Fire grunner til at Tajik-saken er verre enn du tror

Tajiks paniske forsøk på å unngå det uungåelige

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik burde trekke seg, skriver Jens Rugseth. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik burde trekke seg, skriver Jens Rugseth. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Det virker som om stortingspoliitikere ikke tror lover og regler gjelder dem. Felles for alle som blir tatt er at de kjemper i mot med nebb og klør før de går av i skam, skriver Jens Rugseth.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Jens Rugseth mener Hadia Tajik må trekke seg etter den nye pendlerboligavsløringen.

Gjennom de siste tre årene har norsk presse på en glimrende måte avdekket at stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer ikke tror at lover og regler gjelder dem. Lovbruddene følger ikke partilinjer, vi har eksempler fra nesten alle partier.

Felles for alle som blir tatt er at de kjemper imot med nebb og klør før de går av i skam. Ved hver nye sak virker det som de ikke har fått med seg de forrige sakene. I stedet kommer de med unnskyldninger som «vanlige borgere» ikke hadde hatt en promille sjanse til å få medhold i.

Hadia Tajik er bare den siste i rekken av stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer som tror at de er viktigere enn regelverket, viktigere enn den tillliten de trenger å ha fra velgerne, og som tror at bare de kjemper nok så vil de kunne fortsette i sine privilegerte roller.

Les også: Saksøker bibliotek etter «sensur» av bøker

Annonse

Den slemme pressen

Jeg ser det er en del som blir sinna på pressen og synes de er urettferdige med Tajik. Hun var jo bare 23 år (og langt i jusstudiet), det er jo så lenge siden, hun er jo så flink. Stå på Hadia, vi støtter deg.

Men hvis man går til kjernen i begge sakene som har kommet frem de siste to dagene så er det overhodet ingen tvil om at Tajik på den ene siden har brutt Stortingets regelverk for tilgang til pendlerbolig og hun har begått straffbare handlinger, ved med overlegg å unndra seg å betale skatt i sin tid som Statssekretær fra 2006 til 2010.

Når det gjelder pendlerboligen i 2019 så har hun bare misbrukt regelverket. Kanskje ikke like alvorlig, men når hun bruker argumenter som: Skulle en eller flere av oss sovet på sofaen i stuen da? så viser hun med all tydelighet at hun står over regelverket og kan tilpasse det til egne ureglementerte behov. Vi kan ikke ha en arbeidsminister som ikke forstår at regelverket er laget for at samfunnet kan ha klare og tydelige forventninger til hvordan våre tillitsvalgte skal oppføre seg.

Les også: Cyberangrep mot ukrainske nettsider

Fra vondt til verre

Når det gjelder pendlerboligen fra 2006 til 2010 har hun begått et regelrett lovbrudd der hun med viten og vilje har endret sin søknad om pendlerbolig for å unngå å betale skatt av en fordel på over kr 300.000. Det som gjør saken enda verre er:

1. Etter at hun får innsikt i at en pendlerbolig medfører skatteplikt av fordel går hun bort og får laget en falsk leiekontrakt som hun presenterer til stortingets administrasjon. En leiekontrakt som er falsk fordi hun aldri betaler leie for leiligheten og aldri bor i leiligheten.

2. Når det blir oppdaget prøver hun å vri seg unna ved å hevde udokumenterte utgifter i forbindelse med opphold i foreldrenes hjem.

3. Det kanskje aller verste er at hun har sittet i tre år og sett at den ene etter den andre blir tatt i tilsvarende lovbrudd, uten å løfte en finger for å rette på det lovbruddet hun selv begikk i perioden 2006-2010. Hun kan ikke skylde på ung alder, eller forglemmelse. Du skal være meget begrenset utrustet for ikke å forstå at dette gjelder også meg (Tajik).

4. Det minste man kunne forventet av en arbeidsminister og inkluderingsminister (bl.a. med ansvar for NAV og opprydding av systematisk arbeidslivskriminalitet) er at hun den dagen Ropstad trakk seg, gikk til Stortingets administrasjon og skattemyndighetene og la kortene på bordet. Hun valgte isteden å holde forholdet skjult med ett håp om at dette var så langt tilbake at det ikke ville bli oppdaget.

Overlegg

Tajik har prøvd å unnskylde seg med at hun var bare 23 år og at det ikke er lett å huske detaljene 15 år etter. Men dersom det er slik at hun ikke kan huske ett lovbrudd begått med overlegg 15 år etter, så er hun heller ikke kvalifisert til å være minister.

Tajik har vært en av de skarpeste kritikerene på Stortinget når det gjelder cowboyvirksomhet i næringslivet, systematisk arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører. Disse skal taes fordi lovbrudd og personlig berikelse ikke kan aksepteres. Det skal svi i lommeboken for de useriøse, det skal bøtelegges oftere og hardere, sier Tajik. Hun skal ha storrengjøring i norsk arbeidsliv. Hun skal ta useriøse aktører som mottar urettmessig støtte.

Tajik har selv sagt at «når man utnytter offentlige ordninger kan det knyttes til arbeidslivskriminalitet».

Her har du helt rett, Tajik. Vi får håpe de som skal behandle dine lovbrudd lytter til det du har sagt og det du har gjort og er prinsipielle.

Til slutt: Støre har som vanlig gått og gjemt seg. Han kommer vel ikke frem før han skal si at det var et klokt og voksent valg av Tajik å trekke seg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar