Enda en pris

«Verdens verste menneske» tildelt Filmkritikerprisen

Renate Reinsve fikk prisen for beste skuespiller for rollen i filmen «Verdens verste menneske» under utdelingen av Filmkritikerprisen i Oslo. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Renate Reinsve fikk prisen for beste skuespiller for rollen i filmen «Verdens verste menneske» under utdelingen av Filmkritikerprisen i Oslo. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Filmkritikerprisen for fjorårets beste film gikk til Joachim Trier for filmen «Verdens verste menneske».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Renate Reinsve, Joachim Trier og «Verdens verste menneske» tildelt Filmkritikerprisen.

– Tusen takk til kritikerlaget for å ha stemt fram denne filmen til seieren. Spesielt i et år hvor det er veldig mange sterke kinofilmer, er det en veldig stor ære, sa Trier under tildelingen på Engebret kafé i Oslo onsdag ettermiddag.

I takketalen advarte Trier mot å tro at kinofilmens tid er forbi og erstattet av strømmetjenester.

– Kinofilmen lenge leve, proklamerte han.

Juryen: fanget lyden av Oslo

«Noe av det aller første som slår et lokalt publikum når vi ser årets vinnerfilm, er hvor godt regissøren fanger lyden av Oslo», skriver juryen i sin begrunnelse.

Annonse

«Årets pris går til en film som formidler dypt alvor med letthet. Og filmen formidler med fingerspissfølelse hvor frustrerende det kan være å ha mange muligheter, men ikke klare å bestemme seg for en av dem. Hvor vondt det kan gjøre både andre og en selv å forsøke å speile seg i andre for å finne sin egen identitet. Å havne som pluss en i sitt eget liv»

Reinsve beste skuespiller

Prisen for beste skuespiller ble tildelt Renate Reinsve for rollen i samme film.

– Dette er helt fantastisk. Veldig mye av fortjenesten går til Eskil og Joachim som har skrevet et helt fantastisk manus og en fantastisk rolle. Dette er et kollektivt arbeid, sa Reinsve og refererte til manusforfatterne Joachim Trier og Eskil Vogt.

Fagprisen gikk til Sturla Brandth Grøvlen for fotoarbeidet på filmen «De uskyldige».

Prisene deles ut av Norsk Filmkritikerlag. De deles ikke ut dersom de et år ikke finner en verdig vinner.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar