og serieproduksjon, som har opplevd endrede vilkår og usikkerhet på grunn av pandemien. Disse tiltakene vil være en god stimulans for å opprettholde den høye aktiviteten på filmfeltet, og dermed sørge for at vi også i årene framover kan skape og vise de gode norske historiene for publikum i inn- og utland, sier NFI-direktør Kjersti Mo.

Også i Virke blir nyheten tatt godt imot.

– Vi er glade for at regjeringen har lyttet til bransjen. Dette gir et avgjørende sikkerhetsnett for norske filmer og serier som nå spilles inn. Uten disse midlene ville flere norske film- og serieinnspillinger denne vinteren og våren trolig måttet legge ned. Dette er en god start, og kulturministeren har sagt at de skal fylle på ved behov, sier Åse Kringstad, leder for Produsentforeningen i Virke.

Inneværende år er det satt av totalt 1,2 milliarder kroner til koronastøtteordninger for kultursektoren.

«Av dette skal 300 millioner kroner brukes til stimulering gjennom eksisterende virkemiddelapparat, hvorav 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon», heter det videre i pressemeldingen fra Kultur- og likestillingsdepartementet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar